Lehdistötiedote

Valitse mitä VLT havaitsee & Tviittaa tiesi VLT:lle!

Kaksi mahtavaa kilpailua ESO:n 50-vuotisjuhlien kunniaksi

8. elokuuta 2012

ESO rakentaa ja käyttää joitakin maailman kehittyneimmistä teleskoopeista, mukaanlukien VLT-teleskooppi Paranalin observatoriolla. Nämä valtavat koneet ovat tehneet monia kiehtovia havaintoja maailmankaikkeudesta. Nyt voit, ensimmäistä kertaa VLT:n historiassa, päättää mitä sillä havaitaan tai jopa voittaa ihmeellisen matkan Chilen henkeäsalpaavaan Atacaman autiomaahan auttamaan havaintojen tekemisessä.

Ensimmäinen kahdesta vuosijuhlakilpailustamme on nimeltään Valitse mitä VLT havaitsee.

Yleensä tähtitieteilijöiden pitää tehdä yksityiskohtainen suunnitelma kauan etukäteen kuvatakseen miksi he haluavat käyttää VLT-teleskooppia ja vain pienelle osalle heistä annetaann siihen mahdollisuus. Mutta sinulle se on huomattavasti helpompaa.

ESO on valinnut ennakolta joitakin kiinnostavia tähtitaivaan kohteita, jotka ovat näkyvissä taivaalla ESO:n 50-vuotisjuhlapäivänä, 5. lokakuuta 2012, ja mahtuvat VLT:n näkökenttään [1]. Kaikki mitä sinun tarvitsee tehdä, on äänestää kohdetta, josta pidät eniten. Eniten ääniä saanutta kohdetta havaitaan VLT-teleskoopilla 50-vuotisjuhlapäivänä.

Arvomme voittajan ja kymmenen palkintosijoille pääsevää äänestäneiden joukosta (riippumatta siitä mitä kohdetta äänestit). Voittaja saa yhden tuoreimmista iPadeista ja palkintosijoille päässeet saavat ESO:n tuotteita kirjojen, DVD-levyjen ja muiden kivojen juttujen joukosta.

Entäpä vierailisitko itse VLT:llä ja auttaisit havaitsemaan voittanutta kohdetta?

Saadaksesi mahdollisuuden tähän, osallistu toiseen kilpailuumme, jonka nimi on Tviittaa itsesi VLT:lle! Me kutsumme sinut tviittaamaan (millä tahansa ESO:n jäsenmaiden virallisella kielellä) perustelut, miksi haluaisit vierailla ESO:n Paranalin observatorion VLT-teleskoopilla. Asiantuntijaraati valitsee onnellisen voittajan, jolle tarjotaan matka Chileen, käsittäen matkat ja majoitukset. Voittajalla on mahdollisuus vierailla VLT-teleskoopilla ESO:n 50-vuotisjuhlien aikaan 5. lokakuuta 2012 ja tehdä havainnot kohteesta, joka on voittanut Valitse mitä VLT havaitsee -kilpailun. Osana vuosijuhlan juhlallisuuksia havainnot esitetään suorana katsojille kautta koko maailman.

Molempien kilpailuiden osallistumisen aikaraja on 31. elokuuta 2012, kello 23:59:59 Keski-Euroopan aikaa (eli kello 00:59:59 Suomen aikaa syyskuun ensimmäisen päivän puolella). Tarkempia tietoja ja molempien kilpailuiden säännöt löytyvät ESO:n WWW-sivuilta.

Lisähuomiot

[1] VLT-teleskooppi on kuin hyvin tehokas kauko-objektiivi, joten sen näkökenttä on hyvin pieni. Tämä tarkoittaa sitä, että Orionin suuren kaasusumun ja Carina Nebulan kaltaiset suuret kohteet ovat aivan liian suuria mahtuakseen kerralla VLT:n kuvaan. ESO on avuksesi valmistanut äänestyssivulle mustavalkoiset esikatselukuvat kohteista käyttäen vanhempia Digitized Sky Survey -kartoituksen kuvia. VLT-teleskoopin lopullinen kuva tulee luonnollisesti näyttämään paljon paremmalta kuin mustavalkoinen esikatselukuva.

Lisätietoa

Euroopan eteläinen observatorio (ESO) viettää vuonna 2012 perustamisensa 50-vuotisjuhlaa. ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 40-metrin kokoluokan optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
Tuorlan observatorio
Piikkiö, Finland
Puh.: +358 2 333 8981
Matkapuhelin: +358 44 967 2424
Sähköposti: rareko@utu.fi

Douglas Pierce-Price
Public Information Officer, ESO
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6759
Sähköposti: dpiercep@eso.org

Olivier R. Hainaut
ESO Astronomer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6752
Matkapuhelin: +49 151 2262 0554
Sähköposti: ohainaut@eso.org

Oana Sandu
Community Coordinator for the Education and Public Outreach Department, ESO
Garching bei München, Germany
Matkapuhelin: +49 176 943 942 20
Sähköposti: osandu@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1232.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1232fi
Nimi:Contest
Tyyppi:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Very Large Telescope

Kuvat

Kaksi kilpailua ESO:n 50-vuotisjuhlien kunniaksi
Kaksi kilpailua ESO:n 50-vuotisjuhlien kunniaksi