Lehdistötiedote

Chilen presidentti vieraili Paranalilla ilmoittaakseen alueluovutuksesta E-ELT -teleskooppia varten

28. lokakuuta 2013

Chilen Atacaman autiomaassa sijaitsevalla ESO:n Paranalin observatoriolla eilen pidetyssä seremoniassa Chilen presidentti, Sebastián Piñera luovutti hiljattain allekirjoitetut viralliset asiakirjat, joilla Chilen hallitus antaa Cerro Armazonesia ympäröivät maa-alueet ESO:lle. ESO:n VLT-teleskoopin sijaintipaikalta Cerro Paranalilla 20 kilometrin etäisyydellä sijaitseva 3060 metriä korkea Cerro Armazones on E-ELT -teleskoopin (European Extremely Large Telescope) tuleva sijoituspaikka.

Presidentti Piñeran otti Paranalin observatoriolla vastaan ESO:n pääjohtaja Tim de Zeeuw, ESO:n Chilen edustaja Fernando Comerón ja La Silla Paranal -observatorion apulaisjohtaja Ueli Weilenmann. Presidentin seurueessa oli ulkoministeri Alfredo Moreno sekä chileläisiä paikallishallinnon edustajia.

Vierailuun sisältyi kierros maailman edistyneimmän optisen teleskoopin, ESO:n VLT-teleskoopin sijaintipaikan, Cerro Paranalin huipulla. Presidentti ja ministeri Moreno vierailivat myös VLT:n kontrollihuoneessa, joka tulee myös toimimaan tulevan E-ELT -teleskoopin toimintojen ohjauskeskuksena.

Paranalin vierastalossa, Residenciassa pidetyn Seremonian aikana presidentti Piñera luovutti ESO:n pääjohtajalle hiljattain allekirjoitetun julkisen sopimuksen Cerro Armazonesin maa-alueen siirtämisestä ESO:lle.

Seremonian aikana presidentti painotti Pohjois-Chilen taivaiden suojelemisen tärkeyttä. "Chilelle maidemme ja etuoikeutettujen taivaidemme suojeleminen maailmankaikkeuden tutkimusta varten on pitkäaikainen sitoumus. E-ELT tulee hyödyttämään monia tulevia sukupolvia huomattavilla tieteellisillä löydöillään, kenties jopa löytämällä elämää muilta planeetoilta. Chilen asema maailman tähtitieteen huipulla on nyt lyöty lukkoon."

ESO:n pääjohtaja esitti kiitoksensa Chilen hallitukselle tästä tärkeästä virstanpylväästä: "Chilen ja ESO:n välillä 50 vuotta sitten alkanut yhteistyö on paitsi osoittautunut hyvin tuottoisaksi ja pitkäikäiseksi, se myös tarjoaa jännittäviä mahdollisuuksia tulevaisuudessa — hyödyttäen Chileä, ESO:n jäsenmaita ja tieteellistä sekä teknologista kehitystä. E-ELT on selvä osoitus tästä."

Virallisten asiakirjojen mukaan Chilen hallitus luovuttaa 189 neliökilometriä maata Cerro Armazonesin ympärillä E-ELT:n rakentamista varten ja myöntää 50 vuoden erikoisoikeuden ympäröiviin maa-alueisiin. Tämä laajempi 362 neliökilometrin alue suojelee E-ELT -teleskooppia valosaasteelta ja kaivostoiminnan vaikutuksilta. Täydessä käyttökunnossa aikaisin ensi vuosikymmenellä E-ELT toimii sulautettuna ESO:n Paranalin observatorion toimintoihin.

Seremonia järjestettiin Chilen ulkoministeriön ja ESO:n lokakuussa 2011 allekirjoittaman sopimuksen seurauksena.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Yhteystiedot

Valentina Rodríguez
ESO education and Public Outreach Department
Santiago, Chile
Puh.: +56 2 24639123
Sähköposti: vrodrigu@eso.org

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6761
Matkapuhelin: +49 173 3872 621
Sähköposti: lars@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1345.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1345fi
Nimi:ESO Director General, President
Tyyppi:Unspecified : Technology : Observatory
Unspecified : People
Facility:Extremely Large Telescope

Kuvat

Chilen presidentti vierailee Paranalilla ja ilmoittaa alueluovutuksesta E-ELT -teleskooppia varten
Chilen presidentti vierailee Paranalilla ja ilmoittaa alueluovutuksesta E-ELT -teleskooppia varten
Chilen presidentti vierailee Paranalilla ja ilmoittaa alueluovutuksesta E-ELT -teleskooppia varten
Chilen presidentti vierailee Paranalilla ja ilmoittaa alueluovutuksesta E-ELT -teleskooppia varten