Tiedote

Vuonna 2022 julkaistiin yli 1000 tutkimusta, joissa hyödynnettiin ESO:n dataa

10. toukokuuta 2023

ESO:n observatorioissa tehdyt havainnot johtivat yli 1000:een tieteelliseen julkaisuun vuonna 2022. Huolimatta siitä, että ESO:n havaintopaikkoja suljettiin tai niiden kapasiteettia vähennettiin useiksi kuukausiksi pandemian aikana, referoitujen julkaisujen määrä pysyi huomattavan vakaana.  ESO:n kirjasto- ja tiedotuskeskuksen juuri tehty raportti osoittaa, että kyseessä on kuudes peräkkäinen vuosi, jolloin julkaisujen määrä on ylittänyt 1000 julkaisua. 

Merkittävimmässä roolissa julkaisuissa ovat olleet ESO:n Very Large Telescope (VLT) ja Paranalin observatorion VLT Interferometer (VLTI), joiden havainnot johtivat yli 580:een referoituun julkaisuun. Näiden kohokohtia ovat muun muassa uudenlaisen mikronovaksi kutsutun tähden räjähdyksen löytäminen ja pölykiekkoon piiloutuneen supermassiivisen mustan aukon havainnot. Viimeisten kolmen vuoden ajan "Multi Unit Spectroscopic"-instrumentti (MUSE) on ollut tuottavin VLT-instrumentti, ja tämä on jatkunut vuonna 2022 yli 160:llä artikkelilla.

Myös Paranalin observatoriossa sijaitseva Visible and Infrared Telescope for Astronomy (VISTA) ja VLT Survey Telescope (VST)[1] kaukoputkien havainnot johtivat lähes 150:een jukaisuun. Noin 17:sta prosentissa julkaisuista käytettiin molempien teleskoopien havaintoja. Etelämpänä sijaitsevat ESO:n La Sillan observatorion teleskoopit olivat mukana noin 175:ssä tutkimuksessa.

Vuonna 2022 Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array eli ALMA:n avulla, jossa ESO on kumppani, tehtiin lähes 450 julkaisua. Kuten kahden viime vuoden aikana, näissä noin puolessa (49 %) käytettiin Euroopassa oleville tähtitieteilijöille myönnettyä havaintoaikaa. Erityismainintana ALMA löysi vuonna 2022 planeettoja muodostavien kiekkojen toistaiseksi suurimman molekyylin.

Joulukuuhun 2022 asti ESO oli myös Atacama Pathfinder Experiment (APEX)[2]) havaintolaitteen kumppani. APEX sijaitsee ALMA:n lähellä Chajnantorin tasangolla Chilen Atacaman alueella. Osittain tai yksinomaan ESO:n havaintoaikana tehdyt havainnot johtivat suureen osaan vuonna 2022 julkaistuista artikkeleista (63 %). Esimerkiksi APEX kuvasi uuden näkymän Orionin Liekkisumun kylmiin kaasupilviin.

Osittain tai yksinomaan arkistodataa käyttävien artikkelien määrä on viime vuosina kasvanut jatkuvasti, ja se oli jo lähes 40 prosenttia vuonna 2022. Erityisesti 24 prosenttia artikkeleista oli pelkästään arkistotietojen varassa ilman, että kirjoittajat olivat tehneet lainkaan ESO-havaintoja. Nämä luvut osoittavat ESO:n tiedearkiston tärkeän merkityksen.

Nämä vaikuttavat julkaisuluvut korostavat ESO:n merkittävää panosta tähtitiedeyhteisölle sen pyrkiessä edistämään ymmärrystämme maailmankaikkeudesta.

Lisätietoja

Tässä esitetyt tilastot ovat peräisin telbibistä, joka on ESO-yhteisön tuottamien referoitujen julkaisujen tietokanta, jonta ESO:n kirjasto- ja tiedotuskeskus on kehittänyt ja jota se ylläpitää. Vaikka ESO:n dataa sisältävien artikkelien seulonnassa käytetäänkin tekstejä tulkitsevia automaattisia menetetelmiä, niin arkiston ylläpitäjät tutkivat artikkelit huolellisesti, ennen kuin ne lisätään tietokantaan. Siten varmistetaan, että kaikki telbib-artikkelit käyttävät osittain tai yksinomaan ESO:n yksiköistä saatuja tietoja, joiden havaintoaikaa ESO on myöntänyt. Julkisessa telbib-tietohaussa voi visualisoida hakutuloksia, ja siellä voi itse tehdä kuvaajia, sekä sieltä löytyy valmiita kaavioita.

Lisähuomiot

[1]  VST-projekti oli ESO:n ja Italian kansallisen Astrofysiikan instituutin (INAF) Capodimonten tähtitieteellisen observatorion yhteisprojekti. 1. lokakuuta 2022 lähtien kyseessä on ainoa INAFin projekti, jota ESO isännöi Paranalissa.

[2] 1. tammikuuta 2023 alkaen ESO isännöi ja ylläpitää APEX:ia "Max Planck Institute for Radio Astronomy"-instituutin puolesta.

Linkit

Yhteystiedot

Uta Grothkopf
ESO Librarian
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6280
S-posti: uta.grothkopf@eso.org 

Juan Carlos Muñoz Mateos
ESO Media Officer
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6176
S-posti: press@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann23007

Kuvat

ESO:n observatorioissa (1996–2022) kerättyjen tietojen perusteella tehtyjen julkaisujen määrä
ESO:n observatorioissa (1996–2022) kerättyjen tietojen perusteella tehtyjen julkaisujen määrä