Pressemeddelelse

Planetarium og besøgscenter doneret til ESO

3. december 2013

ESO har fået en donation til et planetarium og besøgscenter i nærheden af hovedkontoret i Garching bei München i Tyskland. Supernovaen som ESO planetariet og oplevelsescenteret kommer til at hedde, vil blive en fantastisk præsentation af astronomi til den brede befolkning. Projektet er muliggjort takket være Klaus Tschire Stiftung, der financierer hele forløbet.

ESO har accepteret en donation fra Klaus Tschira Stiftung, der financierer opførelsen af et nyt planetarium og besøgscenter på grunden der også huser ESOs hovedkontor i Garching bei München i Tyskland. Det nye center vil blive drevet af midler fra ESO og er designet til at inspirere befolkningen til at kigge op på stjernerne samt lære dem om astronomiens vigtighed og dens indvirkning på vores dagligdag.

Klaus Tschira Stiftung er en non-profit organisation, der er stiftet af fysikeren Klaus Tschira i 1995. Den har til formål at støtte projekter indenfor naturvidenskab og datalogi samt matematik, med særligt fokus på at fremme uddannelse og formidling indenfor disse felter.
Den nye facilitet vil give besøgene et spektakulært udstillingsvindue ind til generel astronomi og vil samtidig give et indblik i ESOs videnskabelige resultater, projekter og videnskabelige gennembrud. Al indholdet vil kunne findes både på engelsk og på tysk.

Den nye bygnings unikke design vil minde om et binært stjernesystem, hvor masse overføres fra den ene stjerne til den anden - dette vil i sidste ende skabe en supernova. Dette ses også i facilitetens navn: ESO Supernova. Designet af denne slående, elegante bygning er blevet udtænkt af Klaus Tschira med hjælp fra arkitektfirmaet Bernhard + Partner der har hjemme i Darmstadt. 

Dette center bliver en 'søster' til det spektakulære Haus der Astronomie, der er et center for astronomi uddannelse og formidling i Heidelberg, Tyskland. Centeret blev grundlagt i 2008 af Max Planck Society for the Advancement of Science og Klaus Tschira Stiftung.

Supernovaen vil give en uforglemmelig oplevelse takket være full-dome planetariet der vil gøre brug af den seneste teknologi samt en permanent og dynamisk udstilling på mere end 2000 kvadratmeter. Yderligere lokaler der vil lægge hus til konferencer samt en række foredrag, workshops. Ydermere er der planer om et offentligt observatorium der ledes af frivillige ESO astronomer og ingeniører.

"Astronomi er en fascinerende og inspirerende videnskab og jeg er stolt over at have mulighed for at bidrage med at bringe begejstringen over astronomi ud til verden," siger Klaus Tchira, der er administrerende direktør i Klaus Tschira Stiftung.

"Vi håber at dette center vil skinne som en meget klar, ny stjerne og vil skabe begejstring og passion for astronomi omkring sig," siger Tim de Zeeuw, ESOs generaldirektør.

Centeret vil efter planen møde en række bæredygtigheds mål indenfor miljø, økonomi, socialkulturelt og funktionelle aspekter for projektet samt for teknologien, processerne og beliggenheden.

ESOs hovedkvarter ligger i Garching research centre omkring 15 kilometer nord for München. Det er en af de største forsknings- og teknologiske bygninger i Tyskland med 6000 ansatte og 13.000 studerende. Det er også hjemsted for Technical University of Munich, flere institutter af Max Planck Society, Ludwig Maximilian University of Munich, Bavarian Academy of Sciences og mange andre velansete institutter og selskaber.

Dette projekt er baseret på den idé der udsprang fra samarbejdet mellem ESO og Heidelberg Institute for Theoretical Studies (HITS) - forskningsinstituttet under Klaus Tschira Stiftung. Byggearbejdet er planlægges af påbegynde i 2014.

Mere information

ESO, det Europæiske Syd Observatorium, er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 14 medlemslande: Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. Flere lande har udtrykt interesse i medlemskab. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for astronomi for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 42 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Renate Ries
Klaus Tschira Stiftung, Media and Communication
Heidelberg, Germany
Tel: +49 6221 533 102
E-mail: renate.ries@klaus-tschira-stiftung.de

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Mobil: +49 173 3872 621
E-mail: lars@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1349 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1349da
Navn:ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre
Type:Unspecified : Technology
Facility:Other

Billeder

Det nye planetarium og udstillingscenter ved ESOs hovedkontor
Det nye planetarium og udstillingscenter ved ESOs hovedkontor
Det nye planetarium og udstillingscenter ved ESOs hovedkontor
Det nye planetarium og udstillingscenter ved ESOs hovedkontor
Det nye planetarium og udstillingscenter ved ESOs hovedkontor
Det nye planetarium og udstillingscenter ved ESOs hovedkontor
Det nye planetarium og udstillingscenter ved ESOs hovedkontor
Det nye planetarium og udstillingscenter ved ESOs hovedkontor
Det nye planetarium og udstillingscenter ved ESOs hovedkontor
Det nye planetarium og udstillingscenter ved ESOs hovedkontor