Het heelal in Ultra HD

Deze foto, genomen op ESO's Paranal Observatory, is de eerste foto van de ESO Ultra HD Expedition- een baanbrekende reis die momenteel wordt uitgevoerd door vier wereldberoemde videografen en ESO Photo Ambassadors [1]. Uitgerust met state of the art Ultra HD-gereedschappen [2] [3], legt het team drie van ESO's unieke observatoria in Chili in al hun grandeur vast, en documenteren ze hun reis en escapades in een blog.

De vier telescopen Antu, Kueyen, Melipal en Yepun, één van de hulptelescopen van de Very Large Telescope(VLT) en de VLT Survey Telescope (VST) zijn vastgelegd vanuit een ongewoon perspectief. Het gebruikte fisheye-objectief levert een 360°-uitzicht op over Paranal en de Melkweg in het midden.

We zien verre kosmische juweeltjes boven de VLT, als saffieren spikkels in de nachtelijke hemel. Aan de bovenkant van de foto staan de Maan en Venus naast elkaar. Net als Saturnus (net boven de koepel onderaan op de foto) zijn ze prachtig zichtbaar langs de ecliptica. De heldere sterren Antares, Vega en Altair zijn ook zichtbaar [4]. De twee onregelmatige dwergstelsels die bekend staan als de Kleine en Grote Magelhaense Wolken - de buren van de Melkweg - zien we links in de buurt van de Auxiliary Telescope gloeien. Dit 360°-beeldmateriaal wordt binnenkort gratis verspreid voor gebruik in planetaria (zoals in de ESO Supernova-faciliteit vanaf 2017).

De expeditie begon in Santiago, Chili, op 25 maart 2014. De volgende dag ging het team op weg naar hun eerste sterrenwacht: ESO's Paranal Observatory. Dit beeld werd gemaakt op 26 maart 2014. De teamleden zullen de komende dagen doorbrengen op Paranal om time-lapsefoto's, video's en panorama's van Paranal te schieten - de thuisbasis van ESO's vlaggenschip de Very Large Telescope. Daarna gaan ze verder naar de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array(ALMA) en het La Silla Observatorium, om op 8 april terug te keren naar Europa.

Voetnoten
[1] Het teambestaat uitESO'svideograafHerbertZodet, en drieESOPhotoAmbassadors: YuriBeletsky, ChristophMalinenBabakTafreshi. Informatie overtechnologische partnersvan de expeditieis hier te vinden.

[2] De uitrustingomvat: VixenOpticsPolarieStarTracker, Canon®EOS-1D C camera, Stage OneDollyeneMotimoTB33-axis motion controlcamerarobot, AngelbirdSSD2go, LRTimelapsesoftware.PeliCases, 4KPCwerkstationsvan MagicMultimedia, NovoflexQuadroPodsysteem, Intecrobatterijen enGranite BaySoftware.

[3] Technologiepartners zijn onder andere: Canon, Kids of All Ages,Novoflex, Angelbird, Sharp, Vixen, eMotimo, Peli, MagicMulti Media, LRTimelapse, IntecroenGranite BaySoftware.

[4] De gelabeldeversie van deze afbeeldingillustreert deplaneten ensterren diekunnen worden gezien aan de nachtelijke hemel.

Links


Vertaling
Teun van Vijfeijken

Credit:

ESO/B.Tafreshi (twanight.org)

Over de afbeelding

Id:potw1413a
Taal:nl-be
Type:Fotografisch
Publicatiedatum:31 maart 2014 10:00
Grootte:3648 x 3648 px

Over het object

Naam:Very Large Telescope
Type:Unspecified : Technology : Observatory

Image Formats

Grote JPEG
4,2 MB

Inzoomen


Wallpapers

1024x768
341,0 KB
1280x1024
538,9 KB
1600x1200
795,2 KB
1920x1200
1000,4 KB
2048x1536
1,2 MB