Lehdistötiedote

Joukko joukossa

25. huhtikuuta 2012

Tässä uudessa kuvassa näkyy tähtijoukko NGC 6604, joka on otettu Chilessä sijaitsevan La Sillan observatorion MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopilla. Se jää yleensä paljon näkyvämmän naapurinsa varjoon. Myös nimellä Messier 16 tunnettu Kotkasumu on vain siivenmitan päässä. Tämän kuvan rajaus, joka esittää tähtijoukon ympäröivien kaasu- ja pölypilvien maisemassa, esittää kuitenkin kauniin joukon NGC 6604 sen itse ansaitusti.

NGC 6604 on kirkas ryhmä kuvan vasemmassa yläneljänneksessä. Se on nuori tähtijoukko, joka on noin sata kirkasta sinivalkoista tähteä käsittävän paljon hajanaisemman kokoonpanon tihein osa [1]. Kuva esittää myös joukkoon liittyvän kaasusumun - hohtavan vetykaasun pilven, jota kutsutaan nimellä Sh2-54 [2] - sekä pölypilviä.

NGC 6604 sijaitsee noin 550 valovuoden etäisyydellä Käärmeen tähtikuviossa (Serpens) ja on yötaivaalla noin kaksi astetta pohjoiseen Kotkasumusta (eso0926). Kirkkaat tähdet näkyvät hyvin pienellä kaukoputkella ja ne luetteloi ensimmäisenä William Herschel vuonna 1784. Himmeä kaasupilvi jäi kuitenkin huomaamatta, kunnes 1950-luvulla Stewart Sharpless luetteloi sen National Geographic-Palomarin tähtiatlaksen valokuvista.

Tähtijoukon kuumat, nuoret tähdet auttavat uutta tähtien sukupolvea muodostumaan NGC 6604:ssä keräämällä tähtiä muodostavaa materiaalia tiheisiin alueisiin voimakkailla tähtituulilla ja säteilyllä. Tämä tähtien toinen sukupolvi korvaa pikaisesti vanhemman sukupolven sillä, vaikkakin kirkkaimmat, nuoret tähdet ovat massiivisia, ne käyttävät polttoainettaan ylenpalttisesti lyhyiden elämiensä aikana.

Estetiikan ohella NGC 6604:llä on muitakin syitä vetää tähtitieteilijöiden katse puoleensa, sillä siitä nousee outo, kuuman ja ionisoidun kaasun pilari. Vastaavanlaisia nuorista tähtijoukoista ulos virtaavaa materiaalia kanavoivia kuuman kaasun pilareita on löydetty muualtakin Linnunradasta ja muista spiraaligalakseista, mutta NGC 6604:ssä oleva on suhteellisen lähellä, mikä mahdollistaa tähtitieteilijöiden tutkia sitä yksityiskohtaisesti.

Tämä nimenomainen pilari (jota tähtitieteilijät usein kutsuvat savupiipuksi) on kohtisuorassa galaksin tasoa vastaan ja ulottuu uskomattomien 650 valovuoden pituudelle. Tähtitieteilijät ajattelevat, että NGC 6604:n kuuvat tähdet ovat vastuussa savupiipun muodostumisesta, mutta lisätutkimuksia tarvitaan näiden epätavallisten rakenteiden ymmärretämiseksi täysin.

Lisähuomiot

[1] Tätä tähtien kokoonpanoa kutsutaan nimellä Serpens OB. Nimen ensimmäinen osa viittaa tähdistöön, jossa se on, ja kirjaimet OB tähtien spektriluokkiin. O ja B ovat kaksi kuuminta tähtien luokkaa ja useimmat tämäntyyppiset tähdet ovat hyvin kirkkaita sinivalkoisia tähtiä, ja suhteellisen nuoria.

[2] Nimi Sh2-54 tarkoittaa sitä, että kohde on 54. toisessa Sharplessin HII-alueiden luettelossa, joka julkaistiin 1959.

Lisätietoa

Euroopan eteläinen observatorio (ESO) viettää vuonna 2012 perustamisensa 50-vuotisjuhlaa. ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 40-metrin kokoluokan optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 15 37 35 91
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1218.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1218fi
Nimi:NGC 6604
Tyyppi:Milky Way : Star : Grouping : Cluster
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Kuvat

Tähtijoukko NGC 6604 ympäristöineen
Tähtijoukko NGC 6604 ympäristöineen
Tähtijoukko NGC 6604 Käärmeen tähtikuviossa
Tähtijoukko NGC 6604 Käärmeen tähtikuviossa
Laajan näkökentän näkymä taivaaseen tähtijoukko NGC 6604:n ympärillä
Laajan näkökentän näkymä taivaaseen tähtijoukko NGC 6604:n ympärillä

Videot

Zoomaten tähtijoukkoon NGC 6604
Zoomaten tähtijoukkoon NGC 6604
Panoroiden tähtijoukon NGC 6604 alueen halki
Panoroiden tähtijoukon NGC 6604 alueen halki