Meddelande

Byggarbeten inför E-ELT börjar

Kontrakt tilldelas för vägen till teleskopet och tillplattningen av bergstoppen

10 december 2013

Kontraktet har undertecknats för bygget av en väg till bergstoppen Cerro Armazones, tillplattningen av bergstoppen och andra relaterade uppdrag. Det skedde i en ceremoni vid ESO:s kontor i Vitacura, Santiago den 9 december 2013, där ESO:s generaldirektör Tim de Zeeuw samt högt uppsatta representanter för det chilenska företaget ICAFAL Ingeniería y Construcción S.A. skrev under avtalet. Närvarade gjorde också medlemmar i ESO:s projektteam för E-ELT.

Cerro Armazones blir platsen för det 39-meters E-ELT (European Extremely Large Telescope). Den 3000 meter höga bergstoppen ligger tjugo kilometer från ESO:s Paranalobservatorium i den chilenska Atacamaöknen. 

Arbetet som beskrivs i avtalet börjar i mars 2014 och väntas ta 16 månader. I detta inkluderas en asfalterad väg som ska läggas och underhålls, en kabeldike till bergstoppen, och plattformen på bergstoppen. Arbeten kommer att säkra tillgången till bergstoppen inför bygget av det jättelika teleskopet.

Driftstart för teleskopet planeras till början av nästa decennium. Då kommer E-ELT att börja ta sig an vår tids största astronomiska utmaningar och bli "världens största öga mot himlen", det största teleskopet i världen för synligt och infrarött ljus.

Länkar

Om meddelandet

ID:ann13099

Bilder

Signing of contract to build road and flatten summit for E-ELT
Signing of contract to build road and flatten summit for E-ELT
text på engelska
Cerro Armazones - site of the future E-ELT
Cerro Armazones - site of the future E-ELT
text på engelska