Mededeling

Nieuwe exoplaneetjager voor het La Silla Observatory van ESO

29 juni 2016

ESO heeft een overeenkomst gesloten met de Universiteit Leiden om een station van MASCARA (the Multi-site All-Sky CAmerRA) neer te zetten bij ESO’s La Silla Observatorium in Chili. Het contract is ondertekend door Tim de Zeeuw (directeur-generaal van ESO) en Geert de Snoo (decaan van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden).

MASCARA is een planetenjager die uiteindelijk zal bestaan uit een aantal stations verspreid over de wereld. Elk station bevat een batterij camera's die bijna de hele hemel in de gaten houden. Als alle stations geïnstalleerd zijn, dan overziet MASCARA het heelal met een magnitude 8. MASCARA is in principe gemaakt om heldere exoplaneten te vinden die voor hun ster langs bewegen, maar er kan ander onderzoek met het instrument worden gedaan. De verwachting is dat MASCARA een catalogus van de helderste exoplaneten oplevert die later nauwkeuriger kunnen worden onderzocht.

Het eerste MASCARA-station staat op het Roque de los Muchachos Observatorium op het Canarische eiland La Palma en is al in bedrijf. Het tweede station komt op La Silla en zal voor eind 2016 beginnen met meten.

Links

Over de Mededeling

Id:ann16041

Afbeeldingen

De MASCARA camera's
De MASCARA camera's