Animation af fosforbærende molekyler fundet i stjernedannende område og på komet 67P

 

Denne animation viser nøgleresultaterne fra et studie, som afslører den interstellare fosfortråd, én af livets store byggesten.

Takket være ALMA kunne astronomer præcisere, hvor fosforbærende molekyler dannes i stjernedannende områder som AFGL 5142. Baggrunden på animationen viser en del af nattehimlen i stjernebilledet Kusken (også kaldet Auriga), hvor det stjernedannende område AFGL 5142 er. ALMA-billedet af dette objekt viser sig i venstre side i toppen, og et af de steder, holdet fandt fosforbærende molekyler, er afmærket med en cirkel. Det mest almindelige fosforbærende molekyle i AFGL 5142 er fosformonoxid, repræsenteret i orange og rødt i diagrammet, nederst i venstre side. Et andet molekyle er fosfornitrid, vist i orange og blå.

Ved at bruge data fra ROSINA-instrumentet om bord på ESA’s Rosetta fandt astronomerne også fosfosmonoxid på komet 67P/Tjurjumov-Gerasimenko, som kan ses nederst til højre til sidst i videoen. Denne første observation af fosformonoxid på en komet hjælper astronomer med at finde en forbindelse mellem stjernedannende områder, hvor molekylet dannes, til Jorden, hvor det spiller en afgørende rolle i livets begyndelse.

Kilde:

ESO/M. Kornmesser/L.Calçada; ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Rivilla et al.; ESA/Rosetta/NAVCAM; Mario Weigand, www.SkyTrip.de

Om videoen

Id:eso2001d
Sprog:da
Udgivelsesdato:15. januar 2020 12:00
Relaterede pressemeddelelser:eso2001
Spilletid:17 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Navn:67P/Churyumov-Gerasimenko
Type:Solar System : Interplanetary Body : Comet

Ultra HD (info)


HD


Mellem

Video podcast
2,6 MB

For Broadcasters