Nova Centauri 2013 sedd från La Silla

Alfa och Beta Centauri, två av den södra himlens ljusstarkaste stjärnor, har fått nytt sällskap: Nova Centauri 2013, som går att se med blotta ögat från sydliga breddgrader.

Den här bilden togs av ESO:s fotoambassadör Yuri Beletsky vid ESO:s La Silla-observatorium i den chilenska Atacamaöken under morgontimmarna måndagen den 9 december 2013.

Novan upptäcktes av John Seach i Australien den 2 december 2013 strax innan den blev tillräckligt ljusstark att kunna ses utan teleskop. Nova Centauri 2013 är millenniets hittills ljusstarkaste nova.

Händelsen är av en typ som kallas en klassisk nova, och ska inte förväxlas med en supernova. Klassiska novor uppstår i dubbelstjärnor då vätgas från den ena stjärnan dras över mot den andra stjärnans yta. Där sker en okontrollerad termonukleär explosion med resultat att dubbelstjärnans ena part ökar i ljusstyrka. I en klassisk nova, till skillnad från en supernova, förstör inte explosionen någon av stjärnorna. Istället lyser stjärnan dramatiskt starkare, och samtidigt expanderar ett skal av materia som kastats ut i explosionen.

Novan syns i bilden precis till vänster om Beta Centauri, den blåare ljusa stjärnan av de två som ligger i bildens nedre del på vänster sida. Längre upp i bilden syns stjärnbilden Södra korset och den mörka nebulosan Kolsäcken.

Längst fram till vänster i bilden syns ESO:s 3,6-metersteleskop, som invigdes redan 1976. Teleskopet är hem till spektrografen HARPS, världens mest framgångsrika exoplanetjägare. La Silla, som ligger 2400 meter över havet 600 kilometer norr om Santiago i utkanten av den chilenska Atacamaöken, var ESO:s första observationsplats i Chile och sin tids största observatorium.

Källa:

Y. Beletsky (LCO)/ESO

Om bilden

ID:potw1349a
Språk:sv
Typ:Kollage
Publiceringsdatum:29 juli 2015 12:00
Relaterade pressmeddelanden:eso1531
Storlek:3500 x 2333 px

Om objektet

Namn:Nova Centauri 2013
Typ:Milky Way : Star : Type : Variable : Nova

Bildformat

Originalstorlek
17,9 MB
Stor jpeg
4,5 MB
Skärmstor jpeg
361,2 kB