Mededeling

Online persconferentie ALMA-inauguratie

6 maart 2013

Op 13 maart 2013 wordt het grootste astronomische project ter wereld, de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) [1], geïnaugureerd. Daarmee wordt de overgang gemarkeerd van telescoop-in-aanbouw naar volledig operationeel observatorium. Voor vertegenwoordigers van de media die niet aanwezig kunnen zijn bij dit evenement, wordt een online persbijeenkomst georganiseerd via Adobe Connect op 12 maart 2013 om 12.00 uur CET door de partnerorganisaties van ALMA.

Er worden presentaties gegeven over de ontwikkeling, inauguratie en toekomst van het ALMA-project, inclusief het laatste nieuws over de wetenschappelijke prestaties. Journalisten krijgen de gelegenheid om vragen te stellen aan de ingenieurs en wetenschappers van ALMA. De sprekers zijn ALMA-directeur Thijs de Graauw, wetenschappelijk directeur Ryohei Kawabe, de Leidse professor en voormalige ALMA-bestuurslid Ewine van Dishoeck, en het hoofd van de afdeling techniek van ALMA, Michael Thorburn.

Om deel te nemen aan deze persconferentie en embargo-materiaal te ontvangen, kunnen bona fide vertegenwoordigers van de media een accreditatie krijgen door een e-mail te sturen aan Javier Barbuzano (jperezb@eso.org). Journalisten moeten beschikken over een computer die voorzien is van een recente versie van Adobe Flash Player en een snelle internetverbinding. Nadere informatie wordt verspreid onder de geaccrediteerde journalisten.

Noten

[1] De Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), een internationale astronomische faciliteit, is een samenwerkingsverband van Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië, met steun van de republiek Chili. ALMA wordt in Europa gefinancierd door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), in Noord-Amerika door de National Science Foundation (NSF) van de VS in samenwerking met de National Research Council van Canada (NRC) en de National Science Council van Taiwan (NSC), en in Oost-Azië door de National Institutes of Natural Sciences (NINS) van Japan in samenwerking met de Academia Sinica (AS) in Taiwan. De bouw en het beheer van ALMA worden namens Europa geleid door ESO, namens Noord-Amerika door het National Radio Astronomy Observatory (NRAO), bestuurd door de Associated Universities, Inc. (AUI), en namens Oost-Azië door het National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ). De overkoepelende leiding en het toezicht op bouw, ingebruikname en beheer van ALMA is in handen van het Joint ALMA Observatory (JAO).

Links

Over de Mededeling

Id:ann13020

Afbeeldingen

Red alert
Red alert
Alleen in het Engels