Een oase voor astronomen - ESO's Paranal Residencia toen en nu

ESO's Paranal Residencia under construction
ESO's Paranal Residencia in 2012
Verschuif de groene hendel om de afbeeldingen te zien

ESO wordt dit jaar 50. En om deze belangrijke verjaardag te vieren, geven we u een inkijkje in onze geschiedenis. In 2012 tonen we eens per maand een speciale 'Toen en Nu'-vergelijking als foto van de week. We laten zien wat er de afgelopen decennia is veranderd op de sterrenwachten La Silla en Paranal, de ESO-kantoren in Santiago en het hoofdkwartier in Garching bij München, in Duitsland.

Sinds februari 2002 (zie eso0205) voorziet de Paranal Residencia in accommodatie voor de mensen die in ploegendienst werken bij dit vlaggenschip van ESO. Paranal, gelegen in de Chileense Atacama-woestijn, is het onderkomen van ESO’s Very Large Telescope (VLT). Deze maand geven onze 'Toen en Nu'-foto's - beide geschoten door ESO Photo Ambassador Gerhard Hudepohl - ons een uniek beeld van hoe deze oase in de woestijn werd gebouwd. 

De historische foto toont de in aanbouw zijn Residencia aan het einde van 2000. Het gebouw is ontworpen door het Duitse architectenbureau Auer+Weber, en is gesitueerd rond een ondergrondse L-vorm. De bouwmaterialen hebben dezelfde kleur als de woestijn, waardoor het pand opgaat in het landschap en het gedeeltelijk afgewerkte centrale deel van de Residencia doet denken aan een amfitheater, met stenen lagen geopend voor de wolkenloze hemel.

Vandaag de dag ziet de Residencia er heel anders uit! Ondanks de ondergrondse locatie, creëert het onderscheidende ontwerp een interieur met een gevoel van open ruimte. De centrale hal wordt beschermd door een 35-meter brede glazen koepel, die natuurlijk daglicht in het gebouw doorlaat. Het steriele amfitheater van 2000 is opnieuw uitgevonden als een weelderige tropische tuin met een zwembad onderaan. Zowel de tuin als het zwembad is ontworpen om binnen de vochtigheid te verhogen, waardoor het personeel wat ontzien wordt van de extreem droge omstandigheden die buiten heersen, op een van de droogste plekken op aarde.

Dankzij het unieke ontwerp van de Residencia, is zijn bekendheid ook verspreid buiten de astronomische gemeenschap. Bijvoorbeeld toen hier in 2008 belangrijke scènes voor de James Bond-film Quantum of Solace gefilmd werden, waarvoor de Residencia de rol van het 'Perla de las Dunas’-hotel kreeg [1]. In 2009 werd de Residencia geselecteerd als een van de 'top 10 gebouwen van het decennium' door de Britse krant The Guardian (zie ann0940). En in 2012 kreeg het Paranal Observatorium, inclusief de Residencia, een rol in Land Rover's 'Perfect Places'-campagne (zie ann12008).

Opmerkingen
[1] Voor meer informatie over James Bond op Cerro Paranal, zie eso0807, eso0838 en http://www.eso.org/public//outreach/bond/BondatParanal.html

Links

Credit

ESO/G.Hüdepohl (atacamaphoto.com)

Vertaling: Teun van Vijfeijken

Over de Fotovergelijking

Id:potw1227a
Publicatiedatum:2 juli 2012 10:00

Afbeeldingen

ESO's Paranal Residencia in aanbouw
ESO's Paranal Residencia in aanbouw
ESO's Paranal Residencia in 2012
ESO's Paranal Residencia in 2012