SPHERE paljastaa spiraalikiekon lähitähden ympäriltä

ESO:n SPHERE, Chileen VLT-teleskoopin (Very Large Telescope) yhteyteen asennettu planeettoja metsästävä havaintolaite on löytänyt poikkeuksellisen rakenteen erään lähialueella sijaitsevan HD 100453 -nimisen nuoren tähden ympäriltä.

HD 100453 on yli 350 valovuoden etäisyydellä Kentaurin (Centaurus) tähdistössä ja se lähes hukkuu tässä kuvassa punaisena ja valkoisena näkyvään kaasusta ja pölystä muodostuvaan pyörivään kiekkoon. Kiekosta näyttää ulottuvan kaksi kiehtovan näköistä spiraalihaaraa, jotka luultavasti ovat muodostuneet vielä havaitsemattomien, mutta mahdollisesti kiekon sisällä piilottelevien planeettojen vaikutuksesta. Spiraalikiekko on ainutlaatuisen symmetrinen ja eräs pienimmistä milloinkaan tähden ympärillä havaituista – mikä antaa vaikuttavan todisteen SPHERE:n kyvyistä.

SPHERE on erittäin kyvykäs planeettojen etsijä, joka kykenee kuvaamaan Linnunradan vieraita maailmoja, ja pölykiekkoja, joissa ne muodostuvat. Se pystyy siihen peittämällä keskustähden häikäisevän valon, joka muutoin näkyisi kuvan keskellä (mustan ympyrän paikalla, joka peittää tähden ja sen lähialueen). Nuorien tähtien, kuten HD 100453, tutkiminen voi antaa tärkeitä johtolankoja sen ymmärtämiseen, miten planeetat ja tähdet muodostuvat ja kehittyvät galaksissamme.

Oikeudet:

K. Wagner, D. Apai (U Arizona), M. Kasper (ESO), M. Robberto (STSci)

Kuvasta

Tunnistus:potw1542a
Kieli:fi
Tyyppi:Kokoelma
Julkaisupäivä:19. lokakuuta 2015 10:00
Koko:1000 x 1108 px

Kohteesta

Nimi:HD 100453
Tyyppi:Milky Way : Star : Circumstellar Material : Disk
Etäisyys:350 valovuotta

Kuvaformaatit

Suuri JPEG
94,1 KB
Kokoruudun JPEG
84,7 KB

Värit ja suotimet

KaistaAallonpituusTeleskooppi
Infrapuna
Y
1.043 μmVery Large Telescope
SPHERE
Infrapuna
J
1.245 μmVery Large Telescope
SPHERE
Infrapuna
H
1.625 μmVery Large Telescope
SPHERE