Lehdistötiedote
Uudet havainnot ovat paljastaneet, että planeettoja muodostava kiekko on hajonnut järjestelmän keskustassa olevan kolmoistähden vaikutuksesta
3. syyskuuta 2020
Ryhmä tähtitieteilijöitä on ensimmäistä kertaa havainnut, että tähtien joukko pystyy merkittävästi häiritsemään planeettoja muodostavaa kiekkoa, jolloin se vääntyy ja muodostaa kallellaan olevia rengasmaisia rakenteita. Tämän uuden tutkimuksen mukaan tällaisessa ympärisössäkin voi muodostua eksoottisia planeettoja muistuttaen Tatooine-planeettaa Star Warsissa. Havainnot on tehty Euroopan eteläisen observatorion Very Large Telescopen (ESO:n VLT-kaukoputki) ja Atacama Large Millimeter/submillimeter Array eli ALMA-radioteleskoopien verkoston avulla.
Aurinkokuntamme on rakenteeltaan huomattavan litteä ja planeetat kiertävät Auringon ympäri samassa tasossa. Näin ei kuitenkaan aina ole ja varsinkin useiden tähtien ympärillä olevissa planeettoja muodostavissa kiekoissa, kuten uuden tutkimuksen kohteessa GW Orionis-järjestelmässä, tämä saattaa olla yleistä. Tällä järjestelmällä, joka sijaitsee hieman yli 1300 valovuoden päässä Orionin tähdistössä, on kolme tähteä ja niitä ympäröivä epämuodostunut, hajonnut kiekko.
”Kuvamme tuovat esille äärimmäisen tapauksen, jossa levy ei ole lainkaan litteä, vaan se on vääntynyt ja siinä on levystä irrallaan oleva vääntynyt rengas”, Stefan Kraus, Iso-Britannian Exeterin yliopiston astrofysiikan professori sanoi. Hän johti tänään Science-lehdessä julkaistua tutkimusta. Vääntynyt rengas sijaitsee kiekon sisäosassa kolmen tähden lähellä.
Uusi tutkimus paljasti myös, että tässä sisärenkaassa on 30 Maan massaa pölyä, joka voisi olla riittävä määrä planeettojen muodostamiselle. ”Kaikki taipuneen renkaan sisällä muodostuvat planeetat kiertäisivät tähteä erittäin kaltevilla kiertoradoilla ja me ennustamme, että tulevissa planeettakuvauskampanjoissa, esimerkiksi ELT:n avulla tullaan löytämään useita planeettoja kaltevilla ja leveillä radoilla”, tutkimusryhmän jäsen Alexander Kreplin Exeterin yliopistosta sanoi. Hän viittasi vastauksessaan ESO:n erittäin suureen teleskooppiin (ELT), jonka on tarkoitus aloittaa toimintansa myöhemmin tällä vuosikymmenellä. Koska yli puolet taivaan tähdistä syntyy yhden tai useamman seuralaisen kanssa, niin Universumissa voisi olla tuntematon eksoplaneettojen populaatio, joka kiertää tähtiään hyvin kaltevilla ja kaukaisilla kiertoradoilla.
Lopullisten tulosten saamiseksi ryhmä havaitsi GW Orionisia yli 11 vuoden ajan. Vuodesta 2008 alkaen he käyttivät Chilessä ESO:n VLT-interferometriä ja siinä olevia valoa yhdisteleviä AMBER- ja myöhemmin GRAVITY-instrumentteja. Näiden avulla he tutkivat järjestelmän kolmen tähden gravitaation aiheuttamaa tanssia ja he määrittivät niiden kiertoradat. ”Huomasimme, että kolme tähteä eivät kierrä samassa tasossa, vaan niiden kiertoradat ovat eri tasoissa toisiinsa nähden ja suhteessa kiekkoon”, ryhmän jäsen Alison Young Exeterin ja Leicesterin yliopistoista kertoi.
He havaitsivat järjestelmää myös SPHERE-instrumentilla ESO:n VLT:llä ja ALMA:lla, jossa ESO on mukana yhtenä kumppanina. Näiden avulla he pystyivät kuvaamaan sisemmän renkaan ja vahvistamaan sen taipumisen. ESO:n SPHERE:n avulla he näkivät ensimmäistä kertaa renkaan aiheuttaman varjon muun kiekon päällä. Tämän avulla he pystyivät selvittämään kiekon ja renkaan 3D-rakenteen.
Kansainvälinen tutkimusryhmä, johon kuului tutkijoita Yhdistyneestä kuningaskunnasta, Belgiasta, Chilestä, Ranskasta ja Yhdysvalloista, vertaisi havaintoja tietokonesimulaatioihin ymmärtääkseen, mitä järjestelmälle oli tapahtunut. Ensimmäistä kertaa he pystyivät selvästi liittämään kiekossa havaitut poikkeavuudet teoreettiseen ”kiekkoa hajottavaan vaikutukseen”. Ilmeisesti tähtien aiheuttamat erilaiset gravitaatiovaikutukset pystyvät taivuttamaan ja hajottamaan kiekkojen rakennetta.
Heidän tekemänsä simulaatiot osoittivat, että tähtien kiertoratojen kallistuminen saattaisi aiheuttaa kiekon hajoamisen erillisiksi renkaiksi, mikä vastaa heidän havaintojaan. Sisemmän renkaan havaittu muoto vastaa myös numeeristen simulaatioiden ennusteita siitä, miten kiekko hajoaisi.
On kiinnostavaa, että myös toinen ryhmä, joka tutki ALMA:n avulla samaa kohdetta uskoo, että järjestelmän rakenteen ymmärtämiseksi tarvitaan toinen tekijä. ”Mielestämme planeetan olemassaolo näiden renkaiden välissä pystyisi selittämään, miksi kiekko on hajonnut”, sanoi Jiaqing Bi kanadalaisesta Victorian yliopistosta, joka johti The Astrophysical Journal Letters-lehdessä tämän vuoden toukokuussa julkaistua tutkimusta GW Orionista. Hänen tutkimusryhmänsä tunnisti ALMA:n havainnoista kolme pölyrengasta, joiden uloin rengas on suurin, mitä planeettoja muodostavissa kiekoissa on koskaan havaittu .
Tulevat ESO:n ELT:llä ja muilla kaukoputkilla tehtävät havainnot saattavat auttaa tähtitieteilijöitä paljastamaan GW Orionisin todellisen luonteen ja niiden avulla ehkä pystytytään löytämään kolmen tähden ympärille muodostuvia nuoria planeettoja.
Lisätietoa
Tämä tutkimus esiteltiin artikkelissa: “A triple star system with a misaligned and warped circumstellar disk shaped by disk tearing”, joka julkaistaan Science-lehdessä (doi: 10.1126/science.aba4633).
Tutkimusryhmässä mukana olivat Stefan Kraus (University of Exeter, School of Physics & Astronomy, UK [Exeter]) Alexander Kreplin (Exeter), Alison K. Young (Exeter and School of Physics and Astronomy, University of Leicester, UK), Matthew R. Bate (Exeter), John D. Monnier (University of Michigan, USA [Michigan]), Tim J. Harries (Exeter), Henning Avenhaus (Max Planck Institute for Astronomy, Heidelberg, Saksa), Jacques Kluska (Exeter and Instituut voor Sterrenkunde, KU Leuven, Belgia [KU Leuven]), Anna S. E. Laws (Exeter), Evan A. Rich (Michigan), Matthew Willson (Exeter and Georgia State University, USA), Alicia N. Aarnio (University of North Carolina Greensboro, USA), Fred C. Adams (Michigan), Sean M. Andrews (Center for Astrophysics | Harvard & Smithsonian, USA [CfA]), Narsireddy Anugu (Exeter, Michigan and Steward Observatory, University of Arizona, USA), Jaehan Bae (Michigan and Carnegie Institution for Science, Washington, USA), Theo ten Brummelaar (The CHARA Array of Georgia State University, California, USA), Nuria Calvet (Michigan), Michel Cure (Instituto de Fisica y Astronomia, Universidad de Valparaiso, Chile), Claire L. Davies (Exeter), Jacob Ennis (Michigan), Catherine Espaillat (Michigan and Boston University, USA), Tyler Gardner (Michigan), Lee Hartmann (Michigan), Sasha Hinkley (Exeter), Aaron Labdon (Exeter), Cyprien Lanthermann (KU Leuven), Jean-Baptiste LeBouquin (Michigan and Universite Grenoble Alpes, CNRS, IPAG, Ranska), Gail H. Schaefer (CHARA), Benjamin R. Setterholm (Michigan), David Wilner (CfA), and Zhaohuan Zhu (University of Nevada, USA).
ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja ylivoimaisesti maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Irlanti, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta, joiden lisäksi Chile toimii laitteistojen sijoitusmaana ja Australia strategisena kumppanina. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla VLT-teleskooppi (Very Large Telescope) ja siihen liittyvä, maailmanlaajuisesti johtava VLTI-interferometri, sekä kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja VST-teleskooppi näkyvän valon aallonpituuksilla. Paranalilla ESO tulee myös hallinnoimaan ja operoimaan eteläistä Tšerenkov-teleskooppien verkostoa (Cherenkov Telescope Array South), mikä on maailman suurin ja herkin gammasäteilyä havainnoiva observatorio. ESO on myös merkittävä kumppani kahdessa Chajnantorin laitteistossa, APEX-teleskoopissa ja ALMA-teleskoopissa, joka on maailman suurin tähtitieteellinen projekti. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT-teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
ALMA (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) on kansainvälinen tähtitieteen tutkimusyksikkö, mikä on ESO:n, Yhdysvaltain kansallisen tiedesäätiön NSF:n ja Japanin kansallisten luonnontiedeinstituuttien NINS:n välinen kumppanuushanke yhteistyössä Chilen tasavallan kanssa. ALMA:a rahoittavat Euroopassa sen jäsenmaiden puolesta Euroopan eteläinen observatorio (ESO), Pohjois-Amerikassa (NSF) yhteistyössä Kanadan kansallisen tutkimusneuvoston (NRC) ja Taiwanin kansallisen tiedeneuvoston (NSC) kanssa sekä Itä-Aasiassa yhteistyössä Taiwanin Academia Sinican (AS) ja Korean tähtitieteen ja avaruustieteiden instituutin (KASI) kanssa. ALMA:n rakentamista ja toimintaa ohjaa sen jäsenmaiden puolesta ESO, Pohjois-Amerikan osalta Kansallinen radiotähtitieteen observatorio (NRAO), jota hallinnoi Associated Universities, Inc. (AUI), ja Itä-Aasian osalta Japanin Kansallinen tähtitieteellinen observatorio (NAOJ). Yhteinen ALMA-observatorio (JAO) huolehtii ALMA:n rakentamisen, kokoonpanon ja operaation yhtenäisestä johdosta ja hallinnoinnista.
Linkit
- Tutkimusartikkeli
- Interaktiivinen GW Orionis kolmoistähden 3D-malli kiekon rakenteesta ja tähtien radoista havaintoihin perustuen (avaa tiedosto Acrobat Reader ohjelmalla, jotta kaikki interaktiiviset elementit toimivat oletetusti)
- Lisätyn todellisuuden malli GW Orionis kolmoisjärjestelmästä (National Radio Astronomy Observatory)
- VLT:n kuvia
- ALMA:n kuvia
- Tutkija! Onko sinulla kerrottavaa: pitchaa oma tutkimuksesi!
Yhteystiedot
Stefan Kraus
Associate Professor in Astrophysics, University of Exeter
Exeter, UK
Puh.: +44 1392 724125
Sähköposti: S.Kraus@exeter.ac.uk
Alexander Kreplin
Postdoctoral Research Fellow, University of Exeter
Exeter, UK
Puh.: +44 1392 725571
Sähköposti: A.Kreplin@exeter.ac.uk
Alison Young
Postdoctoral Research Associate, University of Leicester
Leicester, UK
Puh.: +44 116 3736281
Sähköposti: alison.young@leicester.ac.uk
Bárbara Ferreira
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6670
Matkapuhelin: +49 151 241 664 00
Sähköposti: pio@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso2014fi |
Nimi: | GW Orionis |
Tyyppi: | Milky Way : Star : Grouping : Triple Milky Way : Star : Circumstellar Material : Disk : Protoplanetary |
Facility: | Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, Very Large Telescope, Very Large Telescope Interferometer |
Instruments: | AMBER, GRAVITY, SPHERE |
Science data: | 2020Sci...369.1233K |
Our use of Cookies
We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.
ESO Cookies Policy
The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.
This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.
What are cookies?
Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.
Categories of cookies we use
Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.
Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.
Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.
Matomo Cookies:
This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.
On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.
Matomo cookies settings:
Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.
Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.
YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.
Cookies can also be classified based on the following elements.
Regarding the domain, there are:
- First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
- Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.
As for their duration, cookies can be:
- Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
- Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.
How to manage cookies
Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.
In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:
Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.
You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).
Updates to the ESO Cookies Policy
The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.
Additional information
For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.
As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.