Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy

VISTA – de Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy – maakt deel uit van ESO’s Paranal-sterrenwacht. Deze nabij-infraroodtelescoop is ’s werelds grootste surveytelescoop. VISTA’s grote spiegel, wijde beeldveld en gevoelige detectoren bieden een compleet nieuwe kijk op de zuidelijke hemel. 

De telescoop staat op een bergtop naast die van ESO’s Very Large Telescope (VLT). De telescopen delen de uitstekende waarneemomstandigheden.

VISTA heeft een hoofdspiegel met een middellijn van 4,1 meter. In fotografische termen kan hij worden beschouwd als een digitale camera van 67 megapixels en een 13.000 mm f/3.25 lens. 

In het hart van de telescoop zit een enorme, drie ton wegende camera met 16 geavanceerde detectoren die gevoelig zijn voor infraroodstraling.

Wetenschappelijk onderzoek met VISTA

VISTA’s waarneemtijd wordt gebruikt om de nachtelijke hemel systematisch in kaart te brengen. Het overgrote deel van de tijd dat hij in gebruik is wordt besteed aan zes surveys. In sommige surveys worden voor langere tijd kleine delen van de hemel waargenomen om erg lichtzwakke objecten te detecteren, en in andere wordt de hele zuidelijke hemel waargenomen. De surveys leveren omvangrijke gegevensverzamelingen op die van belang zijn voor sterrenkundig onderzoek naar kleine hemellichamen in ons zonnestelsel tot en met donkere materie en donkere energie. Astronomen verwachten dat binnen onze Melkweg veel nieuwe hemellichamen worden gevonden en dat ze theorieën over de aard van donkere materie kunnen testen. Met VISTA-gegevens kunnen ze een 3D-kaart maken van ongeveer 5% van het waarneembare heelal. De VISTA-telescoop is ook belangrijk voor het ontdekken van quasars en onderzoek naar de evolutie van melkwegstelsels. Door verafgelegen clusters van melkwegstelsels op te sporen wordt de aard van donkere energie onderzocht.

VISTA is geïnitieerd en ontwikkeld door een consortium van 18 universiteiten in het Verenigd Koninkrijk, onder leiding van Queen Mary, University of London. VISTA is een 'in natura' bijdrage aan ESO volgens het toetredingsverdrag van het Verenigd Koninkrijk. Het ontwerp en de bouw van de telescoop stonden onder leiding van Science and Technology Facilities Council‘s UK Astronomy Technology Centre (STFC, UK ATC).

De telescoop is op 10 december 2009 door ESO voorlopig aanvaard en wordt tegenwoordig door ESO beheerd.

Wetenschappelijke doelstellingen

Gericht op surveys. Variabele sterren, diepe surveys, bruine dwergen, verre hemellichamen in ons zonnestelsel (TNO, KBO).

Meer over VISTA

VISTA

Name: Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Site: Cerro Paranal
Altitude: 2518 m
Enclosure: Compact optimised cylindrical enclosure
Type: Near-infrared survey telescope
Optical design: Modified Ritchey-Chrétien Reflector with corrector lenses in camera
Diameter. Primary M1: 4.10 m
Material. Primary M1: ZeroDur
Diameter. Secondary M2: 1.24 m
Material. Secondary M2: Astro-Sitall
Mount: Alt-Azimuth fork mount
First Light date: 11 December 2009
Active Optics: Yes
Images taken with VISTA: Link
Images of VISTA: Link
Press Releases with VISTA: Link
Did you know?
Stars form in dense clouds of the interstellar medium, but even in these densest regions the pressure is comparable to the most tenuous vacuum created in a laboratory on Earth. In these clouds, the temperatures are below -200 degrees Celsius.
Did you know?
The skies over the ESO sites in Chile are so dark that on a clear moonless night it is possible to see your shadow cast by the light of the Milky Way alone.
Did you know?
The annual ESO member state contributions are equivalent to less than 35 euro cents per person.
Did you know?
The Paranal observatory site is so remote that everything needed must be brought in specially. The 60 000 litres of water that are used per day are delivered by truck from Antofagasta.