Lehdistötiedote

Taivaan "Angry Bird"

ESO:n uusi kuva Lambda Centauri sumusta

21. syyskuuta 2011

Uusi MPG/ESO 2.2 metrisen kaukoputken Wide Field Imager -havaintolaitteen ottama kuva paljastaa Lambda Centauri sumun, joka on hehkuvan vedyn ja vastasyntyneiden tähtien muodostama pilvi Kentaurin tähdistössä. Sumusta, joka tunnetaan myös nimellä IC 2944, käytetään joskus lempinimeä Juokseva Kana sumu, koska jotkut näkevät sen kirkkaimmissa osissa lintumaisen rakenteen.

Tässä 6500 valovuotta Maasta sijaitsevassa sumussa kuumat vasta vetypilvistä syntyneet kuumat tähdet loistavat kirkkaina ultraviolettivalossa. Voimakas säteily puolestaan virittää ympäröivän vetykaasun ja saa sen hohtamaan punertavana. Tämä punaisen sävy on tyypillinen tähtienmuodostusalueille, katso myös kuuluisaa Laguunasumua (eso0936).

Jotkut ihmiset näkevät tässä punaisessa tähtienmuodostusalueessa kananmuotoisen hahmon. Tämä antaa sumulle sen lempinimen, mutta ihmiset eivät ole yksimielisiä siitä mikä kohta sumusta tarkalleen ottaen on kananmuotoinen, koska siinä nähdään useita lintumaisia alueita [1].

Hohtavan kaasun lisäksi kuvassa nähdään toinenkin merkki tähtiensynnystä IC 2944:ssä, nimittäin läpinäkymättömät mustat alueet jotka nähdeen siluetteina punaista taustaa vasten. Nämä alueet ovat esimerkkejä kohteista joita kutsutaan Bokin globuleiksi. Ne näyttävät mustilta, koska ne absorboivat hohtavasta taustasta tulevan valon. Pölyn läpi näkevien infrapunavaloa käyttävien kaukoputkien ottamat havainnot näistä tummista pilvistä paljastavat, että useissa niistä syntyy tähtiä.

Kaikkein huomattavin tässä kuvassa oleva kertymä Bokin globuleita tunnetaan nimellä Thackerayn globulit. Nimi tulee etelä-afrikkalaisen tähtitieteilijän mukaan, joka löysi ne 1950 luvulla. Alue nähdään oikealla kuvan yläosassa lähellä kirkkaiden tähtien ryhmää. Nämä globulit ovat pääosassa kuuluisassa NASA/ESA Hubble avaruuskaukoputken ottamassa kuvassa (linkki).

Vaikka Hubble tarjoaakin yksityiskohtaisemman kuvan tästä pienestä alueesta Wide Field Imager -havaintolaite MPG/ESO 2.2 metrisellä kaukoputkella ESO:n La Silla observatoriossa vangitsee kuvissaan huomattavsti suuremman panoraaman [2]. Wide Field Imager -havaintolaitteen kuvat kattavat suunnilleen täysikuun kokoisen alueen. Kuten kameran zoom-objektiivi antaa valokuvaajalle mahdollissuuden valita sopivan kokoisen alueen kuvaansa, eri kaukoputkien huomattavan erillaiset kuva-alat tarjoavat toisiaan täydentävää dataa laaja-alaisia kohteita tutkiville tähtitieteilijöille. 

Jos tähdet jotka ovat koteloituneina Thackerayn globuleissa ovat yhä kehittymässä, niin sumun sisällä olevan IC 2948 tähtijoukon tähdet ovat niiden vanhempia sisaruksia. Nämä tähdet ovat yhä nuoria tähtien mittapuun mukaan, vain muutaman miljoonan vuoden ikäisiä. Ne loistavat kirkkaina ja niiden ultraviolettialueen säteily tuottaa suurimman osan sumua valaisevasta energiasta. Nämä hohtavat sumut ovat varsin lyhytikäisiä tähtitieteellisin termein (tyypillisesti vain muutamia miljoonia vuosia). Tämä tarkoittaa että Lambda Centauri sumu aikanaan himmenee ja katoaa, kun se menettää sekä kaasunsa että ultraviolettisäteilyn lähteensä.

Lisähuomiot

[1] Me odotamme innokkaina ehdotuksia siitä, missä kanan ääriviivat sijaitsevat. Piirrä oma ehdotuksesi kuvaan ja lähetä se meille Your ESO Picture Flickr -ryhmän kautta.

[2] Tämä kuva on osa ESO:n Cosmic Gems (maailmankaikkeuden jalokivet) ohjelmaa. Se on uusi hanke, jossa tehdään kuvia mielenkiintoisista, erikoisista tai visuaalisesti kauniista kohteista käyttäen ESO:n kaukoputkia. Hankkeen päätarkoituksena on opeutus- ja yhteisötoiminta. Hankkeessa käytetään pieniä määriä havaintoaikaa yhdistettynä muuten käyttämättömään aikaan kaukoputkien aikatauluissa. Tällä tavalla minimoidaan vaikutukset tieteellisiin havaintoihin. Kaikki havainnot jotka kerätään hankkeen aikana ovat vapaasti saatavina tähtitieteilijöiden käyttöön ESO:n tiedearkistossa.

Lisätietoa

ESO, Euroopan eteläinen observatorio, on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tsekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, sekä kaksi kartoituskaukoputkea. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoituskaukoptuki ja VST on maailman suurin kaukoputki joka on suunniteltu yksinomaan kartoittamaan taivasta näkyvässä valossa. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 40-metristä optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee "maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä".

Linkit

Yhteystiedot

Jari Kotilainen
Suomen ESO-keskus
Piikkiö, Finland
Puh.: +358 (0)2 3338250
Sähköposti: jarkot@utu.fi

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Sähköposti: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1135.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1135fi
Nimi:IC 2944, Running Chicken Nebula
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Appearance : Emission : H II Region
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Kuvat

IC 2944, nicknamed the Running Chicken Nebula
IC 2944, nicknamed the Running Chicken Nebula
Englanniksi
"Juokseva kana"-sumu Kentaurin tähdistössä

Videot

Zooming in on the Running Chicken Nebula
Zooming in on the Running Chicken Nebula
Englanniksi