Lehdistötiedote

Tähtien lastentarha tulee näkyviin

13. joulukuuta 2017

ESO:n VST-teleskoopin OmegaCAM-kamera on taltioinut tämän välkkyvän kuvan Sharpless 29 -nimisestä tähtien lastentarhasta. Tässä jättimäisessä kuvassa näkyy monia tähtitieteellisiä ilmiöitä, mukaanlukien kosmisen tomun ja kaasun pilviä, jotka heijastavat, absorboivat ja jälleensäteilevät sumun kuumien, nuorten tähtien valoa.

Kuvan esittämä taivaan alue on listattu Sharpless-luettelossa H II -alueista, jotka ovat tähtienvälisiä ionisoituneen kaasun pilviä, jotka ovat kypsiä tähtienmuodostukseen. Myös nimellä Sh 2-29 tunnettu Sharpless 29 sijaitsee noin 5500 valovuoden etäisyydellä Jousimiehen tähdistössä (Sagittarius), suuremman Laguunisumun vieressä. Se käsittää monia tähtitieteellisiä ihmeitä, mukaanlukien hyvin aktiivinen NGS 6559 -tähtienmuodostusalue, joka on kuvan keskellä oleva kaasusumu.

Tämä keskustan sumu on Sharpless 29:n huomattavin piirre. Vaikka se on halkaisijaltaan vain joitakin valovuosia, esittelee se hävitystä, jonka tähdet voivat aiheuttaa muodostuessaan tähtienvälisessä kaasupilvessä. Tämän kuvan kuumat, nuoret tähdet eivät ole kahta miljoonaa vuotta vanhempia ja ne sinkoavat ulos suurienergiaisen säteilyn virtauksia. Tämä energia kuumentaa ympäröivää tomua ja kaasua siinä missä tähtituulet dramaattisesti hajoittavat ja muovaavat niiden syntymäpaikkaa. Itse asiassa kaasusumu käsittää energeettisen kaksoistähtijärjestelmän kovertaman huomattavan onkalon. Tämä onkalo laajenee, mikä saa tähtienvälisen materian kasaantumaan ja muodostamaan punaisehkon rajakaaren.

Kun kuumien, nuorten tähtien ultraviolettisäteily pommittaa tähienvälistä tomua ja kaasua, saa energia ne loistamaan kirkkaina. Tämän kuvan kattava sumea punainen hohde tulee vetykaasun säteilystä siinä missä pienistä tomuhiukkasista heijastuva ja siroava valo näkyy himmeän sinisenä. Säteilyn ja heijastusten lisäksi tässä alueessa tapahtuu absorptiota. Tomuläiskät peittävät valon kulkua sen matkalla kohti meitä estäen meitä näkemästä niiden takana olevia tähtiä ja pienemmät tomuhaituvat saavat aikaan kaasupilvien sisäiset tummat säierakenteet.

Sharpless 29:n runsas ja vaihteleva ympäristö tarjoaa tähtitieteilijöille fyysisten ominaisuuksien voileipäpöydän tutkittavaksi. Tähtien liikkelle lähtenyt muodostuminen, nuorten tähtien tomuun ja kaasuun aikaansaamat vaikutukset ja magneettikenttien häiriöt ovat kaikki nähtävissä ja tutkittavissa tässä yksittäisessä alueessa.

Nuoret, massiiviset tähdet elävät kuitenkin nopeasti ja kuolevat nuorina. Ne päättävät ennenpitkää elämänsä räjähdysmäisesti supernovina jättäen jälkeensä runsaasti kaasu- ja tomujätettä. Kymmenien miljoonien vuosien kuluessa tämä kulkeutuu pois ja vain avoin tähtijoukko jää jäljelle.

ESO:n OmegaCAM Chilessä sijaitsevan Cerro Paranalin VST-teleskoopilla havaitsi kohteen Sharpless 29. OmegaCAM tuottaa kuvia, jotka kattavat taivaasta alueen, joka on yli 300 kertaa suurempi kuin NASA:n ja ESA:n Hubble-avaruusteleskoopin suurimman näkökentän kameran näkemä alue. Se voi havaita suurta aallonpituusaluetta ultravioletista infrapunaiseen. Sen tavaramerkkipiirre on sen kyky taltioida hyvin punaisia vedyn alfa-viivoja, jotka muodostuvat, kun vetyatomin elektroni menettää energiaa, mikä on yleinen ilmiö Sharpless 29:n kaltaisissa kaasusumuissa.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista E-ELT -teleskooppia (European Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1740.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1740fi
Nimi:Sh 2-29, Sharpless 29
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Appearance : Emission : H II Region
Facility:VLT Survey Telescope
Instruments:OmegaCAM

Kuvat

Stellar Nursery Blooms into View
Stellar Nursery Blooms into View
Englanniksi
Tähtienmuodostusalue NGC 6559 Jousimiehen tähdistössä
Tähtienmuodostusalue NGC 6559 Jousimiehen tähdistössä
The rich surroundings of Sharpless 29
The rich surroundings of Sharpless 29
Englanniksi

Videot

ESOcast 142 Light: Stellar Nursery Blooms into View (4K UHD)
ESOcast 142 Light: Stellar Nursery Blooms into View (4K UHD)
Englanniksi
Zooming in on the star-forming region Sharpless 29
Zooming in on the star-forming region Sharpless 29
Englanniksi
Panning across the VST’s view of Sharpless 29
Panning across the VST’s view of Sharpless 29
Englanniksi