Tiedote

Tiedeoperaatiot käynnistettiin uudelleen Paranalissa pandemian aiheuttaman tauon jälkeen

18. syyskuuta 2020

COVID-19-pandemian asettamat poikkeukselliset olosuhteet saivat ESO:n keskeyttämään tieteelliset operaatiot observatorioissaan maaliskuun lopulla. Olemme nyt iloisia voidessamme ilmoittaa, että Chilen Atacaman autiomaassa sijaitsevalla ESO:n Paranalin observatorilla rajoitetut tiedeoperaatiot on käynnistetty uudelleen tiukkojen terveys- ja turvallisuustoimenpiteiden mukaisesti.

Arvioituaan huolellisesti pandemian kehittymistä ja siihen liittyviä logistisia, teknisiä ja turvallisuusrajoitteita ESO aloitti syyskuun alussa toimintansa Paranalissa, joka on ESO:n Very Large Telescope (VLT)-kaukoputken kotipaikka. Toimintojen käynnistäminen on ollut asteittaista, ja havainnot käynnistyvät uudelleen kahdella neljästä 8,2-metrisestä VLT-Unit Telescope (UTS) kaukoputkesta. Käytettävissä olevat kaksi instrumenttia ovat kaikkein käytetyin instrumenttimme FORS2 UT1 ja UVES, joka on korkean resoluution spektrografi UT2:lla.

Vaikka tämä on tärkeä ja jännittävä askel, meneillään olevan COVID-19-pandemian vuoksi henkilökuntamme turvallisuus on edelleen ensiarvoisen tärkeää. Sen vuoksi on otettu käyttöön kattavia terveystoimenpiteitä sekä Paranaliin matkustaville, että sieltä tuleville ja siellä työskenteleville työntekijöille. Tähän sisältyy fyysisen etäisyyden pitäminen järjestämällä yhteiset tilat uudelleen, ja kasvomaskien käyttö silloin, kun fyysistä etäisyyttä ei voida pitää yllä. Lisäksi enintään 30 henkilökunnan jäsentä voi kokoontua kerrallaan yhteen tilaan. ESO on myös luonut työvuoroaikataulun koko henkilökunnan tartuntariskin vähentämiseksi ja tekee päivittäisiä terveystarkastuksia.

5000 metrin korkeudella Chajnantorin tasangolla noin 500 kilometriä Paranalista koilliseen sijaitsevan APEX:in toiminta on myös käynnissä, ja tieteelliset havainnot käynnistetään välittömästi. ESO:n La Sillan observatorio, joka sijaitsee noin 700 km etelään Paranalin lähellä La Serena Coquimbon alueella Chilessä, pysyy turvatilassa ilman tieteellisiä havaintoja.

Kaikki ESO:n observatoriot pysyvät suljettuina vieraileville tähtitieteilijöille ja yleisölle. ESO seuraa edelleen tiiviisti pandemian kehittymistä Chilessä selvittääkseen, milloin toimintaa on mahdollista jatkaa. Lisäksi ESO palaa turvatilaan Paranalissa ja APEXissä, jos terveys- ja turvallisuusnäkökohdat niin määräävät. Tiedeyhteisölle suunnattuja lisätietoja on ilmoituksessa: 'Ilmoitus minimaalisten tiedeoperaatioiden käynnistämisestä'.

Linkit

Yhteystiedot

Bárbara Ferreira
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6670
S-posti: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann20025

Kuvat

The VLT observes the sky again
The VLT observes the sky again
Englanniksi
UT2 starts moving again
UT2 starts moving again
Englanniksi
Evening view of the VLT platform
Evening view of the VLT platform
Englanniksi
Paranal crew on the VLT platform
Paranal crew on the VLT platform
Englanniksi
Paranal Science Operations Team checks UT2’s view of the sky
Paranal Science Operations Team checks UT2’s view of the sky
Englanniksi