APEX

Alimillimetritähtitieteen uusia huippuja tavoittamassa

Yhdellä maailman korkeimmalla sijaitsevista observatorioalueista, 5100 metrin korkeudella merenpinnasta Chajnantorin ylätasangolla Atacaman alueella Chilessä ESO:lla on toiminnassa APEX-teleskooppi (Atacama Pathfinder Experiment).

APEX on infrapunasäteilyn ja radioaaltojen väliin sijoittuvia millimetri- ja alimillimetriaaltoja havainnoiva 12-metrinen teleskooppi. Alimillimetritähtitiede avaa ikkunan kylmään, pölyiseen ja kaukaiseen maailmankaikkeuteen. Ilmakehän vesihöyry kuitenkin vaimentaa heikkoa alimillimetrisäteilyä voimakkaasti. Siksi Chajnantorissa, yhdellä planeetan kuivimmista alueista ja yli 750 metriä Havaijin Mauna Kean observatoriota ja 2400 metriä Paranal-vuoren VLT:tä korkeammalla on ihanteelliset olosuhteet alimillimetrihavainnoille.

SUORAA verkkokamerakuvaa

Webcam | 18 Jul 2017 09:03 CEST
LIVE

SUORAA kuvaa APEX:ilta (18 Jul 2017 09:03 CEST)

Webcam | 18 Jul 2017 09:03 CEST
LIVE

APEXcam SUORANA (Webcam | 18 Jul 2017 09:03 CEST)

Kierros Chajnantorin ylätasangolla

Virtual Tour at the Chajnantor Plateau

Klikkaa kuvaa päästäksesi virtuaalikierrokselle Chajnantorilla ja sen lähistössä.

APEXCam suorana.

APEX on suurin eteläisellä pallonpuoliskolla toimiva alimillimetrialueen teleskooppi. Yksi sen tärkeimmistä havaintolaitteista on bolometrikamera LABOCA (Large APEX Bolometer Camera). LABOCAssa on bolometreinä tunnettujen erittäin herkkien lämpötila-anturien järjestelmä alimillimetriaaltojen havaitsemiseksi. Lähes kolmellasadalla pikselillään se on maailman suurin bolometrikamera. Vaimean alimillimetrisäteilyn aiheuttamien pikkuriikkisten lämpötilamuutosten havainnoimiseksi kukin bolometreistä jäähdytetään hyytävään -272.85 celsiusasteeseen, alle 0.3 asteen päähän absoluuttisesta nollapisteteestä. LABOCAn suuri herkkyys ja laaja kuva-alue, kolmasosa täysikuun halkaisijasta, yhdessä tekevät siitä korvaamattoman työkalun alimillimetri-maailmankaikkeuden tutkimiseen.

APEX toimii uraauurtavan ALMA-teleskooppijärjestelmän (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) edeltäjänä. ESO käyttää ALMA:a kansainvälisten yhteistyökumppaniensa kanssa Chajnantorin ylätasangolla. APEX pohjautuu ALMA:a varten rakennettuun prototyyppiantenniin, ja sillä tultaneen löytämään useita kohteita, joita ALMAlla on mahdollista tutkia yksityiskohtaisemmin.

APEX on yhteisprojekti, johon osallistuvat Radiotähtitieteen Max Planck -instituutti (Max-Planck-Institut für Radioastronomie, MPIfR) 55%:n, Onsalan avaruusobservatorio (OSO) 13%:n ja ESO 32%:n osuuksilla. Teleskooppia hallinnoi ESO.

Tiedettä APEX-teleskoopilla

Alimillimetritähtitiede on suhteellisen kartoittamaton tähtitieteen alue. Alimillimetriaallot paljastavat maailmankaikkeuden, jota ei voi tutummilla infrapunasäteilyn ja näkyvän valon aallonpituuksilla havaita: niin sanotun kylmän maailmankaikkeuden. Alimillimetriaallonpituuksilla säteilevät suunnattoman suuret tähtienvälisen avaruuden pilvet, joiden lämpötila on vain muutamia kymmeniä asteita absoluuttisen nollapisteen yläpuolella. Alimillimetrisäteilyllä voidaan myös tutkia kemiallisia ja fysikaalisia olosuhteita molekyylipilvissä, joiden tiheissä kaasu- ja pöly-ytimissä syntyy uusia tähtiä. Näkyvän valon aallonpituuksilla nämä maailmankaikkeuden alueet ovat usein pimeitä ja pölyn takia huonosti erottuvia. Millimetri- ja alimillimetriaalloilla ne kuitenkin loistavat kirkkaina. Aallonpituusalue on ihanteellinen myös varhaisimpien ja kaukaisimpien galaksien tutkimiseen, koska niiden säteilemän valon aallonpituus on kasvanut punasiirtymän johdosta.

Tiedetavoitteet

Astrokemiaa, kylmä maailmankaikkeus.

Lisätietoja APEX:lla tehtävästä tieteestä

Lisätietoja APEX-teleskoopista

APEX-aikasarja

Katso suurempi aikasarja

APEX-esittelyvideo

Lataa tämä video muissa tiedostomuodoissa videoarkistosta.

 

APEX

Nimi: Atacama Pathfinder Experiment
Sijainti: Chajnantor
Korkeus merenpinnasta: 5050 m
Tähtitorni: Avoin
Tyyppi: Alimillimetriantenni
Optinen rakenne: Cassegrain
Halkaisija. Pääpeili M1: 12.0 m
Materiaali. Pääpeili M1: CFRP ja alumiini
Halkaisija. Apupeili M2: 0.75 m Hyperboloidi
Materiaali. Apupeili M2: Alumiini
Pystytys: Altatsimutaalinen
Ensivalon päivämäärä: 14/7/2005
APEX:lla otettuja kuvia: Linkki
Valokuvia APEX:sta: Linkki
APEX-lehdistötiedotteet: Linkki

 

 

APEX Googlen karttapalvelussa

 

Katso karttaa suurempana