Einsteinringen SDP.81 och galaxen bakom linsen (montage med etiketter)

ALMA:s Long Baseline Campaign har producerat spektakulärt detaljerade bilder av en avlägsen galax som ligger bakom en gravitationslins. En förstorad bild av galaxens stjärnbildande områden träder fram, något som vi aldrig tidigare sett i sådan detalj för en galax så långt bort. De nya observationerna är mer detaljerade än de som gjorts med NASA/ESA:s rymdteleskop Hubble, och avslöjar stjärnbildande klumpar i galaxen, lika stora som gigantiska versioner av Orionnebulosan.

Den vänstra panelen visar gravitationslinsen (observerad av Hubbleteleskopet). Den linsade galaxen SDP.81, som bildar en nästan perfekt Einsteinring, är knappt synlig.

Bilden i mitten visar ALMA:s rekordskarpa bild av Einsteinringen – förgrundsgalaxen som bildar linsen är osynlig för ALMA.

Den resulterande återskapade bilden av den avlägsna galaxen syns till höger. Med hjälp av sofistikerade modeller av den förstorande gravitationslinsen avslöjas detaljer i ringen som aldrig tidigare skådats, och som motsvarar stoftmoln inuti galaxen. Dessa tros vara gigantiska kalla molekylmoln, födelseplatser för stjärnor och planeter.

Källa:

ALMA (NRAO/ESO/NAOJ)/Y. Tamura (The University of Tokyo)/Mark Swinbank (Durham University)

Om bilden

ID:eso1522a
Språk:sv
Typ:Kollage
Publiceringsdatum:8 juni 2015 20:00
Relaterade pressmeddelanden:eso1522
Storlek:2537 x 928 px

Om objektet

Namn:Einstein Ring, H-ATLAS J090311.6+003906, SDP 81
Typ:Early Universe : Galaxy : Type : Gravitationally Lensed
Early Universe : Cosmology : Phenomenon : Lensing
Avstånd:z=3.04 (rödförskjutning)

Bildformat

Stor jpeg
500,1 kB
Skärmstor jpeg
88,2 kB

Färger och filter

BandTeleskop
MillimetervågorAtacama Large Millimeter/submillimeter Array