Lehdistötiedote

Arvoituksellinen radiopurkaus valaisee galaksin levollisen ​halon

26. syyskuuta 2019

Tähtitieteilijät ovat ESO:n VLT-teleskoopin avulla havainneet ensimmäisen kerran galaksin halon läpi tulevan nopean radiopurkauksen. Alle millisekunnin kestoinen arvoituksellinen kosmisten radioaaltojen purkaus läpäisi melkein häiriöittä galaksin halon, minkä vuoksi halolla oletetaan olevan hämmästyttävän alhainen tiheys ja heikko magneettikenttä. Tätä uutta menetelmää voitaisiin käyttää myös muiden vaikeasti havaittavien eri galaksien ympärillä olevien halojen tutkimiseen .

Käyttämällä yhtä kosmista mysteeriä toisen mysteerin tutkimiseksi tähtitieteilijät analysoivat nopeasta radiopurkauksesta saatavan signaalin, minkä avulla selvitettiin massiivisen galaksin halon diffuusin kaasun olemusta [1]. Marraskuussa 2018 Australian Square Kilometre Array Pathfinder eli ASKAP-radioteleskooppi havaitsi nopean radiopurkauksen nimeltään FRB 181112. ESO:n VLT-kaukoputkella ja muilla kaukoputkilla tehdyt jatkohavainnot osoittivat, että radiopulssit olivat kulkeneet massiivisen galaksin halon läpi matkallaan kohti Maata. Tämä mahdollisti tähtitieteilijöille halossa olevan kaasun luonteen analysoimisen radiosignaalin avulla.

Nopeasta radiopurkauksesta tuleva signaali paljasti galaksin ympärillä olevan magnettikentän ja halon kaasun luonteen. Tutkimus osoittaa uuden luovan tekniikan toimivuuden galaksien halojen tutkimisessa”, tähtitieteen ja astrofysiikan professori J. Xavier Prochaska sanoi (University of California Santa Cruz ja tänään julkaistun Science artikkelin päätekijä, missä tämän päivän tuokset on julkaistu).

Tähtitietelijät eivät vieläkään tiedä nopeiden radiopurkausten syytä ja vasta äskettäin niitä on pystytty jäjittämään takaisin niihin galakseihin, mistä ne ovat saaneet alkunsa. “Kun me asetimme radio- ja optiset kuvat päällekäin, niin me näimme heti, että nopea radiopurkaus lävisti tämän sattumalta edessä olevan galaksin halon ja ensimmäistä kertaa meillä oli mahdollisuus tutkia galaksin ympärillä olevaa muuten näkymätöntä materiaa”, tohtorikoulutettava ja yksi artikkelin tekijöistä Cherie Day sanoi (Swinburn University of Technology, Australia).

Galaksin halo sisältää sekä pimeää- että tavallista ainetta, tai baryonista ainetta, mikä on pääasiassa kuumassa ioninisoituneen kaasun muodossa. Kun massiivisen galaksin näkyvä osa on halkaisijaltaan noin 30000 valovuotta, niin miltei pallomaisen halon halkaisija on kymmenen kertaa suurempi. Halossa oleva kaasu saa aikaan tähtien muodostusta, kun se putoaa kohti galaksin keskustaa, kun taas muut prosessit, kuten supernovaräjähdykset voivat sysätä materiaa ulos tähtienmuodostusalueista ja edelleen galaktiseen haloon. Yksi syy siihen, miksi tähtitieteilijät haluavat tutkia halossa olevaa kaasua on se, että he haluavat ymmärtää paremmin näitä kaasua liikuttavia prosesseja, mitkä voivat lopettaa tähtien syntymisen.

Tämä galaksi on yllättävän rauhallinen”, Prochaska sanoi. “Radiosignaali säilyi suurimmaksi osaksi häiriöttömänä, mikä on selvässä ristiriidassa sen kanssa, mitä aikaisemmat mallit ovat ennustaneet purkaukselle tapahtuvan”.

FRB 181112:n signaali koostui muutamista pulsseista, joista jokainen kesti alle 40 mikrosekuntia (10000 kertaa lyhyempi aika kuin silmän räpäytys). Pulssien lyhyt kesto asettaa ylärajan halon kaasun tiheydelle, koska kulkiessaan tiheämmän aineen läpi se pidentäisi radiosignaalin pulssin kestoa. Tutkijat laskivat, että halon kaasun tiheys täytyy olla alle 0.1 atomia kuutiosenttimetrissä (tämä vastaa useita satoja atomeja tavallisen ilmapallon tilavuudessa) [2].

Kuten kesäpäivän kuumuuttaan hohtava ilma, tässä massiivisessa galaksissa olevan ohuen kaasukehän tulisi taivuttaa nopean radiopurkauksen signaalin kulkua. Sen sijaan vastaanotimme niin koskemattoman ja terävän signaalin, että siinä ei näy tästä kaasusta mitään merkkiä”, yksi artikkelin kirjoittajista tähtitieteilijä Jean-Pierre Macquart  sanoi (the International Center for Radio Astronomy Research at Curtin University, Australia).

Tässä tukimuksessa ei löytynyt mitään todisteita sen puolesta, että halon kaasussa olisi kylmiä pyörteisiä pilviä tai pieniä kylmän kaasun kasautumia. Nopean radiopurkauksen signaali antoi tietoa myös halon magneettikentästä, mikä on hyvin heikko eli miljardeja kertoja heikompi kuin jääkaappimagneetti.

Tässä vaiheessa, kun tuloksia on vasta yhdestä galaksista tutkijat eivät voi vielä sanoa onko mittaukisista saatu alhainen tiheys ja pieni magneettikentän voimakkuus epätavallisia tai ovatko aikaisemmat mallit galaksien haloista yliarvioineet näitä ominaisuuksia. Prochaska sanoi, että hän odottaa ASKAP:in ja muiden radioteleskooppien käyttävän nopeita radiopulsseja useiden galaksien halojen tutkimisessa ja niiden ominaisuuksien selvittämisessä.

Tämä galaksi saattaa olla aivan ertyinen,” hän sanoi. “Meidän täytyy käyttää nopeita radiopurkauksia kymmenien tai satojen eri massaisten ja ikäisten galalaksien tutkimisessa, jotta saamme määritettyä koko populaation ominaisuudet”. Optiset teleskoopit kuten ESO:n VLT näyttelevät tärkeää roolia purkausten lähtögalaksien etäisyyksien paljastamisessa, sekä sen selvittämisessä onko purkaus kulkenut jonkin etualan galaksin halon läpi.

Lisähuomiot

[1] Valtava alhaisen tiheyden omaava halo ulottuu kauas galaksin tähtikeskittymän, eli näkyvän alueen ulkopuolelle. Vaikka tämä kuuma diffuusi kaasu on massaltaan suurempi kuin tähtien massa on sen tutkiminen hyvin vaikeaa.

[2] Tiheysrajoitteet rajoittavat myös turbulenssin olemassaoloa, sekä viileiden kaasupilvien mahdollisuutta. Viileä on tässä yhteydessä suhteellinen käsite ja se tarkoittaa noin 10 000°C lämpötiloja, kun taas kuuman halon lämpötila on noin mijoona astetta.

Lisätietoa

Tämä tutkimus on esitelty 26. syyskuuta 2019 julkaistussa tieteellisessä artikkelissa Science tiedejulkaisussa.

Ryhmässä mukana ovat: J. Xavier Prochaska (University of California Observatories-Lick Observatory, University of California, USA ja Kavli Institute for the Physics and Mathematics of the Universe, Japani), Jean-Pierre Macquart (International Centre for Radio Astronomy Research, Curtin University, Australia), Matthew McQuinn (Astronomy Department, University of Washington, USA), Sunil Simha (University of California Observatories-Lick Observatory, University of California, USA), Ryan M. Shannon (Centre for Astrophysics and Supercomputing, Swinburne University of Technology, Australia), Cherie K. Day (Centre for Astrophysics and Supercomputing, Swinburne University of Technology, Australia and Commonwealth Science ja Industrial Research Organisation, Australia Telescope National Facility, Australia), Lachlan Marnoch (Industrial Research Organisation, Australia Telescope National Facility, Australia ja Department of Physics and Astronomy, Macquarie University, Australia), Stuart Ryder (Department of Physics and Astronomy, Macquarie University, Australia), Adam Deller (Centre for Astrophysics and Supercomputing, Swinburne University of Technology, Australia), Keith W. Bannister (Commonwealth Science and Industrial Research Organisation, Australia Telescope National Facility, Australia), Shivani Bhandari (Commonwealth Science and Industrial Research Organisation, Australia Telescope National Facility, Australia), Rongmon Bordoloi (North Carolina State University, Department of Physics, USA),  John Bunton (Commonwealth Science and Industrial Research Organisation, Australia Telescope National Facility, Australia), Hyerin Cho (School of Physics and Chemistry, Gwangju Institute of Science and Technology, Korea), Chris Flynn (Centre for Astrophysics and Supercomputing, Swinburne University of Technology, Australia), Elizabeth Mahony (Commonwealth Science and Industrial Research Organisation, Australia Telescope National Facility, Australia), Chris Phillips (Commonwealth Science and Industrial Research Organisation, Australia Telescope National Facility, Australia), Hao Qiu (Sydney Institute for Astronomy, School of Physics, University of Sydney, Australia), Nicolas Tejos (Instituto de Fisica, Pontificia Universidad Catolica de Valparaiso, Chile).

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja ylivoimaisesti maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Irlanti, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta, joiden lisäksi Chile toimii laitteistojen sijoitusmaana ja Australia strategisena kumppanina. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla VLT-teleskooppi (Very Large Telescope) ja siihen liittyvä, maailmanlaajuisesti johtava VLTI-interferometri, sekä kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja VST-teleskooppi näkyvän valon aallonpituuksilla. ESO on myös merkittävä kumppani kahdessa Chajnantorin laitteistossa, APEX-teleskoopissa ja ALMA-teleskoopissa, joka on maailman suurin tähtitieteellinen projekti. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT-teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

J. Xavier Prochaska
UCO/Lick Observatory — UC Santa Cruz
USA
Puh.: +1 (831) 295-0111
Sähköposti: xavier@ucolick.org

Cherie Day
Centre for Astrophysics and Supercomputing — Swinburne University of Technology
Australia
Puh.: +61 4 5946 3110
Sähköposti: cday@swin.edu.au

Mariya Lyubenova
ESO Head of Media Relations
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6188
Sähköposti: pio@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1915.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1915fi
Nimi:FRB 181112
Tyyppi:Early Universe : Galaxy : Activity : AGN
Facility:Very Large Telescope
Instruments:FORS2
Science data:2019Sci...366..231P

Kuvat

Artist’s impression of a fast radio burst traveling through space and reaching Earth
Artist’s impression of a fast radio burst traveling through space and reaching Earth
Englanniksi
Infographic showing the path of FRB 18112 passing through the halo of an intervening galaxy
Infographic showing the path of FRB 18112 passing through the halo of an intervening galaxy
Englanniksi
VLT image of the location of FRB 181112
VLT image of the location of FRB 181112
Englanniksi

Videot

ESOcast 207 Light: Enigmatic radio burst illuminates a galaxy’s tranquil ​halo (4K UHD)
ESOcast 207 Light: Enigmatic radio burst illuminates a galaxy’s tranquil ​halo (4K UHD)
Englanniksi
Animation of FRB 181112 signal traveling through space
Animation of FRB 181112 signal traveling through space
Englanniksi

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.