Een tijdloos toevluchtsoord in Santiago – Het ESO-gastenverblijf, toen en nu

A timeless sanctuary in Santiago (historical image)
A timeless sanctuary in Santiago (present-day image)
Verschuif de groene hendel om de afbeeldingen te zien

ESO wordt dit jaar vijftig, en om dit jubileum te vieren, geven we u een glimp van onze geschiedenis. In 2012 laat een maandelijkse, ‘toen-en-nu’-Foto van de Week zien wat er de laatste decennia veranderd is bij de observatoria La Silla en Paranal, de ESO-faciliteiten in Santiago, Chili en het hoofdkantoor in Garching bij München, Duitsland.

Deze maand laten wij een deel van ESO zien dat tijdloos aanvoelt. Wat is er aangenamer dan een comfortabele tussenstop om bij te komen na een lange continentale vlucht naar Santiago of na waarneemnachten? Het ESO-gastenverblijf in Santiago maakt dit sinds het begin mogelijk voor de bezoekers van de observatoria in Chili. Op de ‘toen-en-nu’-foto van deze maand staat de zitkamer van het gastenverblijf in 1996 en nu. 

Het gastenverblijf is een grote villa in een rustig deel van de Chileense hoofdstad. Het staat bekend onder het ESO-personeel en bezoekende astronomen als een aangename rustplek op de lange reis van Europa naar de afgelegen observatoria. Vrijwel alle Europese astronomen die La Silla, Paranal of Chajnantor bezoeken doen ook het gastenverblijf aan. Hier kunnen ze bijkomen van de reis, bijpraten met andere astronomen, voorbereidingen treffen voor hun observaties en – voor nieuwelingen – een eerste glimp opvangen van de zuidelijke, nachtelijke hemel.  

De ESO besloot in 1964 een optrekje in de stad te zoeken vanwege de toenemende activiteiten van ESO in Santiago, zodat ze niet afhankelijk is van hotels. Vanaf 1965 werd het verblijf gebruikt als kantoor en voor gasten. In het begin van de jaren zeventig werden de kantoren verhuisd naar het nieuwe gebouw in Vitacura, een paar kilometer verderop in de stad. Sindsdien wordt het gastenverblijf alleen gebruikt door reizende astronomen en ander personeel.

Zoals te zien is op deze twee foto’s, is het gastenverblijf niet veel veranderd in de loop der jaren. Ondanks de aanwezigheid van draadloos internet en een moderner koffieautomaat is het gastenverblijf is nog steeds een rustig toevluchtsoord. De perfecte plek om te ontspannen en voorbereidingen te treffen voor een slopende maar opwindende nacht van observaties die misschien leidt tot de volgende grote ontdekking.

Links

Credit

ESO

Over de Fotovergelijking

Id:potw1237a
Publicatiedatum:10 september 2012 10:00

Afbeeldingen

Een tijdloos toevluchtsoord in Santiago (historische foto)
Een tijdloos toevluchtsoord in Santiago (historische foto)
Een tijdloos toevluchtsoord in Santiago (hedendaagse foto)
Een tijdloos toevluchtsoord in Santiago (hedendaagse foto)