ESO og De forenede Nationers mål for bæredygtig udvikling

Hensigten med De forenede Nationers mål for bæredygtig udvikling (UN SDG) er at udryde fattigdom, forbedre menneskeliv, beskytte miljøet og sikre fred og retfærdighed, hvilket vil føre til en mere bærdygtig fremtid for alle. Disse mål fordrer at alle lande og partnere arbejder sammen med at implementere strategier, som forbedrer sundhed og uddannelse, mindsker uligheden, addresserer klimaforandringerne og ansporer til økonomisk vækst.

Med sine 16 medlemstater i Europa og med værts- og partnerstaten Chile og med Australien som strategisk partner, støtter Det Europæiske Sydobservatorium ESO bestræbelserne, som udvises af UN SDG i de tre forskellige dimensioner: økonomi, samfund og miljø. Via ESOs mission om at designe, bygge og drive observatorier, som hjælper til med at fremme vores viden om Universet, og til at fremme internationalt samarbejde i astronomien, har ESO en rolle at spille ved at medvirke til at opnå målene, som er opsat af FN, ved at være en drivkraft for videnskabelig forskning og ved at støtte uddannelsesaktiviteter på alle niveauer på bæredygtig vis.

Hvordan bidrager ESO til at klare UN SDG?

Der er 17 mål for bæredygtig udvikling, og de beskrives i deres helhed på denne særlige FN website. De mål, hvor ESO bidrager, har at gøre med forbedret uddannelseskvalitet, stræben efter diversitet, lighed og inklusion indenfor uddannelse, forskning og ingeniørvidenskab, mål, som har relation til teknologi, innovation, fredeligt videnskabeligt samarbejde såvel som miljø og bæredygtighed. Klik på et af de farvede symboler for at se flere eksempler på ESOs initiativer og handlinger, som har at gøre med netop det udviklingsmål.

Bedre helbred og velbefindende (SDG 3)

ESO bidraget til det tredje SDG-mål omkring bedre helbred og velbefindende ved at arbejde for at bevare den mørke nattehimmel og ved at assistere ved udviklingen af teknologi, som kan bruges i medicinske sammenhænge.

Beskyttelse af den mørke og uforstyrrede himmel

Det, at bevare den mørke himmel rækker ud over astonomisk forskning. En mængde forskningslitteratur viser, hvordan en himmel med lysforurening på virker menneskers helbred. For eksempel blev Nobelprisen for 2017 i medicin og fysiologi, givet til forskere, hvis forskning tyder på, at menneskets indbyggede ur kræver en naturlig dagslysrytme og en mørk himmel for at kunne fungere rigtigt. Kunstigt lys er knyttet til et lavt niveau for det menneskelige hormon melationin, og det kan føre til helbredsrisici. Desuden viser videnskabelige studier at kunstlys forøger risikoen for depressioner, søvnforstyrrelser, overvægt og cancer.

Desuden er den mørke himmel en kilde til ærefrygt, oplysning, formidling og samvær, hvor det at kigge stjerner potentielt kan fremme godt helbred og velbefindende i samfundet. Det er eftervist, at stjernekigning kan bidrage til menneskeligt velbefindende ved at fremme positive følelser og samhørighedsfølelser med naturen. Ved aktivt at tale for beskyttelsen af den mørke himmel, giver ESO sammen med andre observatorier og den chilenske regering vores eget lille bidrag til et sundt liv over hele planeten.

Læs mere om emnet og om ESOs initiativer på hjemmesiden Dark and quiet skies preservation.

Medicinske anvendelser

Via det EU-betalte initiativ ATTRACT overfører det tyske institut innoFSPEC astronomisk teknologi fra instrumentet  MUSE integral field spectrograph på ESOs Very Large Telescope, til et diagnoseværktøj for cancerundersøgelser.

Uddannelse (SDG 4)

ESO har en hovedrolle i at optræne i de tidlige karrieretrin for astronomer, astrofysikere, ingeniører og videnskabsformidlere fra hele Verden. Den træning foregår i en bred vifte af programmer og initiativer, som for eksempel studieansættelser, fellowships, internships og sommerskoler. I det seneste årti har ESO optrænet mere end 260 studerende fra mere end 40 lande i naturvidenskab og ingeniørvidenskab. Desuden har mere end 90 deltaget i internships i videnskabskommunikation, grafisk design, astronomi, ingeniørvidenskab og administration, og vi har været værter for over 150 postdoctor fellows i astronomi og ingeniørvidenskab fra mere end 30 lande.

Fra ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre, i Garching i Tyskland støtter og øger ESO de videnskabelige kundskaber i samfundet og inspirerer børn og håbefulde unge til at engagere sig i naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik (STEM). På stedet findes et planetarium og et udstillingsområde på 2200 kvadratmeter. De besøgende kan deltage i planetariumforestillinger, omvisninger, workshops hvor man får fingrene i uddannelsesformidling (for skoleklasser) og en række andre kulturelle og videnskabelige aktiviteter. Siden åbningen i foråret 2018 har centeret huset omkring 70000 gæster årligt. Ud af disse er der omkring 50000, som overværer et planetariumprogram, hvor hvert show indeholder en live-del, hvor gæsterne bliver opfordret til selv at være med til at udforske nattehimlen. Den store interaktive udstilling er der gratis adgang til, og det anslås, at yderligere cirka 20000 gæster årligt kommer blot for at opleve den del. Billetpriserne for alle aktiviteter i ESO Supernova holdes så lavt som muligt for at sikre at alle kan få del i inklusiv uddannelse og livslang læring.

Uddannelsesprogrammerne ved ESO Supernova tilbydes helt gratis, og de tilbydes til alle obligatoriske trin i uddannelsen fra børnehaver til gymnasium. Ud af det samlede antal deltagere, er over 9000 skolebørn og deres lærere, og de kommer typisk fra mere end syv forskellige lande hvert år, for at deltage i ihvertfald dele af uddannelsprogrammerne. Der ud over deltager 350 lærere årligt i professionelle videreuddannelsesprogrammer.

ESO støtter også andre organisationer i deres aktiviteter indenfor astronomiuddannelse ved at udbyde open source materialer, så institutioner over hele Verden kan dele fascinationen ved astronomien med så varieret et publikum som muligt.

I Chile, hvor vore observatorier befinder sig, tilbyder ESO post-doctoral programmer i astronomi ved chilenske akademiske institutioner, og tilbyder studiestipendier ved ESOs kontorer i Santiago til studerende fra chilenske universiteter. Efter at have deltaget i disse træningsprogrammer, er disse unge professionelle vel udstyrede med et passende udvalg af kompetencer, som kan bruges videre hen. Det er for eksempel indenfor databehandling, programmering, og/eller maskinlæring. Det gør det muligt for dem at deltage i videre karriereforløb i fagområder, som for eksempel rumforskning, ingeniørvidenskab, styring, informationsteknologi, uddannelse, virksomhedsudvikling, program- og projektledelse og medie- og kommunikationsaktiviteter.

Desuden er ESO med til at fremme kvalitetsuddannelser ved at offentliggøre de observationer, som udføres med teleskoperne. ESO Science Archive indeholder petabytes af information i form af åbne data fra ESOs teleskoper, og den kan anvendes til forskning, uddannelse og formidling. ESO har også store databaser med billeder og informationsvideoer. Ved at gøre adgangen til alle disse materialer gratis, sikrer ESO at publikum overalt, fra lærere til småbørn kan opleve universets vidundere.

Vi mindsker forskellen for køn og ulighed (SDGs 5, 10)

ESO har forpligtet sig til at adressere ulighed, diversitet og inklusion, og vi tror på, at astronomiuddanelse og forskning kan være et redskab til at styrke og inspirere kvinder verden over, og til at bringe mennesker af forskellige baggrunde sammen i samarbejdsprojekter.

ESOs Diversity & Inclusion Committee rådgiver ESOs ledelse angående mål, politikker og god praksis angående alle aspekter af diversitet. Organisationen er medlem af netværket  GENERA (Gender Equality Network in Physics in the European Research Area), som fremmer globale samarbejder om kønspolitikker i fysik imellem forskningsorganisationer, sammenslutninger og konsortier. Der er mere at finde om kommiteens arbejde, og generelt om ESOs aktiviteter indenfor diversitet, lighed og inklusion på en særlig underside om kort tid.

Initiativer i Chile

I 2020 blev der underskrevet et aftalememorandum imellem ESO og UN Women med den hensigt at addressere kønsforskellen i STEM-karrierer, med et fokus på muligheder for at optræne kvinder, især i antofagastaområdet i Chile. Antofagasta er det byområde, som ligger tættest ved ESOs Paranal Observatorium, og i byen er der kontorer for ESOs støttefunktioner.

Indenfor denne aftale har ESO deltaget i programmet Second Chance Programme (Tu Oportunidad) ved på Paranal at optræne en gruppe kvinder i vigtige astronomiske færdigheder, som for eksempel spejlbelægning af store teleskopspejle, med det formål at udvide deres jobmuligheder.

Desuden deltager medlemmer af ESOs stab i LIQCAU: + Mujeres en Ingeniería, som er et mentorprojekt under ledelse af universiteterne i Antofagasta.

Økonomi, teknologi og innovation (SDG 8, 9) 

ESO investerer i ingeniørvidenskab, naturvidenskab og innovation igennem design og udvikling af avancerede teleskoper og frontlinieinstrumenter. Blandt disse astronomiske teknologier er optik, ingeniørviden og interkontinental dataoverførsel, medicin og billedbehandling, sensor- og detektorteknologi.

Eksempelvis har ESOs stab udviklet active optics, som er en vigtig teknologi, som har gjort det muligt for ESO og andre observatorier at bygge større og optisk mere præcise primærspejl til teleskoperne. ESOs bidrag har også være uundværlige ved udviklingen af systemer og teknologi til adaptive optics; en teknik, som gør det muligt for jordbaserede observatorier at bygge teleskoper, som kan producere ekstremt skarpe billeder ved at bruge deformerbare spejle, lasere og sensorer som korrigerer for den lufturo, som Jordens atmosfære skaber.

Som en organisation i fronten af astronomisk teknologi, skaber ESO nye markeder og jobmuligheder, industrisamarbejder og desuden bidrager vi økonomisk til samfundet. Som det kan ses i den specielle rapport ESO’s Benefits to Society, tager ESOs økonomiske indflydelse flere veje: fra direkte industrielt afkast til leverandører, virkninger på økonomi og innovation, forøgelse af ekspertise og skabelsen af nye jobs samt flere andre virkninger i de enkelte lande. For eksempel investeres over 80% af de €1,3 milliarder til opbyggelse af ESOs kommende Extremely Large Telescope (ELT) i industrikontrakter. Disse kontrakter fordeles primært blandt ESOs Medlemstater, så disse lande modtager en væsentlig tilbagebetaling til lokale industrier, hvor der skabes nye jobs og hvor den udvikles nye teknologier og ekspertise.

Åbne data for Åben forskning

ESO har været førende i udviklingen af standarder for åbne data i astronomi og etiske vurderingsprocesser i naturvidenskab, og bidrager til konceptet European Open Science Cloud, som er et initiativ til at gøre adgangen til videnskabelige data fri. Indenfor ESO er der en lang tradition på dette område for at levere databehandlingsværktøjer og for at udvikle og drive videnskabelige arkiver med åbne data fra vore teleskoper i Chile.

Klima, miljø, bæredygtighed, ren energi og livet på Jorden (SDGs 7, 11, 12, 13, 15)

ESOs arbejde stiller markante krav til omgivelser og ressourcer, samtidig med, at vi giver astronomerne de bedste værktøjer til at gøre epokegørende opdagelser og gøre nytte for samfundet på mange måder. Derfor stræber ESO efter at mindske vores kulstofaftryk og miljøpåvirkninger.

En af det måder, hvorved ESO søger at mindske påvirkningen på miljøet er ved at drive observatorierne med vedvarende energi. ESOobservatorierne på La Silla og Paranal i Chile drives med ren vedvarende energi fra solcelleanlæg nær observatorierne. Målet er at være 100% dækket ind på anlæggene med denne form for energi. Den energi, som ikke anvendes i det videnskabelige arbejde, overføres til Chiles energinetværk.

Solcelleanlægget ved Paranal skal også levere energien til ESOs kommende Extremely Large Telescope (ELT). Efter ibrugtagningen, er anlægget nu det største solcelleanlæg i Chile, som leverer bæredygtig energi til et astronomisk observatorium.

ESO er besluttet for at reducere miljøskaderne ved langdistancerejser ved i udstrakt grad at bruge videokonferencer. På den måde sparer vi op imod 800 tons CO2 ækvivalenter per år. På de enkelte anlæg udskifter ESO gradvist vognparken med elektriske biler, og målet er ikke længere at have fossile brændstoffer nogel steder ved ESOs anlæg. Man kan læse mere om ESOs initiativer på miljøomrodet på hjemmesiden Environmental sustainability at ESO.

En anden måde, hvorpå ESO bidrager til en et bæredygtigt miljø på planeten er via forskellige initiativer til at bevare den mørke nattehimmel. For eksempel er der en del evidens for, at oplysning af nattehimlen har  en negativ indvirkning på dyrelivet og bidraget til at øge klimapåvirkningerne i et område. Man kan læse mere om lysforurening og ESOs initiativer og handlinger på hjemmesiden  Dark and quiet skies preservation.

Fredeligt videnskabeligt samarbejde (SDGs 16, 17) 

Det at kunne bringe eksperter sammen har været et nøglepunkt for ESO siden oprettelsen i 1962, og målet er, at muliggøre større videnskabelige opdagelser ved at konstruere og drive effektive observatorier og at vedligeholde tætte internationale samarbejder.

ESO tilbyder en platform for internationalt samarbejde og videnskabsdiplomati, som aktivt fremmer politisk og kulturel forståelse imellem forskellige nationer. Vi bringer lande sammen for at skabe den videnskabelige, tekniske og politiske styrke, som er nødvendig for at udvikle ambitiøse tekniske projeter, som gør det muligt for nationerne at udbygge kendskabet til vores Univers, fremme innovation og forøge den samfundsmæssige opmærksomhed omkring kosmos.

I og med at ESO har en central position i europæisk astronomy, så er ESO dybt involveret i, og har indvirkning på europæisk videnskabspolitik. ESO er et af de grundlæggende medlemmer af European Intergovernmental Research Organisations forum (EIROForum), som samler otte af Europas største forskningsorganisationer med stor ekspertise i grundforskning og i styring af store internationale infrastrukturer, anlæg og forskningsprogrammer. Missionen for EIROForum er at kombinere ressourcer, faciliteter og ekspertise hos medlemsorganisationerne til støtte for europæisk videnskab, så den kan nå sit fulde potentiale, både hvad angår tekniske og videnskabelige områder, så vel som diversitet, lighed og inklusionsrelaterede emner og udfordringer.

Desuden har ESO permanent sæde i De forenede Nationers Committee on the Peaceful Uses of Outer Space, og vi har bidraget til vigtige beslutninger angående virkningen af satellit-megakonstellationer, beskyttelse af den mørke nattehimmel og beskyttelsen af Jorden imod asteroidenedslag. Angående sidstnævnte er ESO medlem af International Asteroid Warning Network, som støttes af FN, og som er et globalt samarbejde for at overvåge himlen for mulige truende asteroider.

Send us your comments!
Tegn abonnement for at få nyheder fra ESO på dit eget sprog
Accelereret med CDN77
Regler og vilkår
Cookie Settings and Policy

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can read manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

As for their duration, cookies can be:

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.