Mededeling

Vierde ESO-sterrenkundekamp voor scholieren voortgezet onderwijs

Win een astronomische reis naar de Alpen

31 mei 2016

ESO en zijn Science Outreach Network organiseren, samen met de organisator van wetenschappelijke educatieve evenementen Sterrenlab en de Sterrenwacht van de autonome Italiaanse regio Valle d’Aosta (OAVdA), het vierde ESO-sterrenkundekamp, met als thema ‘het heelal op diverse golflengten’. Het kamp vindt plaats van 26 december 2016 tot 1 januari 2017, in het Aostadal in Italië.

In verschillende sessies, zoals lezingen, doe-activiteiten en nachtelijke waarnemingen met de telescopen en instrumenten van de sterrenwacht, worden zowel het zichtbare als het verborgen heelal onder de loep genomen. Sociale activiteiten, wintersporten en excursies dragen eraan bij om het kamp tot een gedenkwaardige ervaring te maken. ESO en OAVdA zijn verantwoordelijk voor het wetenschappelijke programma van het ESO-sterrenkundekamp en zorgen, samen met verscheidene andere partners, voor sprekers en lesmateriaal.

Enkele hoogtepunten van het programma van dit jaar zijn: het gebruik van een spectrograaf, lezingen door ESO-astronomen en een excursie naar de Matterhorn.

Deelname, inclusief verblijf op basis van volpension in de jeugdherberg in Saint Barthélemy, professionele begeleiding, alle astronomische en ontspanningsactiviteiten, materialen, excursies, vervoer ter plaatse en verzekering, kost €500. Voor busvervoer tussen de sterrenwacht en de luchthaven Milaan Malpensa wordt gezorgd. De reis vanuit huis naar Milaan en terug is voor rekening van de deelnemer.

Het kamp heeft plaats voor maximaal 56 leerlingen van het voortgezet onderwijs van 16 tot 18 jaar (geboren in de periode 1998-2000) uit de ESO-lidstaten en aanvullende landen van het ESO Science Outreach Network. Voor leerlingen uit overige landen is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Alle studenten die willen deelnemen, moeten vóór 4 oktober 2016 het formulier op de webpagina van het kamp invullen en een Engelstalige video van maximaal 3 minuten inzenden over het onderwerp ‘Ik wil het liefst ontdekken/uitvinden ……. omdat ……….’.

Degene met de beste inzending uit een van de ESO-lidstaten wint een ESO-beurs die de volledige kosten van het kamp, inclusief de reis ernaartoe, dekt. Verscheidene nationale partners bieden ook steun aan de beste inzendingen van een leerling uit hun respectievelijke landen, en de komende maanden kunnen er nog meer fondsgelden beschikbaar komen.

Het aanwijzen van de beurswinnaars en de overige betalende kandidaten vindt plaats op 16 oktober. Deelnemers moeten uiterlijk 30 oktober bevestigen dat ze het kamp zullen bijwonen. De selectiecriteria en andere deelname-instructies wordt bekendgemaakt op de webpagina van het kamp.

De huidige nationale partners van het evenement zijn:

 • Sterrenkundig instituut van Leuven, België
 • Stellar Astrophysics Centre van de universiteit van Aarhus, Denemarken
 • Astronomische Gesellschaft, Duitsland
 • Istituto Nazionale di Astrofisica, Italë
 • Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), Nederland
 • Polish Astronomical Society, Polen
 • Ciência Viva, Portugal
 • Petnica Science Center, Servië
 • Spanish Astronomical Society: Spanje
 • Swedish Astronomical Society, Zweden
 • Universiteit van Genève: Zwitserland
 • Eyüboğlu High School, Turkije
 • Royal Astronomical Society: Verenigd Koninkrijk

Raadpleeg de webpagina van het kamp voor updates.

Links

Over de Mededeling

Id:ann16031

Afbeeldingen

ESO-sterrenkundekamp 2016
ESO-sterrenkundekamp 2016