Pressemeddelelse

VISTA ser på Sculptor-galaksen

16. juni 2010

Et spektakulært nyt billede af Sculptor-galaksen (NGC 253) er blevet optaget med ESO’s VISTA-teleskop på Paranal-observatoriet i Chile. Billedet er optaget som del af en af teleskopets første observationskampagner. Ved at observere i infrarødt lys er VISTA’s optagelser mindre påvirket af støv og afslører et utal af kølige stjerner samt en fremtrædende bjælke af stjerner hen over galaksens kerneområde. VISTA-billedet giver masser af ny information om galaksens historie og udvikling.

Sculptor-galaksen (NGC 253) ligger i stjernebilledet af samme navn (på dansk: Billedhuggeren) og er en af de klareste galakser på himlen. Den blev opdaget af Caroline Herschel fra England i 1783 og er tydelig nok til at kunne ses i en god håndkikkert. NGC 253 er en spiralgalakse, der ligger cirka 13 millioner lysår væk. Den er det klareste medlem af en lille gruppe af galakser kaldet Sculptor-gruppen. Den er en af de nærmeste af sådanne grupper i forhold til vores egen lokale gruppe af galakser. En del af galaksens iøjnefaldende udseende skyldes dens status som en galakse med voldsom stjernedannelse. NGC 253 er også meget støvet, hvilket gør det vanskeligt at se mange dele af galaksen (eso0902). Galaksen ses fra Jorden næsten lige ind fra kanten. Spiralarmene ses tydeligt i de ydre dele sammen med en klar kerne i centrum.

VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) er det nyeste teleskop på ESO’s Paranal-observatorium i den chilenske Atacama-ørken og verdens største kortlægningsteleskop. Efter at være blevet overgivet til ESO ved udgangen af 2009 (eso0949) blev teleskopet brugt til to detaljerede kortlægninger af små dele af himlen, før det startede på de meget større kortlægningsprojekter, som nu er i gang. En af disse ”minikortlægninger” var en detaljeret undersøgelse af NGC 253 og dens omgivelser.

Fordi VISTA arbejder ved infrarøde bølgelængder, kan det se lige gennem det støv, der er en så fremtrædende del af Sculptor-galaksen, når den ses i synligt lys. Et stort antal kølige stjerner, der knapt kan registreres i synligt lys, er nu også set. VISTA-billedet afslører det meste af, hvad der har været skjult i de tykke støvskyer i den centrale del af skiven og viser klart en fremtrædende bjælke af stjerner i hele kerneområdet – et træk, der ikke er set på billeder i synligt lys. De majestætiske spiralarme spreder dig nu over hele galaksens skive.
 
De spektakulære observationsforhold, som VISTA deler med ESO’s Very Large Telescope (VLT), der ligger på den næste bjergtop, er med til at gøre VISTA’s billeder usædvanligt skarpe for et jordbaseret teleskop.

Med dette kraftige instrument til rådighed har astronomerne taget fat på nogle af Scupltor-galaksens mysterier. De studerer de utallige kolde røde kæmpestjerner i haloen, der omgiver galaksen, og måler sammensætningen af nogle af NGC 253’s små dværg-satellitgalakser. De søger også efter endnu uopdagede nye objekter såsom kuglehobe og superkompakte dværggalakser, der ellers ville være usynlige uden VISTA’s dybe infrarøde billeder. Ved at bruge de unikke VISTA-data, planlægger de at kortlægge, hvordan galaksen er blevet dannet og har udviklet sig.

Mere information

ESO, det Europæiske Syd Observatorium, er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 14 medlemslande: Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. Flere lande har udtrykt interesse i medlemskab. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for astronomi for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys, og VISTA, som er verdens største kortlægningsteleskop. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 42 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Richard Hook
ESO, Survey Telescopes PIO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
E-mail: rhook@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1025 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1025da
Navn:NGC 253
Type:Local Universe : Galaxy : Activity : Starburst
Facility:Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Instruments:VIRCAM

Billeder

Infrarødt VISTA-billede af Billedhuggergalaksen (NGC 253)
Infrarødt VISTA-billede af Billedhuggergalaksen (NGC 253)
Infrared/visible light comparison of views of the Sculptor Galaxy (NGC 253)
Infrared/visible light comparison of views of the Sculptor Galaxy (NGC 253)
tekst kun tilgængelig på engelsk

Videoer

Zooming in on the VISTA view of the Sculptor Galaxy (NGC 253)
Zooming in on the VISTA view of the Sculptor Galaxy (NGC 253)
tekst kun tilgængelig på engelsk
IR/visible crossfade of the Sculptor Galaxy (NGC 253)
IR/visible crossfade of the Sculptor Galaxy (NGC 253)
tekst kun tilgængelig på engelsk