Lehdistötiedote

GalileoMobile aloittaa Etelä-Amerikan retkensä

Tähtitieteen opetusta Andeilla

5. lokakuuta 2009

Tänään käynnistyy GalileoMobile-projekti, kaksi kuukautta kestävä tutkimusretki, jonka aikana esitellään tähtitieteen ihmeitä chileläisille, bolivialaisille ja perulaisille nuorille. ESOn ja sen yhteistyökumppaneiden sponsoroima tähtitieteilijöiden ja opettajien ryhmä matkustaa GalileoMobilen pakettiautolla ympäri Andien vuoristoa. Matkansa varrella ryhmä järjestää erilaisia tähtitieteeseen liittyviä tempauksia, kuten työpajoja opiskelijoille sekä tähtihavainnointitapahtumia suurelle yleisölle. Ammattikuvaajat tekevät matkasta monikielisen dokumentin, joka ikuistaa uuden löytämisen ilon niin tieteessä ja kulttuurissa kuin matkateossakin.

GalileoMobile on kansainvälisen tähtitieteen vuoden 2009 (IYA2009) erityisprojekti, jolla juhlistetaan tähtitieteen erästä ratkaisevaa käännekohtaa: neljäsataa vuotta sitten italialainen tähtitieteilijä Galileo Galilei suuntasi ensimmäisenä maailmassa linssikaukoputken tähtitaivaalle. Projekti pyrkii edistämään luonnontieteen perusopetusta tähtitieteen keinoin vierailemalla kouluissa ja muissa sellaisissa paikallisyhteisöissä, joita kenttätyö muutoin harvoin tavoittaa. GalileoMobile järjestää näille erityisryhmille käytännön toimintaa ja luovuttaa kansainvälisten yhteistyökumppaneiden lahjoittamaa opetusmateriaalia. Pakettiauto tarjoaa nuorille opiskelijoille ja muulle paikallisväestölle ainutlaatuisen tilaisuuden taivaan ilmiöiden tutkimiseen järjestämällä yöaikaan tähtihavainnointitapahtumia ja päiväsaikaan aurinkohavainnointia. Tiimillä on käytettävissään erilaisia välineitä. Tärkeimpiä näistä ovat IYA2009:n näppärät galileoskoopit, jotka käynnin päätteeksi lahjoitetaan kyseisille kouluille. GalileoMobile-projekti haluaa rohkaista uteliaisuuteen ja edistää kriittistä ajattelua sekä herättää ihmisten kyvyn tuntea aitoa ihmetystä universumin ja oman planeettamme ilmiöiden edessä. Erityisesti projekti pyrkii edistämään tähtitieteen ja muiden luonnontieteiden harrastusta samalla, kun se kannustaa vaihtamaan kulttuurisesti eriäviä käsityksiä maailmankaikkeudesta.

Hankkeen kantavana voimana on joukko innokkaita tohtorikoulutettavia Latinalaisesta Amerikasta ja Euroopasta. He valmistelevat parhaillaan väitöskirjojaan Euroopan eteläisessä observatoriossa, Max Planck -instituutissa, Münchenin yliopiston observatoriossa sekä Tukholman yliopiston observatoriossa. Liikkuva opetushanke aikoo 5 000 kilometrin reitillään tavoittaa 20 000 ihmistä kahdeksan viikon aikana loka- ja marraskuussa 2009. Matkareitti kulkee etupäässä Altiplanon ylätasangolla, joka ulottuu Perun, Bolivian ja Chilen alueelle. Altiplanon alue on näiden maiden köyhimpiä.

Etelä-Amerikka ja Andien vuoristo valittiin GalileoMobile-projektin erityiskohteeksi useista syistä. Kansainvälinen tähtitieteen vuosi 2009 on alueella jo vahvasti esillä paikallisten yhteyksien kautta. Keskeisimpinä näistä ovat IYA2009:n kolme Cornerstone-hanketta: tähtitieteen kansainväliseen edistämiseen keskittyvä Developing Astronomy Globally -hanke, lapsille suunnattu Universe Awareness ‑hanke ja opettajille tarkoitettu Galileo Teacher Training -ohjelma, jotka kaikki ovat projektin virallisia kumppaneita. Useimmat ihmiset puhuvat Perussa, Boliviassa ja Chilessä yhteistä kieltä, espanjaa [1]. Tähtitieteellä on rikas paikallinen perinne, joka ulottuu Kolumbusta edeltävänä aikana Altiplanossa kukoistaneisiin inka- ja Tiwanaku-kulttuureihin. Alueen sijainti korkealla vuoristossa ja sopivuus tähtitaivaan havainnointiin tekevät siitä erityisen houkuttelevan kohteen GalileoMobilen neitsytmatkalle.

Matka käynnistyy tänään 5. lokakuuta 2009 Chilen Antofagastassa ilmaistapahtumalla, joka järjestetään Berta Gonzálezin aukiolla kello 19:00 paikallisen yliopiston Universidad Católica del Norten lähellä. Tapahtuman järjestää ESO yhteistyössä  Explora II -alueen ja yliopiston tähtitieteen instituutin kanssa, ja siihen sisältyy öisen tähtitaivaan ilmiöiden havainnointia. Antofagastasta GalileoMobile suuntaa ensin kohti pohjoista Bolivian La Paziin, josta jatketaan edelleen Peruun. Paluumatka takaisin Antofagastaan kulkee pitkin Panamericanan rannikkotietä. Reitti sivuaa ESOn Cerro Paranal -vuorella sijaitsevaa VLT-teleskooppilla (Very Large Telescope) varustettua huippuluokan observatoriota. ESOn koulutus- ja kenttätyötoimintaa Chilessä koordinoiva Laura Ventura avustaa GalileoMobile-tiimiä sen käydessä tervehtimässä paikallisyhteisöjä Chilen pohjoisilla aavikkoalueilla.

GalileoMobile on ainutlaatuisen innostava hanke, jolla myös tuetaan koulutustoimintaa Chilen pohjoisosassa ja naapurimaissa. Hanke edistää tähtitieteen ja luonnontieteiden harrastusta aivan uudella tavalla. Odotamme innolla tilaisuutta päästä auttamaan tiimiläisiä tekemään GalileoMobilesta todellisen menestystarinan”, Ventura kertoo.

GalileoMobile-tiimin jäsenet kirjaavat tutkimusmatkan aikana tunnelmiaan GalileoMobile-blogiin sekä Cosmic Diary -verkkopäiväkirjaan. Tämä verkossa ylläpidettävä blogipäiväkirja on yksi IYA2009:n Cornerstone-hankkeista, ja siihen liittyy myös Twitter-syöte ja Facebook-sivu. Lisäksi tiimi on matkan aikana yhteydessä valtakunnallisiin sanomalehtiin, verkkosivustoihin ja TV-asemiin. Mukana matkustaa myös filmiryhmä, joka tekee tutkimusretkestä monikielisen dokumentin.

Toivomme, että esittelemällä kiehtovaa tähtitieteellistä tutkimusta sekä eteläamerikkalaisen perinteen moninaisuutta ja rikkautta GalileoMobile-projekti antaa eri kulttuureista tuleville ihmisille syvän kokemuksen kaikille yhteisestä universumista”, projektikoordinaattori Philippe Kobel täydentää.

GalileoMobile-projektin sponsoreihin kuuluvat Chilessä sijaitseva Euroopan eteläinen observatorio ESO, joka isännöi myös kansainvälisen tähtitieteen vuoden 2009 (IYA2009) sihteeristöä. Muita tukijoita ovat Max Planck -instituutti (MPG/MPE/MPA/MPS), pohjoismainen teoreettisen fysiikan tutkimuslaitos NORDITA, Regione Molise sekä Amerikan optiikan seura (Optical Society of America).

Lisähuomiot

[1] GalileoMobile-tiimiä täydentävät aika ajoin paikalliset yliopisto-opiskelijat tai opetusviranomaiset, jotka auttavat tiimiä pääsemään syrjäisiin kohteisiin. He avustavat myös viestinnässä ja tulkkauksessa paikallisille kielille, kuten quechuaksi ja aymaraksi.

Lisätietoa

ESO (European Southern Observatory, Euroopan eteläinen observatorio) on tähtitieteen keskeinen eurooppalainen hallitustenvälinen organisaatio. Se on tuottavuudella mitattuna maailman johtava tähtitieteellinen observatorio. Sen toimintaa tukee 14 maata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maassa sijaitsevien tutkimusvälineiden kehittämiseen, rakentamiseen ja toimintaan. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä tärkeitä tieteellisiä havaintoja. ESOlla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen ja kansainvälisen yhteistyön edistämisessä. ESOlla on Chilessä kolme huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESOlla on Paranalissa VLT-teleskooppi (Very Large Telescope). Se on maailman kehittynein näkyvän valon aallonpituuksia havainnoiva tähtitieteellinen observatorio. ESO on maailman suurimman tähtitieteen alan projektin, täysin uudenlaisen ALMA-teleskoopin, eurooppalainen yhteistyökumppani. ESO suunnittelee 42-metristä E-ELT-teleskooppia (European Extremely Large optical/near-infrared Telescope, eurooppalainen erittäin suuri optinen/lähi-infrapuna-alueen teleskooppi), josta tulee maailman suurin tähtitaivasta tarkkaileva silmä.

Linkit

Yhteystiedot

Laura Ventura
ESO
Santiago, Chile
Puh.: +56 2 463 3265
Matkapuhelin: +56 9 9829 4202
Sähköposti: lventura@eso.org

Philippe Kobel
Galileomobile Project Coordinator
Puh.: +41 76 417 23 91
Sähköposti: kobel@mps.mpg.de

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso0937.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso0937fi
Legacy ID:PR 37/09
Nimi:Education, GalileoMobile, Map
Tyyppi:Unspecified
Facility:Other

Kuvat

Roadmap for GalileoMobile expedition
Roadmap for GalileoMobile expedition
Englanniksi
The GalileoMobile expedition team
The GalileoMobile expedition team
Englanniksi

Videot

About the GalileoMobile expedition
About the GalileoMobile expedition
Englanniksi