eso1017da — Pressemeddelelse

VISTA fanger en himmelsk kats skjulte sider

21. april 2010

Kattepotetågen, NGC 6334, er en enorm kosmisk fødeklinik, hvor hundredvis af tunge stjerner bliver dannet. Et storslået nyt ESO-billede viser infrarødt lys, der trænger gennem den glødende gas og de blokerende støvskyer og afslører nogle af kattens skjulte unge stjerner. Billedet er taget med Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA) på Paranal-observatoriet i Chile.

Mod hjertet af Mælkevejen, 5500 lysår fra Jorden i stjernebilledet Scorpius (Skorpionen), strækker Kattepotetågen sig over et område på 50 lysår. Set i synligt lys er tågens gas og støv oplyst af varme unge stjerner og det skaber de mærkelige rødlige former, som har givet objektet sit navn. Et billede taget for nyligt af ESO’s Wide Field Imager (WFI) på La Silla-observatoriet (eso1003) viser tågen i synligt lys i stor detalje. NGC 6334 er en af de mest aktive fødeklinikker for tunge stjerner i vores galakse.

VISTA, der er det nyeste teleskop på ESO’s Paranal-observatorium i den chilenske Atacama-ørken, er verdens største kortlægningsteleskop (eso0949). Det arbejder ved infrarøde bølgelængder og kan se lige igennem en stor del af det støv, der er et meget smukt, men forstyrrende element i tågen, og derfor afsløre objekter, der er skjult for teleskoper, som arbejder i synligt lys. Synligt lys bliver let spredt og absorberet af interstellart støv, men støvet er næsten gennemsigtigt for infrarødt lys.

VISTA har et hovedspejl, der er 4,1 meter i diameter, og det er udstyret med det største infrarøde kamera, som er i brug på et teleskop. Det deler de spektakulære observationsforhold med ESO’s Very Large Telescope (VLT), der er placeret på den nærtliggende bjergtop. Med dette kraftige instrument til deres disposition, var astronomerne ivrige efter at se på fødslen af store unge stjerner i Kattepotetågen, hvoraf nogle er næsten ti gange tungere end Solen. Billedet i infrarødt lys er meget anderledes end i synligt lys. Fordi støvet ikke generer så meget, kan forskerne lære meget mere om hvordan disse stjerner dannes og udvikler sig i de første få millioner år af deres liv. VISTA’s store synsfelt gør det muligt at fange hele det stjernedannende område i en enkelt optagelse af højere kvalitet end nogensinde før.

VISTA-billedet er fyldt med utallige stjerner fra Mælkevejen dækket med spektakulære tråde af mørkt støv, der her ses fuldt ud for første gang. Nogle steder er støvet så tykt, at det endda blokerer for den nærinfrarøde stråling, som VISTA’s kamera kan se. I mange af de støvede dele af tågen ses orange områder – fx tæt på midten af billedet. Disse områder er tegn på ellers skjulte aktive unge stjerner med deres jetstråler. Længere ude blotlægger VISTA’s syn lidt ældre stjerner og afslører de processer, der fører stjernerne ad en ujævn vej gennem de første få millioner år af deres liv efter at kernefusionen er gået i gang i deres indre.

VISTA-teleskopet skal nu i gang med flere store kortlægninger af den sydlige himmel, som vil tage år at færdiggøre. Teleskopets store spejl, billeder af høj kvalitet, det følsomme kamera og store synsfelt gør det til det kraftigste infrarøde kortlægningsteleskop i verden. Som dette slående billede viser, vil VISTA holde astronomer travlt beskæftiget med at analysere data, som de ikke kan indsamle på anden måde. Denne kat er ude af sækken.

Mere information

ESO, det Europæiske Syd Observatorium, er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 14 medlemslande: Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. Flere lande har udtrykt interesse i medlemskab. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for astronomi for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys, og VISTA, som er verdens største kortlægningsteleskop. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 42 meter optisk/nærinfrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Dr. Michael Linden-Vørnle
Tycho Brahe Planetarium
Denmark
Tel: +45 33 18 19 97
Email: mykal@tycho.dk

Richard Hook
Survey Telescopes PIO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Email: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1017 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1017da
Navn:Cat's Paw Nebula, NGC 6334
Type:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Instruments:VIRCAM

Billeder

VISTA’s infrarøde blik på Kattepotetågen
VISTA’s infrarøde blik på Kattepotetågen
Highlights from VISTA’s infrared view of the Cat’s Paw Nebula
Highlights from VISTA’s infrared view of the Cat’s Paw Nebula
tekst kun tilgængelig på engelsk
An infrared/visible comparison view of the Cat’s Paw Nebula
An infrared/visible comparison view of the Cat’s Paw Nebula
tekst kun tilgængelig på engelsk

Videoer

Zooming into VISTA’s infrared view of the Cat’s Paw Nebula
Zooming into VISTA’s infrared view of the Cat’s Paw Nebula
tekst kun tilgængelig på engelsk
Panning across the VISTA infrared view of the Cat’s Paw Nebula
Panning across the VISTA infrared view of the Cat’s Paw Nebula
tekst kun tilgængelig på engelsk
Infrared/visible crossfade of the Cat’s Paw Nebula
Infrared/visible crossfade of the Cat’s Paw Nebula
tekst kun tilgængelig på engelsk
VISTA’s infrared view of the Cat’s Paw Nebula (8k fulldome)
VISTA’s infrared view of the Cat’s Paw Nebula (8k fulldome)
tekst kun tilgængelig på engelsk