VLT - Very Large Telescope

Världens mest avancerade astronomiska observatorium för synligt ljus


Webcam | 04 Dec 2015 12:01 CET
LIVE

LIVE panoramabild av Paranal (08 Okt 2018 13:41 CEST)

VLT är flaggskeppet inom europeisk markbaserad astronomi nu i början på det tredje årtusendet. Det är världens mest avancerade optiska instrument och består av fyra huvudteleskop med varsin spegel på 8,2 meter i diameter, plus fyra rörliga hjälpteleskop (”Auxiliary Telescopes”) med spegeldiametrar på 1,8 meter. Teleskopen kan arbeta tillsammans för att bilda en jättelik så kallad interferometer, VLTI (Very Large Telescope Interferometer). Med VLTI kan astronomer se upp till 25 gånger finare detaljer än med de enskilda teleskopen var för sig. I VLTI kombineras ljusstrålen med hjälp av ett komplicerat spegelsystem i underjordiska tunnlar där längderna på de olika ljusstrålarna inte får avvika mer än en tusendels millimeter över hundra meter. Med sådan precision kan VLTI leverera bilder med vinkelupplösning på några tusendels bågsekunder, vilket motsvarar att kunna skilja mellan strålkastarna på en bil placerad på månen.

De fyra 8,2-metersteleskopen kan också användas var för sig. Med en timmes exponering kan varje teleskop avbilda himlakroppar hela vägen ner till 30:e magnituden. Det är fyra miljarder gånger svagare än vad vi kan se med blotta ögat.

De stora teleskopen kallas Antu, Kueyen, Melipal och Yepun. För information om vad namnen betyder, läs mer här.

LIVE webcam

Webcam | 04 Dec 2015 12:01 CET
LIVE

LIVE bild av MELIPAL, även kallad UT3 (08 Okt 2018 13:41 CEST)

Webcam | 04 Dec 2015 12:01 CET
LIVE

Under extremt klara dagar syns den magnifika 6739-meter höga vulkanen Llullaillaco i denna bild. Den befinner sig bara 190 kilometer bort från Argentinas gräns. (08 Okt 2018 13:41 CEST)

En guided tur vid Paranalobservatoriet

Virtual Tour at ESO Very Large Telescope

Klicka på bilden för att ta en Virtuell rundtur inuti och omkring VLT.

 

Besök Paranalobservatoriet

Teleskop och instruments

VLT:s instrumentprogram är det mest ambitiösa program som någonsin tagits fram för ett observatorium. Det omfattar vidvinkelkameror, kameror och spektrografer med adaptiv optik, samt multiobjekts-spektrografer med hög upplösning. Instrumenten täcker ett brett område i det elektromagnetiska spektrumet, närmare bestämt från ultraviolett (300 nm) till långvågigt infrarött (24 µm).

Enhetsteleskopen

De stora 8,2 meter-teleskopen är monterade i kompakta, temperaturkontrollerade byggnader som roterar synkront med teleskopen. Konstruktionen minimerar ogynnsamma effekter på observationsförhållanden, till exempel från luftturbulens i själva teleskopet, något som annars kan uppstå som en följd av temperatursvängningar och vind.

Det första av de fyra huvudteleskopen, Antu, driftsattes den 1 april 1999. I dag är alla huvudteleskopen och de fyra hjälpteleskopen i drift.

VLT enhetsteleskop höljen

  • Höjd: 2850 m
  • Diameter: 2900 m

Hjälpteleskopen

Även om teleskopen kan kopplas samman som VLTI, jobbar de vanligtvis var för sig. De används som en interferometer bara under ett begränsat antal nätter varje år. Men de fyra mindre 1,8-meter hjälpteleskopen (Auxiliary Telescope, AT) gör att VLTI kan vara i drift varje natt.

Forskning med Very Large Telescope

Att VLT har haft en stor påverkan på den observationella astronomin råder det ingen tvekan om. Det är det enskilt mest produktiva markbaserade observatoriet i världen, och observationerna har resulterat i mer än en vetenskaplig forskningsartikel per dag i genomsnitt. VLT har mycket av äran för att ESO som helhet nu är världens mest produktiva markbaserade observatorium. VLT har banat vägen för en ny era av upptäckter och har varit först ut i ett antal fall – till exempel den första bilden av en exoplanet (eso0842), spårandet av enskilda stjärnor i bana runt Vintergatans supermassiva svarta hål (eso0846) och observationer av efterglöden till den hittills mest avlägsna gammablixt som hittats.

 

Mer om Very Large Telescope

Residencia

Det prisbelönta VLT-hotellet eller ”Residencia” syntes som bakgrundskuliss i delar av James Bond-filmen Quantum of Solace.

VLT-trailern

Ladda ned VLT-trailern från videoarkivet.

VLT

Name: Very Large Telescope
Site: Cerro Paranal
Altitude: 2635 m
Enclosure: Compact optimised cylindrical enclosure
Type: Optical/infrared, with interferometry
Optical design: Ritchey-Chrétien reflector
Diameter. Primary M1: 8.20 m
Material. Primary M1: ZeroDur
Diameter. Secondary M2: 0.94 m
Material. Secondary M2: Beryllium
Diameter. Tertiary M3: 1.242 x 0.866 m (elliptical flat)
Mount: Alt-Azimuth mount
First Light date: UT1, Antu: 25 May 1998
UT2, Kueyen: 1 March 1999
UT3, Melipal: 26 Jan 2000
UT4, Yepun: 4 September 2000
Active Optics: Yes
Adaptive Optics: UT4: Laser Guide Star + NACO
Interferometry: UT maximum 130 m baseline
Images taken with the VLT: Link
Images of the VLT: Link
Press Releases with the VLT: Link

 

Did you know?
The movable structure of each VLT Unit Telescopes weighs about the same as a fully loaded jumbo jet. However, it is so perfectly balanced, resting on hydrostatic oil-film bearings, that the giant telescopes can be moved by hand.

 

VLT på Google Maps

 

Större kartaDownload the 3D models of the telescopes and see them in Google earth (kmz file, 4.8MB)