Lehdistötiedote

ALMA-Residencian luovutustilaisuus

ALMA:n uudet majoitustilat Chilessä henkilökunnalle ja vierailijoille

25. huhtikuuta 2017

Uusi ALMA-Residencia ALMA:n toimintojen tukikeskuksessa on juuri luovutettu Yhteiselle ALMA-observatoriolle. Juhlatilaisuuteen osallistuivat ALMA:n johtokunta sekä kolmen toimeenpanevan elimen pääjohtajat ESO:sta, NAOJ:sta ja NRAO:sta. Rakennuksen suunnitelleet arkkitehdit olivat myös läsnä. ALMA-Residencia on viimeinen merkittävä ESO:n ALMA-projektille luovuttama rakennus.

ALMA-Residencian luovuttaminen on ALMA:n (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) kehitystyön virstanpylväs. Uusi rakennus tarjoaa asuintilat ALMA:n henkilökunnalle ja vierailijoille ALMA:n toimintojen tukikeskuksessa lähellä Pohjois-Chilessä sijaitsevaa San Pedro de Atacamaa vain 28 kilometrin etäisyydellä itse teleskoopista. ESO tarjoaa Residencian, joka on sen viimeinen suuri osuus ALMA-projektille.

Rakennuksen suunnittelivat suomalaiset arkkitehdit Kouvo & Partanen ja sen sovelsi Chilen markkinoille chileläinen arkkitehtitoimisto Rigotti & Simunovic Arquitectos. ALMA-Residencian rakentamisen urakkasopimus myönnettiin AXIS LyD Construcciones Ltda -konsortiolle, johon kuuluvat Constructora L y D S.A. ja Axis Desarrollos Constructivos S.A. Molemmat ovat chileläisiä yrityksiä, joilla on jo laajaa kokemusta majoitusrakennusten rakentamisesta Pohjois-Chilen haastavassa ympäristössä. Rakennustyöt alkoivat virallisesti 23. helmikuuta 2015.

Rakennukset suunniteltiin siten, että tämän suuren arkkitehtonisen projektin ulkoasu sulautuu ALMA:n sijaintipaikan pinnanmuotoihin, ympäristöön ja maisemaan. Ankaran aavikkoympäristön, etäisen sijainnin ja ALMA:n henkilökunnan vuorotyöjärjestelmän (sekä päivä että yö) johdosta Residencia on suunniteltu tarjoamaan miellyttävä ympäristö henkilökunnalle ja paikalle lukuisista maista maailmanlaajuisesti saapuville vierailijoille.

Residenciassa on kaksi pääaluetta: yleiset tilat ja asuntolatilat. Pohjapiirroksessa on käytetty modulaarista konseptia siten, että lisää asuntolatilaa voidaan lisätä tarvittaessa. Tällä hetkellä kaikkiaan kuudessa rakennuksessa on 120 huonetta. Yleisissä tiloissa on vaikuttavat vapaa-ajan mahdollisuudet, joihin sisältyvät kirjasto, kafeteria, oleskelutilat, kylpylä kuntosaleineen, uima-allas, sauna ja grillaustilat. Sieltä löytyvät myös keittiö ja laaja ruokasali, jossa on tilaa puolelle asukkaista yhdellä istumalla.

Toimintojen tukikeskus, Residencian sijaintipaikka, on korkeudeltaan 2000 metriä alempana kuin itse teleskooppi Chajnantorin ylätasangolla. ALMA koostuu 66 suuren tarkkuuden, halkaisijaltaan 12 ja 7 metrin radioantennin sarjasta, joka toimii millimetri- ja alimillimetriaallonpituuksilla. Observatorio aloitti tieteelliset havainnot syyskuun lopulla vuonna 2011 ja tutkii tähtien, planeettajärjestelmien, galaksien ja itse elämän rakennusosasia, ja mahdollistaa siten tähtitieteilijöiden vastata joihinkin kosmisen alkuperämme perimmäisimmistä kysymyksistä.

Lisätietoa

ALMA on kansainvälinen Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Itä-Aasian kumppanuushanke yhteistyössä Chilen tasavallan kanssa. ALMA:a rahoittaa Euroopassa Euroopan eteläinen observatorio (ESO), Pohjois-Amerikassa Yhdysvaltain kansallinen tiedesäätiö (NSF) yhteistyössä Kanadan kansallisen tutkimusneuvoston (NRC) ja Taiwanin kansallisen tiedeneuvoston (NSC) kanssa sekä Itä-Aasiassa Japanin kansalliset luonnontiedeinstituutit (NINS) yhteistyössä Taiwanin Academia Sinican (AS) kanssa. ALMA:n rakentamista ja toimintaa ohjaa Euroopan osalta ESO, Pohjois-Amerikan osalta Kansallinen radiotähtitieteen observatorio (NRAO), jota hallinnoi Associated Universities, Inc. (AUI), ja Itä-Aasian osalta Japanin Kansallinen tähtitieteellinen observatorio (NAOJ). Yhteinen ALMA-observatorio (JAO) huolehtii ALMA:n rakentamisen, kokoonpanon ja operaation yhtenäisestä johdosta ja hallinnoinnista.

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT -teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1713.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1713fi
Nimi:ALMA Residencia
Tyyppi:Unspecified : Technology : Observatory : Facility
Facility:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array

Kuvat

The ALMA Residencia
The ALMA Residencia
Englanniksi
ALMA Residencia handed over
ALMA Residencia handed over
Englanniksi
ALMA Residencia handed over
ALMA Residencia handed over
Englanniksi

Videot

ESOcast 103 Light: New ALMA accommodation unveiled (4K UHD)
ESOcast 103 Light: New ALMA accommodation unveiled (4K UHD)
Englanniksi
ALMA Residencia construction time-lapse
ALMA Residencia construction time-lapse
Englanniksi
ALMA Residencia construction time-lapse
ALMA Residencia construction time-lapse
Englanniksi