Mededeling

De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs voor Sterrenkunde 2017 toegekend aan Laura Driessen

30 november 2017

De De Zeeuw–Van Dishoeck Afstudeerprijs voor Sterrenkunde, ingesteld om jong, Nederlands sterrenkundetalent aan te moedigen, is toegekend aan Laura Driessen van de Universiteit van Amsterdam. The prijs is overhandigd tijdens een uitreikingceremonie in Haarlem op 27 november 2017.

De prijs, die bestaat uit een certificaat en 3000 euro, wordt jaarlijks toegekend aan een student  in Nederland die de beste masterscriptie in de sterrenkunde heeft geschreven. Laura Driessen ontving de prijs voor haar scriptie over haar onderzoek aan supernovaresten en pulsar-windnevels. Laura studeert nu verder voor een PhD in Manchester (Verenigd Koninkrijk).

Laura was verrast toen ze hoorde dat ze de De Zeeuw-Van Dishoeck prijs had gewonnen. “Ik heb met veel plezier aan het project gewerkt en ondervond veel steun van mijn begeleiders Jason Hessels en Jacco Vink,” aldus Laura. “Dit project toont hoe mysterieus de Melkweg is en hoeveel we nog niet weten. Dit soort onderzoek aan sterrenkundige vraagstukken levert geavanceerde technieken en nieuwe manieren van dataverwerking op die een breder toepassingsgebied hebben.

Het prijzenfonds is opgericht door Tim de Zeeuw, de voormalig algemeen directeur van ESO en Ewine van Dishoeck. De Zeeuw is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden. Van Dishoeck is hoogleraar in de moleculaire astrofysica in Leiden. In november 2014 werd de eerste De Zeeuw-Van Dishoeck prijs toegekend aan Job Feldbrugge.

De jurering wordt verzorgd door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW), de oudste wetenschappelijke vereniging in Nederland. De KHMW, opgericht in 1752, heeft als doel om de wetenschap vooruit te helpen en om een brug te bouwen tussen wetenschap en maatschappij.

Links

Contact

Saskia van Manen, secretaris
Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen
Haarlem, Nederland
Tel. +31 23 5321773
E-mail: secretaris@khmw.nl

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Duitsland
Tel: +49 89 3200 6655
Cell: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Over de Mededeling

Id:ann17083

Afbeeldingen

De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs voor Sterrenkunde 2017 toegekend aan Laura Driessen
De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs voor Sterrenkunde 2017 toegekend aan Laura Driessen