Meddelelse

Aftalen underskrevet for MICADO-kameraet til E-ELT

18. september 2015

ESO har underskrevet en aftale med et konsortium af institutter rundt omkring i Europa[1] om design og bygning af et kamera til E-ELT teleskopet. Kameraets navn bliver the MICADO (en forkortelse af Multi-AO Imaging Camera for Deep Observations). Det bliver et af de første instrumenter, som er klart til brug når kæmpeteleskopet E-ELT (European Extremely Large Telescope) står klar omkring 2024. MICADO bliver i stand til som det første at tage billeder via kæmpeteleskopet, og takket være adaptiv optik bliver det de skarpeste billeder nogensinde, optaget fra Jordens overflade.

Aftalen blev underskrevet på vegne af konsortiet af Reinhard Genzel, som er direktør for Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik og af Tim de Zeeuw, som er generaldirektør for ESO, ved en ceremoni i ESOs hovedkvarter den 18. september 2015. Til stede var også MICADOs chefforsker Ric Davies.

Med MICADO kan E-ELT helt fra starten anvendes til nær-infrarøde himmeloptagelser helt til den teoretiske grænse, som optikkens love bestemmer. Det ønsket om høj følsomhed, høj opløsning, stor positionsnøjagtighed og et bredt bølgelængdeområde, som har være hovedønsket for dette instrument.

MICADO er beregnet til at blive integreret med det nyskabende laserstyringssystem MAORY (Multi-conjugate Adaptive Optics RelaY), men kameraet kan også fungere sammen med andre typer af adaptiv optik.

Med MICADO kan kæmpeteleskopets fulde opløsningsevne udnyttes indenfor mange forskningsområder. Der kan blandt andet være tale om detaljerede billeder af galakser med høj rødforskydning, enkeltstjerner i nabogalakserne og opdagelse og detailstudier af exoplaneter, idet kameraet får indbygget en coronagraf - en blænde, som fjerner det direkte lys fra enkeltstjerner. Andre studiemål vil være områder med meget kraftige tyngdefelter, som for eksempel tæt på det supertunge sorte hul i Mælkevejens centrum.

Ud over at fungere som billeddannende kamera, vil MICADO også kunne bruges som enkeltspaltespektrograf. I den funktion kan man optage spektrer af kompakte objekter. Sådanne objekter findes i mange af astronomiens forskningsfelter; massebestemmelse af sorte huller i galaksernes centrer, aldersbestemmelse af fjerne galakser med høj rødforskydning og bestemmelse af galaksernes sammensætning og historier. Desuden kan instrumentet optage spektrer af supernovaer, som er slutprocesserne for den første generation af tunge stjerner i Universet.

MICADO er kulminationen af et årelangt udviklingsarbejde, både hos ESO og i forskerkredsen. Det skal især nævnes, at Sandro D'Odorico fra ESO har været igangsætter af nogle af de tidlige instrumentstudier.

Note

[1] MICADOkonsortiet består af følgende: MPE: Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik (Tyskland); MPIA: Max-Planck-Institut für Astronomie (Tyskland); USM: Universitäts-Sternwarte München (Tyskland); IAG: Georg-August-Universität Göttingen/Georg-August-Universität; Göttingen Stiftung Öffentlichen Rechts (Executing institute: Institute for Astrophysics) (Tyskland); NOVA: Netherlands Research School for Astronomy (Nederlandse Onderzoekschool voor de Astronomie) (Nederlandene); CNRS/INSU: Centre National de la Recherche Scientifique/Institut National des Sciences de l’Univers (repræsenterer LESIA, GEPI and IPAG) (Frankrig); A*: Et Østrigs partnerskab repræsenteret ved University of Vienna (The A* partnership comprises the University of Vienna, the University of Innsbruck, the University Graz, the University of Linz and RICAM Linz [Austrian Academy of Sciences]. Contributions to MICADO come from Vienna, Innsbruck, Graz and Linz.) (Østrig), og INAF-OAPD: National Institute for Astrophysics at the Observatory of Padova (Italien).

Links

Kontakter

Ole J. Knudsen
ESON-Danmark Stellar Astrophysics Centre Aarhus Universitet
tlf 8715 5597, mobil 4059 5420
e-mail: eson-denmark@eso.org

Om meddelelsen

Id:ann15068

Billeder

MICADO aftalen er underskrevet A
MICADO aftalen er underskrevet A
MICADO aftalen er underskrevet B
MICADO aftalen er underskrevet B
MICADO aftalen er underskrevet C
MICADO aftalen er underskrevet C
3D tegning af E-ELT MICADOkameraet A
3D tegning af E-ELT MICADOkameraet A
3D tegning af E-ELT MICADOkameraet B
3D tegning af E-ELT MICADOkameraet B