Pressmeddelande

Välj vad VLT ska skåda & twittra dig till VLT!

8 augusti 2012

ESO bygger och driver några av världens mest avancerade jordbaserade teleskop, bland annat Very Large Telescope (VLT) vid Paranalobservatoriet. Dessa gigantiska maskiner har gjort många fantastiska upptäckter om universum. Nu, för första gången någonsin, kan du själv bestämma vad VLT ska observera, och till och med vinna en fantastisk resa till Chiles Atacamaöken för att själv hjälpa till att utföra observationerna.

Den första av våra två jubileumstävlingar kallar vi Välj vad VLT ska skåda.

I vanliga fall måste astronomerna göra en detaljerad planering i förväg, där de beskriver varför de vill använda VLT. Endast en bråkdel av de som ansöker får chansen att observera. Men för dig kommer det att vara mycket enklare.

ESO har redan valt ut några intressanta himmelsobjekt som är synliga på himlen under natten för ESO:s femtionde födelsedag – den 5 oktober 2012 – och som även passar in i VLT:s synfält [1]. Det enda du behöver göra att att rösta på det objekt som du tycker mest om. Det som får flest röster kommer att observeras av VLT på jubileumsdagen den 5 oktober 2012.

Vi kommer att dra en vinnare och tio andrapriser bland de som röstat (du måste inte ha röstat på det vinnande objektet). Förstpriset är en ny iPad och andrapriserna består av ett antal ESO-produkter: böcker, DVD:er och andra godbitar.

Skulle du vilja åka till VLT och själv hjälpa till att observera det vinnande objektet?

För att få möjligheten att göra detta ska du vara med i vår andra tävling som vi kallar Twittra dig till VLT! Twittra din motivering till varför just du ska besöka ESO:s Paranalobservatorium. Du får skriva på svenska, engelska eller något annat av de officiella språken för ESO:s medlemsstater. En kommitté kommer att utse den lyckliga vinnaren som erbjuds att åka till Chile, med både resa och uppehälle betalt. Vinnaren får möjligheten att besöka VLT under den femtionde årsdagen för ESO:s bildande, den 5 oktober 2012, och kommer också att få observera det vinnande objektet från tävlingen Välj vad VLT ska skåda. Som en del av firandet av jubileet kommer observationerna också sändas live på nätet till tittare över hela världen.

Deadline för båda tävlingarna är den 31 augusti 2012, klockan 23:59:59 CEST. Mer information och regler för tävlingarna finns på ESO:s hemsida.

Noter

[1] VLT fungerar som en väldigt kraftfullt teleobjektiv, vilket betyder att dess synfält är väldigt litet. Därför är stora objekt på himlen som Orionnebulosan eller Carinanebulosan alldeles för stora för att de ska passa in i en exponering med VLT. För att hjälpa dig att välja ett passande objekt har ESO lagt upp svartvita lågupplösta bilder från Digitized Sky Survey på sidan där du röstar. Självfallet kommer VLT:s bild se mycket bättre ut än dessa svartvita förhandsbilder.

Mer information

År 2012 är det 50 år sedan Europeiska sydobservatoriet (ESO) grundades. ESO är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av ett europeiskt extremt stort teleskop i 40-metersklassen för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Robert Cumming, kontaktperson för ESO:s utåtriktade verksamhet i Sverige
Onsala rymdobservatorium
Sverige
Tel: 031 772 5500
Mobil: 070 493 3114
E-post: robert.cumming@chalmers.se

Douglas Pierce-Price
Public Information Officer, ESO
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6759
E-post: dpiercep@eso.org

Olivier R. Hainaut
ESO Astronomer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6752
Mobil: +49 151 2262 0554
E-post: ohainaut@eso.org

Oana Sandu
Community Coordinator for the Education and Public Outreach Department, ESO
Garching bei München, Germany
Mobil: +49 176 943 942 20
E-post: osandu@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1232 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1232sv
Namn:Contest
Typ:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Very Large Telescope

Bilder

Två tävlingar vid ESO:s 50-årsjubileum
Två tävlingar vid ESO:s 50-årsjubileum