Lehdistötiedote

ESO:n VLT-teleskooppi juhlii 15 menestyksen vuotta

23. toukokuuta 2013

Tämän uuden, näyttävästä tähtien lastentarhasta otetun kuvan myötä ESO juhlii 15:tä vuotta VLT-teleskooppia; maailman kehittyneintä optista havaintolaitetta. Kuva paljastaa tomun tiheitä möykkyjä, jotka näkyvät tummina vaaleanpunaista, tähtitieteijöiden nimellä IC 2944 tuntemaa hohtavan kaasun pilveä vasten. Nämä läpinäkymättömät möykyt muistuttavat mustepisaroita, jotka kelluvat mansikkajuomassa. Niiden leikkisät muodot on muotoillut lähistön kirkkaista, nuorista tähdistä tuleva voimakas säteily.

Tämä uusi kuva juhlistaa merkittävää VLT-teleskoopin vuosipäivää. On kulunut 15 vuotta siitä, kun ensimmäinen sen neljästä yksikköteleskoopista teki ensimmäiset havaintonsa 25. toukokuuta 1998. Sen jälkeen neljän alkuperäisen jättiläisteleskoopin seuraan on liittynyt neljä pientä aputeleskooppia, jotka muodostavat osan VLT-interferometrista (VLTI). VLT on yksi tehokkaimmista ja tuotteliaimmista olemassaolevista maanpäällisistä tähtitieteellisistä laitoksista. Vuonna 2012 yli 600 referoitua julkaisua perustui VLT-teleskoopilla ja VLTI:llä tehtyihin havaintoihin (ann13009).

Tähtienväliset tomu- ja kaasupilvet ovat lastentarhoja, joissa uusia tähtiä syntyy ja kasvaa. Uusi kuva esittää niistä yhtä. IC 2944 näyttäytyy pehmeästi hohtavana vaaleanpunaisena taustana [1]. Tämä kuva on tarkin tästä kohteesta milloinkaan maan päällä otettu [2]. Pilvi sijaitsee noin 6500 valovuoden etäisyydellä eteläisen taivaan Kentaurin tähdistössä (Centaurus). Tämä taivaan alue toimii kotina monille muille samanlaisille pilville, joita tähtitieteilijät käyvät läpi tutkiessaan tähtienmuodostuksen mekanismeja.

IC 2944:n kaltaiset emissiosumut koostuvat suurelta osin vetykaasusta, joka hohtaa monien kirkkaiden, vastasyntyneiden tähtien kiivaan säteilyn johdosta vedylle ominaista punaisen sävyä. Tätä kirkasta taustaa vasten näkyy selvästi mystisiä, tummia läpinäkymättömän tomun kokkareita. Ne ovat Bokin globuleina tunnettuja kylmiä pilviä. Ne on nimetty hollantilais-amerikkalaisen tähtitieteilijä Bart Bokin mukaan, joka ensimmäisenä kiinnitti huomion niihin 1940-luvulla mahdollisina tähtienmuodostusalueina. Tämän nimenomaisen ryhmän lempinimi on Thackerayn globulit [3].

Suuremmat Bokin globulit rauhallisemmissa ympäristöissä luhistuvat usein muodostaen uusia tähtiä, mutta tässä kuvassa olevat ovat lähistön kuumien, nuorten tähtien ultraviolettisäteilyn raivokkaassa pommituksessa. Ne sekä kuluvat loppuun että myös pirstaloituvat, aivan kuten kuumalle paistinpannulle pudotetut voimöykyt. On todennäköistä, että Thackerayn globulit tuhoutuvat ennen kuin luhistuvat ja muodostavat tähtiä.

Bokin globuleja ei ole helppo tutkia. Näkyvälle valolle läpinäkymättöminä tähtitieteilijöiden on vaikea havaita niiden sisäistä toimintaa ja siten tarvitaan muita työkaluja niiden salaisuuksien paljastamiseen - esimerkiksi havaintoja spektrin infrapuna- tai alimillimetriaallonpituuksilla, joilla vain muutamia asteita absoluttisen nollapisteen yläpuolella olevat pilvet näyttävät kirkkailta. Tällaiset Thackerayn globuleista tehdyt tutkimukset ovat vahvistaneet, että niissä ei tällä hetkellä ole tähtienmuodostusta.

Tätä taivaan aluetta on myös havaittu aikaisemmin NASA:n ja ESA:n Hubblen avaruusteleskoopilla (opo0201a). Tämä ESO:n, Pohjois-Chilessä sijaitsevan Paranalin observatorion VLT-teleskoopin FORS-havaintolaitteella otettu uusi kuva [4] kattaa laajemman alueen taivasta kuin Hubblen kuva ja esittää laajempaa tähtienmuodostuksen maisemaa.

Lisähuomiot

[1] Kaasusumu IC 2944 on osa kirkasta tähtijoukkoa IC 2948. Molempia näistä nimistä käytetään joskus koko alueesta. Useat kirkkaan tähtijoukon tähdistä esiintyvät tässä kuvassa.

[2] Tämän väriyhdistelmän sinisen kuvan seeing oli parempi kuin 0.5 kaarisekuntia, mikä on poikkeuksellisen hyvin maanpäällisellä teleskoopilla.

[3] Englantilainen tähtitieteilijä A. David Thackeray löysi ne Etelä-Afrikassa vuonna 1950.

[4] Tämä kuva tulee ESO:n Cosmic Gems (kosmiset jalokivet) -ohjelmasta, joka on koulutuksen ja viestinnän tarkoituksiin perustettu viestintähanke, joka tuottaa kuvia kiinnostavista, arvoituksellisista tai viehättävistä kohteista käyttäen ESO:n teleskooppeja. Ohjelma käyttää teleskooppiaikaa, jota ei voida käyttää tieteellisiin havaintoihin. Kaikkea kerättyä havaintoaineistoa voidaan käyttää myös tieteellisiin tarkoituksiin ja se on tähtitieteilijöiden saatavilla ESO:n tiedearkiston kautta.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
Tuorlan observatorio
Piikkiö, Finland
Puh.: +358 2 333 8981
Matkapuhelin: +358 44 967 2424
Sähköposti: rareko@utu.fi

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1322.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1322fi
Nimi:IC 2944, IC 2948
Tyyppi:Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Open
Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:Very Large Telescope
Instruments:FORS1

Kuvat

VLT-teleskooppi nappaa kuvan tähtien lastentarhasta ja juhlistaa 15 toimintavuottaan
VLT-teleskooppi nappaa kuvan tähtien lastentarhasta ja juhlistaa 15 toimintavuottaan
Viisitoista vuotta VLT-teleskooppia
Viisitoista vuotta VLT-teleskooppia
Tähtien lastentarha IC 2944 Kentaurin tähdistössä
Tähtien lastentarha IC 2944 Kentaurin tähdistössä
Viisitoista vuotta VLT-teleskooppia
Viisitoista vuotta VLT-teleskooppia

Videot

ESOcast 57: ESO:n VLT-teleskooppi juhlii 15 onnistumisen vuotta
ESOcast 57: ESO:n VLT-teleskooppi juhlii 15 onnistumisen vuotta
Zoomaten tähtien lastentarhaan IC 2944 ja Thackerayn globuleihin
Zoomaten tähtien lastentarhaan IC 2944 ja Thackerayn globuleihin
Lähikuva tähtien lastentarhasta IC 2944 ja Thackerayn globuleista
Lähikuva tähtien lastentarhasta IC 2944 ja Thackerayn globuleista