Pressmeddelande

GalileoMobilen börjar sin sydamerikanska resa

Astronomiutbildning på turné i Anderna

5 oktober 2009

Idag börjar projektet GalileoMobile, en två månaders resa som ska sprida astronomins fantasieggande värld till unga människor i Chile, Bolivia och Peru. Med stöd från ESO och dess samarbetspartners kommer en grupp astronomer och lärare att resa genom ett område i bergskedjan Anderna ombord på bussen GalileoMobilen. De kommer att erbjuda astronomiska aktiviteter såsom workshops för skolstudenter och stjärnfester för allmänheten. Med på resan följer ett filmteam med uppdrag att producera en flerspråkig dokumentär som ska fånga upptäckarglädjen när man kombinerar naturvetenskap och kultur på resa.

GalileoMobile är ett specialprojekt inom Internationella astronomiåret 2009, som firar att det är fyra hundra år sedan den italienska astronomen Galileo Galilei först riktade ett teleskop mot universum. Projektet kommer att främja astronomi som en del av naturvetenskapen i skolutbildningen genom att besöka skolor och samhällen som har begränsad tillgång till sådana program. GalileoMobile kommer att bistå dessa grupper med praktiska aktiviteter och utbildningsmaterial från internationella samarbetspartners. Bussen är utrustad för att kunna erbjuda unika himmelsobservationstillfällen för både skolungdomar och andra, med stjärnfester på natten och observationer av solen på dagen. Medarbetarna kommer att använda Astronomiårets specialgjorda teleskop, Galileoskopet, som sedan skänks bort till skolor efter varje besök. Genom att väcka nyfikenhet, kritiskt tänkande och en känsla av förundran över universum och vår planet vill projektet GalileoMobile uppmuntra intresse för astronomi och naturvetenskap, och dessutom dela bilder av kosmos över kulturgränser.

I spetsen för initiativet finns en grupp entusiastiska latinamerikanska och europeiska doktorander med bas vid Europeiska sydobservatoriet ESO, tyska Max-Planck-sällskapet, Universitetsobservatoriet i München samt Stockholms universitet. Detta vandrande utbildningsprogram är tänkt att nå uppemot 20 000 människor under åtta veckor i oktober och november 2009, på en resa på 5000 kilometer. Färden kommer till största del att hålla sig till området Altiplano, den höga platån, som delas av Peru, Bolivia och Chile och är bland dessa länders fattigaste områden.

Sverige representeras på GalileoMobile-bussen av doktoranden Fabio del Sordo, som i vanliga fall forskar om galaxer vid Stockholms universitet och forskningsinstitutet Nordita.

- Den 25 oktober åker jag till La Paz i Bolivia. Sedan kommer jag att tillbringa fem veckor med att besöka ett tjugotal skolor i Bolivia, Peru och Chile.

Fabio del Sordo ser fram emot en spännande resa.

- Jag hoppas att vi kan väcka folks nyfikenhet för stjärnhimlen, säger Fabio.

Sydamerika och bergskedjan Anderna valdes ut för projektet GalileoMobile av flera skäl. Internationella astronomiåret är redan etablerat i området genom nationella kontaktpersoner och i synnerhet tre av astronomiårets hörnstensprojekt: Developing Astronomy Globally (Att utveckla astronomin globalt), Universe Awareness (Medveten om universum) och lärarutbildningsprogrammet Galileo Teacher Training Programme, som alla är officiella samarbetspartners till projektet. De flesta i Peru, Bolivia och Chile talar samma språk, spanska [1], och har ett rikt arv av astronomisk kunskap som går ända tillbaka till de förkolumbianska civilisationerna Inca och Tiwanaku som levde på Altiplano förr i tiden. Den högt belägna regionen med dess för astronomiska observationer klara natthimmel gjorde den till ett självklar kandidat för GalileoMobilens jungfrufärd.

Resan börjar idag den 5 oktober 2009 i Antofagasta, Chile, med en gratis invigning för allmänheten klockan 19:00 på Berta González-torget vid Katolska universitetet i norra Chile. Evenemanget, som även kommer att bjuda på observationer av natthimlen, organiseras av ESO i samarbete med Explora II Region och universitetets Institution för astronomi. Från Antofagasta åker GalileoMobile norrut genom La Paz i Bolivia och vidare till Peru. Resan tillbaka går via den panamerikanska kustvägen och passerar nära ESO:s världsledande observatorium, VLT (Very Large Telescope) vid Cerro Paranal. ESO:s koordinator för utåtriktad verksamhet och utbildning i Chile, Laura Ventura, kommer att hjälpa GalileoMobile-teamet när de besöker samhällen i norra Chiles öken.

- GalileoMobilen är ett underbart initiativ och ett unikt tillfälle att förstärka skolaktiviteter i norra Chile och grannländerna. Det kommer att främja medvetenhet om astronomi och naturvetenskap, säger Ventura.

- Vi ser fram emot att kunna hjälpa GalileoMobiles medarbetare och göra projektet till en stor succé.

För att dokumentera denna spännande astronomiska resa kommer GalileoMobile-medlemmarna skriva inlägg både på en särskild blogg och i Cosmic Diary, dagboksblogg och även den ett hörnstensprojekt i Internationella astronomiåret. Tillkommer gör en mikroblogg på Twitter och en sida på Facebook. Teamet kommer dessutom att ta kontakt med nationella tidningar, webbplatser och tv-stationer under turnén och följs av ett filmteam som producerar en flerspråkig dokumentär om resan.

Projektledaren Philippe Kobel sammanfattar:

- Vi hoppas att genom att visa de astronomiska upptäckternas spännande värld och variationsrikedomen hos de sydamerikanska traditionerna kommer GalileoMobile-projektet att kunna uppmuntra en känsla av att vi är "enade under samma himmel" mellan folk från olika kulturer och bakgrund.

GalileoMobilen stöds av Europeiska sydobservatoriet (ESO), som har Chile som värdland. Hos ESO finns även för sekretariatet för Internationella Astronomiåret 2009. Projektet stöds dessutom av det tyska Max-Planck-sällskapet (MPG/MPE/MPA/MPS), Nordita, det nordiska institutet för teoretisk fysik med säte i Stockholm, Regione Molise i Italien och Optical Society of America.

Noter

[1] För att underlätta tillgång till samhällen på glesbygden och för att främja kommunikation och översättning till andra lokala språk såsom quechua och aymara kommer universitetsstudenter och lärare från lokalbefolkningen att emellanåt arbeta tillsammans med GalileoMobilen-teamet.

Mer information

Pressmeddelande med bilder och video:
http://www.eso.org/public/sweden/press-rel/pr-2009/pr-37-09.html (svenska)
http://www.eso.org/public/outreach/press-rel/pr-2009/pr-37-09.html (engelska)

Länkar

Kontakter

Laura Ventura
ESO
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3265
Mobil: +56 9 9829 4202
E-post: lventura@eso.org

Philippe Kobel
Galileomobile Project Coordinator
Tel: +41 76 417 23 91
E-post: kobel@mps.mpg.de

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso0937 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso0937sv
Legacy ID:PR 37/09
Namn:Education, GalileoMobile, Map
Typ:Unspecified
Facility:Other

Bilder

Roadmap for GalileoMobile expedition
Roadmap for GalileoMobile expedition
text på engelska
The GalileoMobile expedition team
The GalileoMobile expedition team
text på engelska

Videor

About the GalileoMobile expedition
About the GalileoMobile expedition
text på engelska