Turbulent grænse

Billederne her viser kanten af den enorme molekylsky, som befinder sig bag Oriontågen, 1400 lysår fra Jorden. Billedet til venstre viser en vidvinkeloptagelse af området, set med instrumentet HAWK-I , som er monteret ved Very Large Telescope. Det område, som er indstreget med et hvidt rektangel er så vist til højre, observeret med ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array.
Ud over at se pæne ud på billeder, så er molekylskyer meget interessante for astronomerne. I skyerne dannes nye stjerner, og i kanten af skyerne dannes molekyler ved astrokemiskel processer. Observationerne med ALMA har gjort det muligt for forskerne at se overgangen fra atomar gas til molekylær gas i grænseområdet for Oriontågen. Den tåge er den nærmeste, hvor der foregår stjernedannelse i større omfang, så det er ideelt for os, hvis vi vil vide mere om disse astrokemiske processer. I den er der også gode muligheder for at studere vekselvirkningerne imellem de nydannede stjerner og deres omgivelser.
Begge observationer viser, at den nævnte overgang sker i et meget dynamisk miljø. Særligt på billedet fra ALMA ligner det jo skyer som de ser ud her på Jorden, når et uvejr er under optræk.

Kilde:

ESO/Goicoechea et al.

Om billedet

Id:potw1633a
Sprog:da
Type:Kollage
Udgivelsesdato:15. august 2016 06:00
Størrelse:1727 x 747 px

Om objektet

Navn:M 42, Messier 42, Orion Nebula
Type:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Afstand:1400 lysår

Billedformater

Stor JPEG
236,1 KB
Skrærm JPEG
109,5 KB