Persbericht

Polen sluit zich aan bij de Europese Zuidelijke Sterrenwacht

28 oktober 2014

Vandaag heeft professor Lena Kolarska-Bobińska, de Poolse minister van Wetenschap en Hoger Onderwijs, een overeenkomst getekend die ertoe zal leiden dat Polen toetreedt tot de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) – het meest productieve observatorium op aarde. ESO verheugt zich erop Polen, na de komende ratificatie van het toetredingsverdrag, als lidstaat te mogen verwelkomen.

Het toetredingsverdrag van Polen werd vandaag in de Poolse hoofdstad Warschau, in aanwezigheid van hoge functionarissen uit Polen en van ESO, ondertekend door minister Kolarska-Bobińska en ESO’s directeur-generaal Tim de Zeeuw. Omdat het om een internationaal verdrag gaat, moet de overeenkomst nu ter ratificatie worden voorgelegd aan het Poolse parlement [1]. Tijdens een buitengewone vergadering op 8 oktober 2014 werd de overeenkomst al unaniem goedgekeurd door de ESO Raad.

We zijn erg enthousiast dat ons lidmaatschap van ESO aan de horizon gloort,’ aldus minister Kolarska-Bobińska. ‘Dit opent vele nieuwe perspectieven voor ons, en zal de Poolse industrie, wetenschap en technologie versterken. Het zal het begin zijn van een fantastische samenwerking binnen de Europese astronomie en zal ook onze banden versterken met Chili, met wie wij al intensief samenwerken, bijvoorbeeld in de mijnbouw – een ander terrein waar de Chileense natuurlijke omstandigheden uitstekend zijn.

De band tussen ESO en Polen reikt verder dan hun astronomische gemeenschappen. Zo was Warschau gastheer van de meest recente ESO Industry Day in januari 2013. Deze gebeurtenis gaf ESO de kans om de Poolse industrie te informeren over de huidige faciliteiten van ESO en haar plannen voor de toekomst, met inbegrip van de bouw van de European Extremely Large Telescope (E-ELT).

We kijken ernaar uit om Polen als lid van onze organisatie te hebben, zegt ESOs directeur-generaal Tim de Zeeuw. Polen voegt een sterke astronomische gemeenschap toe, die de expertise in de ESO-lidstaten zal versterken, bijvoorbeeld op het gebied van de tijdreeks-astronomie. Polen zal toegang krijgen tot enkele van de beste telescopen en observatoria ter wereld, waaronder de Very Large Telescope op Paranal, ALMA op Chajnantor en, in het komende decennium, ook de Extremely Large Telescope op Armazones, wat een enorme stap voorwaarts zal zijn. Polen kan nu bij de bouwinspanning van de E-ELT worden betrokken.

Polen, het thuisland van Nicolaus Copernicus, de astronoom die opperde dat de zon en niet de aarde in het middelpunt van het zonnestelsel staat, heeft een rijke astronomische traditie die zich tot in het heden uitstrekt.Poolse astronomen hebben sterk bijgedragen aan het astronomische onderzoek van de afgelopen jaren, en met onze toetreding tot ESO zal dit alleen maar blijven toenemen, aldus minister Kolarska-Bobińska.

Noten

[1] Na de ratificatie van het Poolse ESO-lidmaatschap zijn de volgende staten aangesloten bij ESO: België, Brazilië (in afwachting van ratificatie), Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, de Tsjechische Republiek, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Meer informatie

ESO is de belangrijkste intergouvernementele astronomische organisatie in Europa en de meest productieve sterrenwacht ter wereld. Zij wordt ondersteund door vijftien landen: België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerpen, bouwen en beheren van grote sterrenwachten die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. Ook speelt ESO een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op astronomisch gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staan ESOs Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische sterrenwacht ter wereld, en twee surveytelescopen: VISTA werkt in het infrarood en is de grootste surveytelescoop ter wereld en de VLT Survey Telescope is de grootste telescoop die uitsluitend is ontworpen om de hemel in zichtbaar licht in kaart te brengen. ESO is ook de Europese partner van de revolutionaire telescoop ALMA, het grootste astronomische project van dit moment. Daarnaast bereidt ESO momenteel de bouw voor van de 39-meter Europese Extremely Large optical/near-infrared Telescope (E-ELT), die het grootste oog op de hemelter wereld zal worden.

Contact

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mob: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Dit is een vertaling van ESO-persbericht eso1433.

Over dit bericht

Persberichten nr.:eso1433nl-be
Naam:ESO Director General, ESO Member States
Type:Unspecified : People
Facility:Other

Afbeeldingen

De ondertekeningsceremonie met Polen
De ondertekeningsceremonie met Polen
The signing ceremony with Poland
The signing ceremony with Poland
Alleen in het Engels