VISTA - Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy

VISTA the Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy er en del af ESOs Paranal Observatorium. VISTA arbejder med lys i det nær-infrarøde område, og det er Verdens største kortlægningsteleskop. Det store spejl, det store synsfelt og meget følsomme detektorer vil give os et helt nyt syn på den sydlige himmel.

Teleskopet befinder sig på bjergtoppen ved siden af den, hvor ESOs Very Large Telescope (VLT) befinder sig, og her er der de samme fine observationsforhold.

VISTAs hovedspejl er 4,1 m i diameter. Til sammenligning med et fotografiapparat kan man sige, at det er et 67 megapixel digitalkamera med en brændvidde på 13 000 mm og et spejl med blende f/3,25.

Teleskopets hjerte er et enormt tretons kamera med 16 af tidens bedste infrarødfølsomme detektorer.

Forskning med VISTA

Observationstiden på VISTA bliver brugt til systematisk kortlægning af himlen, og i de første fem år bliver observationstiden brugt til seks store offentlige kortlægningsprojekter. I nogle af dem observeres små områder af himlen i lange tidsrum for at finde meget svage objekter, og i andre gennemmønstres hele sydhimlen. Observationerne skaber enorme datasæt, som kommer til at danne grundlag for mange astronomiske forskningsprojekter, lige fra studiet af smålegemer i vores eget Solsystem til undersøgelser af kosmologisk betydning om det mørke stof og den mørke energi. Med VISTA-data kan astronomerne skabe et tredimensionelt kort over omkring 5% af hele de synlige Univers. Længere ude kan VISTA opdage fjerne kvasarer, og studere både udviklingen af galakser og galaksehobe. Observationer af de meget fjerne galaksehobe kan hjælpe til en bedre forståelse af, hvad mørk energi er.

VISTA er udtænkt og udviklet af et af 18 universiteter i Storbrittannien, under ledelse af Queen Mary, University of London, og det er en del af Storbrittanniens bidrag til ESO. Projektstyring for teleskopets design og bygning blev varetaget af Science and Technology Facilities Council, UK Astronomy Technology Centre (STFC, UK ATC).

Teleskopet blev provisorisk overtaget af ESO 10. december 2009, og driften varetages nu af ESO.

Videnskabelige mål

Specielt til kortlægning. Variable stjerner, dybe kortlægninger, brune dværge, etc.

More about VISTA

VISTA

Name: Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Site: Cerro Paranal
Altitude: 2518 m
Enclosure: Compact optimised cylindrical enclosure
Type: Near-infrared survey telescope
Optical design: Modified Ritchey-Chrétien Reflector with corrector lenses in camera
Diameter. Primary M1: 4.10 m
Material. Primary M1: ZeroDur
Diameter. Secondary M2: 1.24 m
Material. Secondary M2: Astro-Sitall
Mount: Alt-Azimuth fork mount
First Light date: 11 December 2009
Active Optics: Yes
Images taken with VISTA: Link
Images of VISTA: Link
Press Releases with VISTA: Link