Rosetta’s komeet ontwaakt

Op 20 januari 2014 ontwaakte ESA's ruimtesonde Rosetta uit een lange winterslaap in de diepe ruimte, klaar voor de nadering van haar doel: komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko (67P/CG).

Vanaf de aarde gezien is de komeet net achter de zon vandaan gekomen. Op 28 februari werd hij met ESO's Very Large Telescope (VLT) vanuit het Paranal Observatorium in Chili waargenomen. ESO en ESA werken samen bij het observeren van de komeet vanaf de aarde. Deze waarnemingen dienen ter voorbereiding op de ontmoeting tussen Rosetta en de komeet in augustus van dit jaar (zie potw1403a).

Deze nieuwe afbeelding en de volgende worden door ESA gebruikt om Rosetta's navigatie te verfijnen én om te bepalen hoeveel stof de komeet loslaat. De afbeelding links is gemaakt door verschillende beelden te combineren waardoor de achtergrondsterren zichtbaar zijn. Vervolgens zijn die afzonderlijke beelden verschoven om voor de beweging van de komeet te compenseren. De komeet is nu zichtbaar als een kleine stip op één van de sterpaden (in het midden van de cirkel). De afbeelding rechts toont alleen de komeet door weglating van de sterpaden.

Dit nieuwe beeld laat zien dat de komeet feller wordt, een teken dat het ijs in de kern opwarmt en begint te verdampen door het naderen van de zon. Net als ruimtesonde Rosetta ontwaakt de komeet zelf ook uit een winterslaap.

Links

Vertaling: Peter Middelkoop

Credit:

ESO/C. Snodgrass (Max Planck Institute for Solar System Research, Germany) & O. Hainaut (ESO)

Over de afbeelding

Id:potw1410a
Taal:nl
Type:Collage
Publicatiedatum:10 maart 2014 10:00
Grootte:1136 x 594 px

Over het object

Naam:67P/Churyumov-Gerasimenko
Type:Solar System : Interplanetary Body : Comet

Afbeeldingstypen

Grote JPEG
97,4 KB

Kleuren & filters

BandTelescoop
Optisch
R
Very Large Telescope
FORS2