Lehdistötiedote

NGC 247:n pölyinen kiekko

2. maaliskuuta 2011

Tämä MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin Wide Field Imager -havaintolaitteella otettu kuva NGC 247:stä paljastaa suuresti kallistuneen spiraaligalaksin pieniä yksityiskohtia ja sen yltäkylläisen taustan. Tähtitieteilijöiden mukaan tämän merkittävän galaksin suuri kallistuskulma Maasta nähtynä selittää miksi sen etäisyys aiemmin yliarvioitiin.

Spiraaligalaksi NGC 247 on yksi lähimpiä spriaaligalakseja eteläisellä taivaalla. Tässä uudessa Chilessä sijaitsevan MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin Wide Field Imager -havaintolaitteella taltioidussa näkymässä galaksin yksittäiset tähdet erottuvat selvästi ja monet, aktiivisesta tähtienmuodostuksesta kertovat hohtavat, vaaleanpunaiset vetypilvet voi nähdä repaleisissa spiraalihaaroissa.

NGC 247 on osa Sculptorin galaksiryhmää Kuvanveistäjän tähtikuviossa. Ryhmän päägalaksi on Sculptorin galaksi (NGC 253, joka on esitelty tiedotteissa eso0902 ja eso1025). Tämä on oman Linnunratamme käsittävän Paikallisen galaksiryhmän lähin naapuriryhmä, joskin tällaisten taivaallisten etäisyyksien määrittäminen tarkasti on olennaisen vaikeaa.

Mitatakseen etäisyyden Maasta lähigalaksiin täytyy tähtitieteilijöiden käyttää esimerkiksi Kefeidiksi kutsuttua muuttuvaa tähteä etäisyysmittarina. Kefeidit ovat hyvin kirkkaita tähtiä, joiden kirkkaus vaihtelee säännöllisen jakson mukaisesti. Tähden kirkastumisen ja himmenemisen vaatima aika voidaan syöttää yksinkertaiseen matemaattiseen lausekkeeseen, joka antaa sen todellisen kirkkauden. Kun tulosta verrataan havaittuun kirkkauteen saadaan laskettua tähden etäisyys. Tämä menetelmä ei kuitenkaan ole erehtymätön, koska tähtitieteilijät uskovat että Kefeidin jakson ja kirkkauden suhde riippuu tähden koostumuksesta.

Toinen ongelma seuraa siitä, että osa Kefeidin valosta voi absorboitua tomuun matkalla Maapallolle. Täten tähti vaikuttaa todellista himmeämmältä ja siten etäisemmältä kuin se oikeasti on. Tämä on erityisesti ongelma NGC 247:n tapauksessa, koska suuren kallistuman johdosta Kefeidien valo kulkee galaksin pölyisän kiekon läpi.

Ryhmä tähtitieteilijöitä tutkii kuitenkin tällä hetkellä näitä etäisyysmittareihin vaikuttavia tekijöitä projektissa, jonka nimi on Araucaria Project [1]. Ryhmä on jo raportoinut, että NGC 247 on yli miljoona valovuotta lähempänä Linnunrataa kuin aiemmin kuviteltiin. Täten sen etäisyys on hieman yli 11 miljoonaa valovuotta.

NGC 247:n lisäksi kuvassa näkyy suuri joukko kaukana sen takana olevia muita galakseja. Kuvan oikeassa ylänurkassa kolme huomattavaa spiraaligalaksia muodostaa jonon ja vielä kauempana niiden takana näkyy useita galakseja, joista osa loistaa NGC 247:n kiekon läpi.

Tämä värikuva on koostettu suuresta joukosta yksivärisiä kuvia, jotka on otettu sinisen, keltavihreän ja punaisen suotimen läpi useiden vuosien aikana. Niiden lisäksi myös hohtavan vetykaasun paljastavalla suotimella otettuja kuvia on käytetty punaiseksi värjättyinä. Kokonaisvalotusaika suodinta kohti yllämainitussa järjestyksessä on 20 tuntia, 19 tuntia, 25 minuuttia ja 35 minuuttia.

Lisähuomiot

[1] Araucaria Project on chileläisten, yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten tähtitieteilijöiden yhteistyöhanke. Projekti on käyttänyt ESO:n VLT-teleskoopilla (Very Large Telescope) havaittua aineistoa.

Lisätietoa

ESO, Euroopan eteläinen observatorio, on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, sekä VISTA, maailman suurin kartoitusteleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 42-metristä optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Araucaria Project
Tutkimusjulkaisu

Yhteystiedot

Jari Kotilainen
Suomen ESO-keskus
Piikkiö, Finland
Puh.: +358 (0)2 3338250
Sähköposti: jarkot@utu.fi

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Sähköposti: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1107.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1107fi
Nimi:NGC 247
Tyyppi:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI
Science data:2009ApJ...700.1141G

Kuvat

Wide Field Imager view of the spiral galaxy NGC 247
Wide Field Imager view of the spiral galaxy NGC 247
Englanniksi
NGC 247 in the constellation of Cetus
NGC 247 in the constellation of Cetus
Englanniksi
Wide-field view of the sky around NGC 247
Wide-field view of the sky around NGC 247
Englanniksi

Videot

Zooming in on the spiral galaxy NGC 247
Zooming in on the spiral galaxy NGC 247
Englanniksi
Panning across the spiral galaxy NGC 247
Panning across the spiral galaxy NGC 247
Englanniksi