Mörk fläck på Neptunus observerad med MUSE vid ESO:s Very Large Telescope
Denna bild visar Neptunus fångad med MUSE-instrumentet på ESO:s Very Large Telescope. I varje pixel på Neptunus yta delar MUSE upp ljuset i dess enskilda färger eller våglängder. Detta är likvärdigt med att ta tusentals bilder vid olika våglängder samtidigt, vilket är en guldgruva av information för astronomerna.
Bilden till höger kombinerar alla färger som fångas av MUSE till en naturlig bild av planeten, där den mörka fläcken kan ses överst till höger. Till vänster ser vi datorbehandlade bilder i tre specifika våglängder: 551 nanometer (blått), 831 nm (grönt) och 848 nm (rött). Färgerna i dessa tre bilder är endast illustrativa och inte de verkliga.
Den mörka fläcken är tydligast i de kortaste, blå våglängderna. Vid fläckens sida fångade MUSE även en ljus fläck som ses endast i den mittersta bilden vid 831 nm, som ligger djupt i atmosfären. Denna molntyp har inte tidigare observerats på Neptunus. Bilderna visar även ett flertal ljusa fläckar i högre skikt i atmosfären i den nedre vänstra delen av Neptunus skiva, som syns endast i längre våglängder.
Att avbilda denna mörka fläck var möjligt endast tack vare VLT:s Adaptive Optics Facility, som korrigerar atmosfärens turbulenta rörelser och gör att MUSE ser en knivskarp bild.
Källa:ESO/P. Irwin et al.