Pressmeddelande

Planetarium och besökscentrum donerat till ESO

3 december 2013

ESO har fått en donation i form av ett planetarium och besökscentrum som ska byggas vid platsen för dess huvudkontor i Garching utanför München, Tyskland. Centret kommer att vara en storslagen uppvisning av astronomi för allmänheten. Detta blir möjligt tack vare Klaus Tschira-stiftelsen, som har erbjudit sig att till fullo bekosta bygget.

ESO har accepterat en donation från Klaus Tschira-stiftelsen att bekosta bygget av ett nytt planetarium och besökscentrum på platsen för ESO:s högkvarter i Garching utanför München, Tyskland. Syftet med det nya centret, som kommer att drivas med ekonomiskt stöd av ESO, blir att inspirera människor att titta upp på stjärnhimlen, och att lära allmänheten om astronomins betydelse och hur den påverkar våra liv.

Klaus Tschira-stiftelsen är en icke-vinstdrivande organisation som grundades av fysikern Klaus Tschira 1995. Dess mål är att stödja projekt inom natur- och datorvetenskap samt matematik, med ett speciellt intresse i att främja utbildning och samverkan med allmänheten inom de här fälten.

Den nya byggnaden kommer att bli ett spektakulärt skyltfönster för astronomin i allmänhet, och i ESO:s vetenskapliga resultat, projekt och tekniska genombrott i synnerhet. Allt material kommer att vara tillgängligt på engelska och tyska.

Den nya byggnadens unika formgivning gör att den kommer att likna ett dubbelstjärnesystem som överför massa från den ena stjärnan till den andra. Sådana processer leder till en supernovaexplosion, och detta reflekteras också i byggnadens namn: ESO Supernova.  Den visuellt slående form hos den smidiga, strömlinjeformade byggnaden har tagits fram av Klaus Tschira med hjälp av arkitektfirman Bernhardt + Partner, baserad i Darmstadt.

Centret kommer att vara en systerbyggnad till det spektakulära Haus der Astronomie, ett centrum för astronomisk utbildning och utåtriktad verksamhet i Heidelberg, som grundades 2008 av Max Planck-sällskapet för vetenskapens främjande tillsammans med Klaus Tschira-stiftelsen.

ESO Supernova kommer att erbjuda en oförglömlig upplevelse med sitt planetarium med domteater som använder den senaste tekniken, och mer är 2000 kvadratmeter av fasta och temporära utställningar. Ytterligare rum kommer att innehålla konferensmöjligheter och här kommer även föreläsningar, workshops och konferenser anordnas. Dessutom planeras ett observatorium för allmänheten som kommer att drivas frivilligt av astronomer och tekniker på ESO.

– Astronomi är en fascinerande och inspirerande vetenskap och jag är stolt över att bidra till att dela allt som är spännande med astronomin med resten av världen, säger Klaus Tschira, chef för Klaus Tschira-stiftelsen.

– Vi hoppas att centret kommer att skina som en superstark ny stjärna, och generera entusiasm och passion för astronomi överallt, säger Tim de Zeeuw, ESO:s generaldirektör.

Centret och projektet som tar fram det ska uppfylla krav på hållbarhet i både miljöhänseende utan även med tanke på projektets ekonomiska, sociokulturella och funktionella aspekter, samt dess teknik, processer och själva byggnadsplatsen.  

ESO:s huvudkontor ligger i Garchings forskningscentrum, ungefär 15 kilometer norr om Munchen. Det är ett av de största forsknings- och undervisningskomplexen i Tyskland, med 6000 anställda och 13 000 studenter. Här finns också det största campus hos Munchens tekniska universitet, flera institut för Max Planck-sällskapet, Ludwig Maximilian-universitetet i München, Bayerns vetenskapsakademi och flera andra namnkunniga institut och företag.

Projektet baseras på en idé som ursprungligen kom från ett samarbete mellan ESO och Klaus Tschira-stiftelsens forskningsinstitütet, Heidelberginstitutet för teoretiska studier (HITS). Bygget av centret ska börja under 2014.

Mer information

ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av det europeiska extremt stora 39 metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

Renate Ries
Klaus Tschira Stiftung, Media and Communication
Heidelberg, Germany
Tel: +49 6221 533 102
E-post: renate.ries@klaus-tschira-stiftung.de

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Mobil: +49 173 3872 621
E-post: lars@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1349 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1349sv
Namn:ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre
Typ:Unspecified : Technology
Facility:Other

Bilder

Det nya planetariet och utställningscentret vid ESO:s högkvarter
Det nya planetariet och utställningscentret vid ESO:s högkvarter
Det nya planetariet och utställningscentret vid ESO:s högkvarter
Det nya planetariet och utställningscentret vid ESO:s högkvarter
Det nya planetariet och utställningscentret vid ESO:s högkvarter
Det nya planetariet och utställningscentret vid ESO:s högkvarter
Det nya planetariet och utställningscentret vid ESO:s högkvarter
Det nya planetariet och utställningscentret vid ESO:s högkvarter
Det nya planetariet och utställningscentret vid ESO:s högkvarter
Det nya planetariet och utställningscentret vid ESO:s högkvarter