Pressmeddelande

Dansar med fienden

ESO firar dubbelstjärnan R Aquarii med ny rekordskarp bild

12 december 2018

Den här veckan uppmärksammar ESO den märkliga dubbelstjärnan R Aquarii. I den här nya bilden har astronomer fångat dramatiska detaljer i det intima men turbulenta förhållandet mellan systemets stjärnor. Bilden togs av planetjägarinstrumentet SPHERE på Very Large Telescope (VLT) i samband med att ett nytt delsystem testades. Bildkvalitén kan jämföras med rymdteleskopet Hubble.

Denna spektakulära bild utgör fortsättningen på ESO:s “R Aquarii-vecka” och visar intima detaljer hos dubbelstjärnan R Aquarii, som syns i bildens mitt. De flesta dubbelstjärnor är bundna av gravitationskraften i en graciös vals, men förhållandet mellan stjärnorna i paret R Aquarii är allt annat än lugnt. Trots sin ringa storlek stjäl den mindre av de två stjärnorna ständigt material från sin döende partner, en röd jätte.

Tack vare många år av observationer har den binära stjärnan R Aquarii:s besynnerliga historia sakta avtäckts. Den större av de två stjärnorna, den röda jätten, är en så kallad Miravariabel. I slutet av sådana stjärnors liv börjar de att pulsera. Deras yttre höljen expanderar och kastas ut i det interstellära tomrummet och de kan lyser tusen gånger starkare än solen.

Denna enorma stjärnas dödsryckningar är redan dramatiska, men dess följeslagare, en vit dvärgstjärna, förvandlar denna fascinerande astronomiska situation till ett olycksbådande kosmiskt spektakel. Den vita dvärgen, som är mindre, mer tätpackad och varmare än den röda jätten, snor material från de yttre lagren hos dess större kompanjon. I bilden syns hur strålar av stjärnmaterial kastas utåt från stjärnorna i mitten.

Ibland samlas tillräckligt med material på den vita dvärgens yta för att utlösa en termonukleär novaexplosion, en titanisk händelse som kastar enorma mängder av material ut i rymden. Resterna från tidiga novasmällar syns i den sköra nebulosan med R Aquarii i sitt centrum.

R Aquarii ligger 650 ljusår från jorden och astronomiskt sett en nära granne till oss. Den är också ett av de närmaste exemplaren av en så kallad symbiotisk dubbelstjärna. Som sådant har detta spännande stjärnsystem i flera decennier fått särskild uppmärksamhet av astronomer. Att fånga en bild av R Aquarii och dess detaljrika omgivningar var ett perfekt sätt för astronomer att testa möjligheterna hos Zurich IMaging POLARimeter (ZIMPOL), en del av instrumentet SPHERE som vanligtvis används för att söka efter exoplaneter. Resultaten överträffade observationer från rymden – bilden som visas här är ännu skarpare än observationer gjorda med NASA/ESA:s berömda Hubbleteleskop.

SPHERE byggdes efter många år av studier för att fokusera på ett av de mest utmanande och spännande områdena av astronomi: sökandet efter planeter runt andra stjärnor än solen. Med hjälp av sitt toppmoderna system för adaptiv optik, tillsammans med specialiserade instrument som ZIMPOL, kan SPHERE uppnå det högt ställda och utmanande målet att direkt avbilda exoplaneter. SPHERE:s möjligheter är dock inte begränsade till att endast jaga efter svårfångade exoplaneter. Instrumentet kan också användas för att studera en mängd astronomiska källor – vilket denna trollbindande bild av den säregna dubbelstjärnan R Aquarii är utmärkt bevis för.

Mer information

Forskningsresultaten presenteras i artikeln “SPHERE / ZIMPOL observations of the symbiotic system R Aqr. I. Imaging of the stellar binary and the innermost jet clouds” av H.M. Schmid m. fl, i tidskriften Astronomy & Astrophysics.

ESO är Europas främsta mellanstatliga samarbetsorgan för astronomisk forskning och med råge världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det har 16 medlemsländer: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop. VISTA arbetar i infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop och VST (VLT Survey Telescope) är det största teleskopet som konstruerats enbart för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO är en huvudpartner i ALMA, världens hittills största astronomiska projekt. Och på Cerro Armazones, nära Paranal, bygger ESO det extremt stora 39-metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Robert Cumming, kontaktperson för ESO:s utåtriktade verksamhet i Sverige
Onsala rymdobservatorium, Chalmers
Sverige
Tel: +46704933114
E-post: robert.cumming@chalmers.se

Calum Turner
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6670
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: pio@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1840 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1840sv
Namn:R Aquarii
Typ:Milky Way : Star : Type : Variable
Facility:Very Large Telescope
Instruments:SPHERE

Bilder

R Aquarii underliga stjärnförhållande fångat av SPHERE
R Aquarii underliga stjärnförhållande fångat av SPHERE
R Aquarii observerat av Very Large Telescope och Hubble
R Aquarii observerat av Very Large Telescope och Hubble
R Aquarii i stjärnbilden Vattumannen
R Aquarii i stjärnbilden Vattumannen
Bild från Digitized Sky Survey omkring R Aquarii
Bild från Digitized Sky Survey omkring R Aquarii

Videor

ESOcast 188 Light: Dansar med fienden
ESOcast 188 Light: Dansar med fienden
Zooma in på R Aquarii
Zooma in på R Aquarii
Den föränderliga R Aquarii
Den föränderliga R Aquarii
En vampyrisk stjärna
En vampyrisk stjärna
Närmare titt av en röd stjärna
Närmare titt av en röd stjärna
Utbrott från en vampyrisk stjärna
Utbrott från en vampyrisk stjärna
R Aquarii:s föränderliga ljusstyrka
R Aquarii:s föränderliga ljusstyrka
Närbild av jetstrålar
Närbild av jetstrålar