Pressmeddelande

ESO blir värd för Cherenkov Telescope Array-South vid Paranal

ESO inleder samarbete med världens största observatorium för gammastrålning

20 december 2018

Underskrifter av ESO:s generaldirektör och vd:n för observatoriet Cherenkov Telescope Array (CTA) ger nu klartecken för att CTA:s anläggning för södra halvklotet byggs vid ESO:s Paranalobservatorium i Chile. Dessutom har Chiles regering och ESO undertecknat avtalet, vilket gör att ESO nu kan bygga den nya anläggningen vid ESO:s Paranalobservatorium. Världens mest ambitiösa observatorium för gammastrålning får därmed tillgång inte bara till Chiles fantastiska observationsförhållanden, utan också till ESO:s toppmoderna infrastruktur, expertis och anläggningar. ESO kommer att driva anläggningen på uppdrag av CTA-observatoriet och dess medlemmar.

Cherenkov Telescope Array (CTA; på svenska Tjerenkovteleskopgruppen) utgör den nästa generationen av markbaserade teleskop som konstruerats för att upptäcka högenergisk gammastrålning från rymden, med observationsplatser både på södra och norra halvklotet. Gammastrålning är elektromagnetisk strålning med väldigt hög energi som skickas ut av universums mest extrema fenomen, som till exempel supertunga svarta hål, supernovor och kanske även från resterna av stora smällen.

Den 19 december 2018 träffades Frederico Ferrini, vd för Cherenkov Telescope Array Observatory (CTAO) och ESO:s generaldirektör Xavier Barcons vid ESO:s kontor i Santiago, Chile. Tillsammans med ESO:s driftchef, Andreas Kaufer, och annan ESO-personal skrev de under avtalet för byggandet och driften av CTA:s södra teleskopgrupp vid ESO:s Paranalobservatorium i norra Chile.

Chiles biträdande minister för internationella relationer, Carolina Valdivia Torres, och ESO:s generaldirektör skrev också under ett avtal enligt vilket ESO blir värd för CTA-South vid Paranalobservatoriet, och att anläggningen drivs som ett ESO-program.

Ett tredje avtal skrevs också under den 17 december 2018 mellan Chiles forskningsråd CONICYT och CTA-observatoriet. Detta samarbetsavtal syftar till att främja astronomisk forskning i Chile nu när ett nytt fönstret mot universum möjliggörs av CTA-South.

Med dessa tre avtal på plats kan CTA-observatoriet nu påbörja bygget av dess södra anläggning. Instituto de Astrofisica de Canarias kommer att stå värd för CTA:s anläggning i norra halvklotet, vid Observatorio del Roque de los Muchachos på ön La Palma, Spanien. Byggandet av både den norra och södra anläggning förväntas påbörjas 2020.

– Drivandet av CTA vid Paranal kommer att öppna ett nytt fönster mot universum för astronomer i ESO:s medlemsländer, i Chile och i hela världen. ESO:s rika erfarenhet med att upprätthålla och driva en mängd teleskop vid avlägsna platser kommer att vara ovärderligt för CTA-projektet, kommenterar ESO:s generaldirektör Xavier Barcons.

CTA:s södra teleskopgrupp placeras bara 11 kilometer sydost om Very Large Telescope vid ESO:s Paranalobservatorium i Atacamaöknen och bara 16 kilometer från byggplatsen för det kommande Extremely Large Telescope. Detta är en av jordens torraste och mest isolerade områden – och ett astronomiskt paradis. Här är väderförhållandena idealiska för observationer året runt, men CTA:s placering vid Paranalobservatoriet innebär även att anläggningen kan utnyttja fördelarna med ESO:s infrastruktur på plats. ESO:s befintliga anläggningar och infrastruktur, samt ESO:s långvariga erfarenhet i spetsen för internationella astronomiska projekt i Chile, innebär alla ett viktigt stöd i byggandet och driften av de nya teleskopen.

– Tack vare de avtal som undertecknats idag kommer CTA-observatoriet inte bara att dra nytta av Chiles spektakulära natthimmel, utan även av ESO:s anläggningar och dess djupa erfarenhet. Det kommer att ge ett ovärderligt bidrag till att detta ambitiösa teleskopsystem blir verklighet. Samarbetet mellan ESO och CTA-observatoriet blir en hörnsten inom den nya tid av flerförmedlarastronomi som växer snabbt just nu, och ger möjligheten till ytterligare samarbeten med andra stora infrastrukturer, som till exempel ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), SKA (Square Kilometre Array) och avancerade interferometrar för gravitationsvågor, säger Federico Ferrini.

I dagens observatorier för gammastrålning som idag utnyttjar Tjerenkovteknik för att kunna upptäcka högenergisk gammastrålning ingår bara en handfull enskilda teleskop vid varje plats. Men CTA, med större insamlingsområde och en utmärkt vinkelupplösning, kommer att vara världens största och mest känsliga observatorium för gammastrålning. Det kommer att kunna upptäcka gammastrålning med oöverträffad noggrannhet och kommer att vara 10 gånger känsligare än någon av sina föregångare.

Fastän jordens atmosfär förhindrar gammastrålar från att nå ytan kan CTA:s speglar och höghastighetskameror fånga de kortlivade blixtarna av den kusliga blå Tjerenkovstrålning som bildas när gammastrålning växelverkar med jordens atmosfär. Genom att observera denna Tjerenkovstrålning kan forskare spåra gammastrålningen tillbaka till sitt kosmiska ursprung.

CTA:s vetenskapliga uppdrag är extremt brett: från att förstå relativistiska kosmiska partiklar har till sökandet efter mörk materia. CTA kommer att utforska universums mest extrema miljöer, från omgivningarna runt svarta hål till de allra mest vidsträckta kosmiska tomrummen. Genom att studera egenskaperna hos materia bortom standardmodellen kan det även leda till helt ny fysik.

CTA kommer att drivas från två olika platser, en i varje halvklot, vilket gör det möjligt att maximera dess täckning av natthimlen. När byggandet är färdigt kommer CTA-observatoriet bestå av 19 teleskop i norra hemisfären, belägna vid Observatorio del Roque de los Muchachos på Kanarieön La Palma, samt 99 teleskop i vid Paranal.

Fler än 1400 forskare och ingenjörer från fem kontinenter är idag engagerade i den vetenskapliga och tekniska utvecklingen av CTA. Aktörerna i den nuvarande juridiska entiteten CTAO gGmbH är representanter från ministerier och finansieringsorgan i Australien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Japan, Schweiz, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sydafrika, Tjeckien, Tyskland och Österrike [1]. De förbereder för närvarande ett European Research Infrastructure Consortium, CTAO ERIC, som kommer att bygga detta enorma observatorium. ERIC-konsortiet kommer att består av CTAO:s medlemsländer och associerade länder.

Noter

[1] Nederländerna och Sydafrika deltar i CTAO gGmbH som observatörer.

Mer information

CTA är ett globalt initiativ för att bygga världens största och mest känsliga högenergiska gammastrålningsobservatorium. Fler än 1400 forskare och ingenjörer från fem kontinenter (Armenien, Australien, Bulgarien, Chile, Finland, Frankrike, Grekland, Indien, Irland, Italien, Japan, Kanada, Kroatien, Mexiko, Namibia, Nederländerna, Norge, Polen, Schweiz, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydafrika, Tjeckiska republiken, Tyskland, Ukraina, USA och Österrike) och fler än 200 forskningsinstitut deltar i CTA-projektet. CTA kommer att bli det främsta globala observatoriet för högenergisk gammaastronomi under det närmaste decenniet, samt det första markbaserade gammaobservatoriet som är öppet för hela världens forskare inom astronomi och partikelfysik.

ESO är Europas främsta mellanstatliga samarbetsorgan för astronomisk forskning och med råge världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det har 16 medlemsländer: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop. VISTA arbetar i infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop och VST (VLT Survey Telescope) är det största teleskopet som konstruerats enbart för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO är en huvudpartner i ALMA, världens hittills största astronomiska projekt. Och på Cerro Armazones, nära Paranal, bygger ESO det extremt stora 39-metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Megan Grunewald
Outreach and Communications Officer / CTAO gGmbH
Heidelberg, Germany
Tel: +49 6221 516471
E-post: mgrunewald@cta-observatory.org

Calum Turner
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: pio@eso.org

Mariya Lyubenova
ESO Outreach Astronomer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6188
E-post: mlyubeno@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1841 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1841sv
Namn:Cherenkov Telescope Array
Typ:Unspecified : Technology : Observatory : Facility
Facility:Cherenkov Telescope Array

Bilder

CTA teleskopen i södra hemisfären
CTA teleskopen i södra hemisfären
Underskriftsceremonin hos CTA för byggandet och driften av CTA-South
Underskriftsceremonin hos CTA för byggandet och driften av CTA-South
Signaturceremoni med det chilenska ministeriet för internationella relationer
Signaturceremoni med det chilenska ministeriet för internationella relationer
Karta över CTA:s plats
Karta över CTA:s plats
Panoramisk vy av CTA:s observationsläge
Panoramisk vy av CTA:s observationsläge
De planerade CTA teleskopen
De planerade CTA teleskopen
Stenpelare markerar teleskopens design på platsen
Stenpelare markerar teleskopens design på platsen
Mellanstora teleskopen vid Cherenkov Telescope Array
Mellanstora teleskopen vid Cherenkov Telescope Array
CTA på natten med luftduschar
CTA på natten med luftduschar
En modell av Cherenkov Telescope Array
En modell av Cherenkov Telescope Array
CTA:s platskarta
CTA:s platskarta
Karta av CTA:s platser vid Paranal
Karta av CTA:s platser vid Paranal
Placering av Cherenkov Telescope Array
Placering av Cherenkov Telescope Array
Barracker vid CTA
Barracker vid CTA
Stenpelare som markörer
Stenpelare som markörer
Platsmarkörer
Platsmarkörer
Lägger ut layouten
Lägger ut layouten
VLT:s nya granne
VLT:s nya granne
CTA:s två torn
CTA:s två torn
Håll ett öga på vädret
Håll ett öga på vädret
Markera territorium
Markera territorium
Storleksjämförelse
Storleksjämförelse
Cerro Paranal och Cerro Armazones i Chile
Cerro Paranal och Cerro Armazones i Chile
Tjerenkovljus
Tjerenkovljus
CTA panorama
CTA panorama
CTA:s framtida hem
CTA:s framtida hem
Öken men inte övergiven
Öken men inte övergiven
Platsens karakteriseringsinstrument
Platsens karakteriseringsinstrument
Studera omgivningarna
Studera omgivningarna
Titta på jorden och himlen
Titta på jorden och himlen
Spår i sanden
Spår i sanden
Ute i öknen
Ute i öknen
Djupt i Atacamaöknen
Djupt i Atacamaöknen
Framtida observatorium
Framtida observatorium
Stoft och stenar
Stoft och stenar
Dela himlen
Dela himlen
Nattens fantastiska färger
Nattens fantastiska färger
CTA och dess grannar
CTA och dess grannar
Karta som visar CTA:s plats vid Paranal
Karta som visar CTA:s plats vid Paranal

Videor

ESOcast 189 Light: World’s Largest Array of Gamma-Ray Telescope comes to Paranal
ESOcast 189 Light: World’s Largest Array of Gamma-Ray Telescope comes to Paranal
text på engelska
The Cherenkov Telescope Array (CTA) Southern Site
The Cherenkov Telescope Array (CTA) Southern Site
text på engelska
Cherenkov Telescope Array-South in operation (artist's impression)
Cherenkov Telescope Array-South in operation (artist's impression)
text på engelska

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.