eso0932da — Pressemeddelelse

ESO afslører en forbløffende interaktivt 360 graders panorama over hele nattehimlen

14. september 2009

Det første af tre billeder fra ESO’s GigaGalaxy Zoom-projekt – et nyt storslået 800-millioner-pixel panorama af hele himlen set fra ESO’s observatorier i Chile – er netop blevet offentliggjort på nettet. Dette projekt tillader stjernekiggere at udforske og opleve Universet, som det ser ud med det blotte øje fra det sted i verden, hvor himlen er mørkest og ses bedst.

Dette 360 graders panoramabillede, der dækker hele himmelkuglen, afslører det kosmiske landskab, der omgiver vores lille blå planet. Dette smukke stjernelandskab er det første af tre ekstremt højtopløselige billeder fra GigaGalaxy Zoom-projektet, iværksat af ESO indenfor rammerne af det internationale astronomiår 2009 (IYA2009). GigaGalaxy Zoom er udstyret med et webværktøj, der giver brugerne mulighed for at tage et betagende dyk ned i vores Mælkevej. Med dette værktøj kan brugerne lære mere om forskellige og spændende objekter på billedet, som farverige stjernetåger og eksploderende stjerner, blot ved at klikke på dem. På denne måde sammenkobler projektet den himmel vi alle kan se, med det dybe, ”skjulte” kosmos, som astronomer studerer på daglig basis. Den vidunderlige kvalitet af billederne er en hyldest til den prægtige nattehimmel, der ses fra ESO’s lokaliteter i Chile, som er de mest produktive astronomiske observatorier i verden.

Vores galakse, Mælkevejen, som vi fra vores perspektiv på Jorden ser fra siden, danner et lysende bånd gennem hele billedet. Projektionen, der bruges i GigaGalaxy Zoom placerer iagttageren foran vores galakse med galaksens plan løbende vandret gennem billedet – næsten som om, vi kigger på Mælkevejen udefra. Fra dette udsigtspunkt, ses hovedelementerne i vores spiralgalakse tydeligt –  herunder dens skive, der er marmoreret med både mørke og glødende tåger, som huser lysstærke unge stjerner, samt Mælkevejens centrale bule og dens satellitgalakser.

Den omfattende produktion af dette billede er et samarbejde mellem ESO, den franske forfatter og astrofotograf Serge Brunier og hans landsmand Frédéric Tapissier. Brunier tilbragte flere uger i perioden mellem august 2008 og februar 2009 med at fange himlen, hovedsageligt fra ESO’s observatorier på La Silla og Paranal i Chile. For at dække hele Mælkevejen, tog Brunier også en ugelang tur til La Palma, en af de Kanariske Øer, for at fotografere den nordlige himmel [1]. Da råbillederne var i hus, fortog Tapissier billedbehandlingen og ESO’s eksperter bidrog med at formidle præcis den nattehimmel, som vi ser med det blotte øje [2]. Det resulterende billede, der nu er tilgængeligt på GigaGalaxy Zoom, består af næsten 300 felter, der hver især er optaget fire gange af Brunier, hvilket sammenlagt svarer til 1200 billeder, der dækker hele nattehimlen.

”Jeg ønskede at vise en himmel, som alle kan forholde sig til – med dens stjernebilleder, dens tusindvis af stjerner, med navne kendt siden barndommen, dens myter, der deles af alle civilisationer siden Homo blev til Sapiens,” siger Brunier. ”Billedet blev derfor lavet som mennesket ser det, med et almindeligt digitalkamera under den mørke himmel i Atacama-ørkenen og på La Palma.”

Da optagelserne forløb over flere måneder, kom objekter fra Solsystemet ind gennem stjernefelterne, blandt andet de klare planeter Venus og Jupiter. En strålende smaragdgrøn komet fløj også forbi, selvom at det vil være vanskeligt (men givende), at se den på en baggrund af flere millioner af stjerner.

Alt i alt håber skaberne af projektet GigaGalaxy Zoom, at disse enorme anstrengelser i at bringe nattehimlen som observeres under de bedste forhold på planeten til alle stjernekiggere, vil inspirere til ærefrygt for det smukke og enorme Univers, vi lever i.

”Visionen for IYA2009 er at hjælpe folk med at genfinde deres plads i Universet gennem dag- og nattehimlen, og det er netop, hvad GigaGalaxy Zoom-projektet handler om,” siger projektkoordinator Henri Boffin.

Det andet dramatiske GigaGalaxy Zoom billede vil blive afsløret i næste uge, den 21. september 2009.

Noter

[1] Til optagelserne anvendte Brunier et Nikon D3 digitalkamera. Den tilsyneladende bevægelse af himlen på grund af Jordens rotation, blev korrigeret ved at bruge en lille og præcis ækvatorialmontering. Monteringen bevægede sig modsat Jordens rotation, og fulgte himlens tilsyneladende bevægelse, så himlen stod stille på optagelserne. Hvert billede krævede eksponering i seks minutter, for en samlet eksponeringstid på mere end 120 timer.

[2] Ved hjælp af software kaldet Autopano Pro Giga, var databehandlingen meget omhyggelig med at overholde farver og ”tekstur” af Mælkevejen. Frédéric Tapissier brugte omkring 340 computertimer på en kraftig PC til at fuldføre opgaven.

Mere information

Som en del af IYA2009, deltager ESO i flere bemærkelsesværdige formidlingsaktiviteter, i tråd med sin globale førerposition indenfor astronomi. ESO er vært for IYA2009 sekretariatet for den Internationale Astronomiske Union, som koordinerer året globalt. ESO er en af de organisatoriske samarbejdspartnere i IYA2009, og var også dybt involveret i den resolution, der blev fremlagt for FN af Italien, og som førte til at FN’s 62. Generalforsamling udråbte 2009 til det internationale astronomiår. Ud over en bred vifte af aktiviteter, der planlægges både på lokalt og internationalt plan, leder ESO tre af de tolv globale hjørnestensprojekter.

ESO, det Europæiske Syd Observatorium, er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende medlemslande: Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. Flere lande har udtrykt interesse i medlemskab. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for astronomi for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 42 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Serge Brunier er en fransk journalist, fotograf og forfatter, der har specialiseret sig i populær astronomi. Han er en regelmæssig bidragsyder til Science & Vie magazine, og til den franske radiostation. Han har skrevet adskillige populær astronomibøger, der er oversat til mere end 10 sprog, og er en prisbelønnet fotograf, som har taget billeder af solformørkelser fra de mest fantastiske steder i verden. En livslang stræben efter den bedste himmel i verden førte ham til Chile.

Links

 

Kontakter

Dr. Michael Linden-Vørnle
Tycho Brahe Planetarium
Denmark
Tel: +45 33 18 19 97
Email: mykal@tycho.dk

Serge Brunier
Paris, France
Tel: +33 (0)6 80 05 41 81
Email: serge.brunier@wanadoo.fr

Henri Boffin
ESO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6222
Email: hboffin@eso.org

Olivier Hainaut
ESO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6752
Email: ohainaut@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso0932 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso0932da
Legacy ID:PR 32/09
Navn:Milky Way
Type:Milky Way
Facility:Other

Billeder

Mælkevejspanorama
Mælkevejspanorama
Astrophotographer Serge Brunier
Astrophotographer Serge Brunier
tekst kun tilgængelig på engelsk

Videoer

Voyage in the Milky Way
Voyage in the Milky Way
tekst kun tilgængelig på engelsk