Lore rullar på

I den här bilden ser vi en av ALMA:s två speciallastbilar, Lore. Den bär på en av de 7-meters antennerna som ingår i ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array). Lore och hennes tvillingbror Otto är två knallgula transportfordon med 28 hjul var som är specialbyggda för att flytta runt ALMA:s antenner uppe på Chajnantorplatån, 5000 meter över havet. Tack vare dem kan teleskopets uppställning av antenner ändras för att kunna genomföra de bästa observationer för ett vetenskapligt mål på himlen. Bilarna flyttar även antenner från Chajnantor ner till ALMA:s driftcentrum, som ligger på lägre höjd, när de behöver underhåll.

ALMA har en huvuduppställning på femtio antenner med diameter 12 meter. Utöver den finns även en uppställning på tolv 7-metersantenner och fyra 12-metersantenner som kallas Atacama Compact Array (ACA). Här bär Lore på en av ACA:s mindre, 7-metersantenner. Huvuduppställningens 12-metersantenner kan inte placeras närmare än 15 meter från varandra, annars skulle de riskera att slå in i varann. Den minsta avstånd mellan antenner begränsar den största formerna hos fenomen på himlen som de kan detektera. Det betyder att huvuduppställningen inte kan observera de mest utsträckta delarna av stora objekt som till exempel Vintergatans stora molekylmoln eller de närmaste galaxerna. ACA är konstruerad för att kunna hjälpa ALMA med att observera dessa stora himlakroppar. Dess 7-metersantenner kan placeras nära varandra, vilket gör att de kan mäta upp stora former i rymden som huvuduppställningen inte kan se.

De dramatiskt taggiga isformationer i bildens förgrund kallas penitentes (det spanska ordet betyder botgörare). Det är ett underligt naturfenomen som uppstår vid hög höjd, oftast bara 4000 meter eller mer över havet. De är tunna klingor av hårdnad snö eller is som pekar mot solen. De kan vara allt från ett par centimeter till flera meter höga.

ALMA är en internationell anläggning för astronomi och är ett samarbete mellan Europa, Nordamerika och Ostasien i samverkan med Chile. Bygget och driften av ALMA leds för Europas del av ESO, för Nordamerika av National Radio Astronomy Observatory (NRAO), som drivs av Associated Universities, Inc. (AUI), och för Ostasien av Nationella astronomiska observatoriet i Japan (NAOJ). Joint ALMA Observatory (JAO) ger gemensam ledning och gemensam organisation för bygget, driftsättning och drift av ALMA.

Källa:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

Om bilden

ID:potw1318a
Språk:sv
Typ:Foto
Publiceringsdatum:6 maj 2013 10:00
Storlek:5212 x 3468 px

Om objektet

Namn:ALMA transporters, Atacama Large Millimeter/submillimeter Array
Typ:Unspecified : Technology : Observatory : Facility

Bildformat

Stor jpeg
4,2 MB
Skärmstor jpeg
241,4 kB

Zoombar


Skrivbordsunderlägg

1024x768
297,0 kB
1280x1024
462,5 kB
1600x1200
632,3 kB
1920x1200
716,2 kB
2048x1536
962,1 kB