Tiedote
Valloittava uusi ohjelma ESO Supernovassa
Jännittävä uusi sarja planetaarioelokuvia ja tapahtumia tarjolla heinäkuusta lähtien
11. heinäkuuta 2018
Viime kuukausien aikana ESO Supernovan työryhmä on valmistellut hämmästyttävää uutta jännittävien tapahtumien ja elokuvien ohjelmaa planetaariossamme ja vierailijakeskuksessa. Meillä on suuri ilo ilmoittaa, että heinä-syyskuun ohjelmamme on nyt tarjolla verkossa ja tulosteena. Tuoreimpia ESO Supernovan toimintoja esittelevä ohjelma sisältää kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää meidän tulevista planetaario-ohjelmistamme, opastetuista kierroksistamme ja koulutuksellisista työpajoistamme. Se esittelee myös erityisiä julkisia tapahtumia kuten tiede-esitelmiä, konsertteja ja paljon muuta.
Virallisista avajaisistaan 26.4.2018 lähtien ESO Supernova-planetaario ja -vierailijakeskus on viihdyttänyt ja opastanut vierailijoita sarjalla valloittavia planetaarioelokuvia, opastettuja kiertokäyntejä, koulutuksellisia työpajoja ja erityistapahtumia. Kaikki nämä toiminnot ovat maksuttomia vuoden 2018 ajan. Vierailijoiden tulee vain kirjautua etukäteen. ESO Supernovan elokuvien, kiertokäyntien ja tapahtumien ohjelma vaihtuu kolmen kuukauden välein tarjoten yleisölle mahdollisuuden kokea uusia osa-alueita tähtitieteestä joka vierailulla. Meillä on ilo ilmoittaa, että meidän tuorein ohjelmamme, joka käsittää ajan heinäkuusta syyskuuhun, on nyt nähtävillä verkossa.
Tämä ohjelma esittelee uusia lisäyksiä jännittävään sarjaamme planetaarioelokuvia, joita esitetään ESO Supernovan digitaalisessa huippuplanetaariossa. Europe to the Stars vie katsojan eeppiselle matkalle maailman tuotteliaimman maan pinnalta havaintoja tekevän tähtitieteen observatorion kulissien taakse paljastaen ESO:n tieteen, historian, teknologian ja henkilökunnan. ESO Supernovassa saa ensi-iltansa myös The Sun, Our Living Star, joka on uusi mukaansatempaava ESO:n täyden kuvun elokuva, jonka on ohjannut lahjakas kreikkalainen elokuvien tekijä Theofanis Matsopoulos.
Erikoisohjelmien jännittävä sarja järjestetään myös ESO Supernovassa, mukaanlukien esitelmiä, työpajoja, konsertteja ja muuta. Heinäkuussa yleisöllä on mahdollisuus tarkkailla 21. vuosisadan pisintä täydellistä kuunpimennystä ESO Supernovan katolta ja myös nauttia erityisestä Back to the Moon for Good -elokuvan esityksestä. Musikaalinen parivaljakko tonelabs esittää jälleen ohjelman Fragmented Future. Heidän edellinen Supernova-esiintymisensä oli loppuunmyyty. ESO Supernovassa jatkuu edelleen liikkuva näyttely Our Place In Space, joka tutkii mihin ihmiskunta sopii maailmankaikkeuden kokonaisuudessa käyttäen Hubblen innoittamia taideteoksia ja installaatioita.
Ohjelma listaa myös kaikki ESO Supernovan saatavilla olevat kiertokäynnit, joissa ESO:n tähtitieteilijät ja insinöörit vievät yleisön joidenkin tähtitieteen suurimpien kysymysten äärelle. Yleisöllä on mahdollisuus nähdä millaiset kappaleet asuttavat maailmankaikkeuttamme Maan kaltaisista planeetoista mustien aukkojen kaltaisiin outoihin kappaleisiin. Joillakin opastetuilla kierroksilla saa myös harvoin esillä olevaa tietoa ESO:n historiasta ja tulevaisuudesta. Vierailijat voivat myös tutkia ESO:n rakennusten monimutkaista arkkitehtuuria.
Heinä-syyskuun ohjelman tulostettu versio on saatavilla ja pian sitä jaetaan erilaisissa turistien myyntipisteissä, hotelleissa ja muiden ESO:n kumppanien kautta. Se on saatavilla ESO Supernovassa itsessään ja sen voi ladata täältä. Nähdäksesi ESO Supernovassa tarjolla olevien toimintojen koko valikoiman ja varataksesi paikan missä tahansa näistä jännittävistä toiminnosta, seuraa tätä linkkiä ja tutki maailmankaikkeuden ihmeitä täältä Maasta käsin!
Lisätietoja
ESO Supernova-planetaario ja -vierailijakeskus
ESO Supernova-planetaario ja -vierailijakeskus on suurelle yleisölle tarkoitettu huippuluokan tähtitiedekeskus sekä koulutuslaitos, joka sijaitsee ESO:n päämajan yhteydessä Garchingissa, Münchenin lähellä. Keskuksessa on Saksan, Itävallan ja Sveitsin alueen suurin kallistettu planetaario ja interaktiivinen näyttely, joka jakaa tähtitieteen ja ESO:n ihmeellistä maailmaa innostaakseen tulevia sukupolvia arvostamaan ja ymmärtämään maailmankaikkeutta ympärillämme. Kaikki sisältö on tarjolla englanniksi ja saksaksi ja sisäänpääsy on maksuton, mutta edellyttää ennakkovarauksen. Lisätietoja saat osoitteesta: supernova.eso.org.
ESO Supernova-planetaario ja -vierailijakeskus on Euroopan eteläisen observatorion (ESO) ja Heidelbergin teoreettisen tutkimuksen instituutin (HITS) yhteistyöhanke. Rakennuksen on lahjoittanut saksalainen Klaus Tschiran säätiö (KTS) ja ESO huolehtii sen toiminnasta.
ESO Supernovaa ylpeänä tukevat LOR-säätiö, Evans & Sutherland, Sky-Skan ja Energie-Wende-Garching.
KTS
Fyysikko ja yksi SAP:n perustajista Klaus Tschira (1940–2015) loi säätiön Klaus Tschira Stiftung (KTS) vuonna 1995. Se on yksi Euroopan suurimmista yksityisesti rahoitetuista voittoa tavoittelemattomista säätiöistä. Säätiö tukee luonnontieteiden, matematiikan ja tietojenkäsittelytieteiden edistämistä sekä pyrkii kohottamaan näiden alojen arvostusta. Säätiön tukitoiminta alkaa lastentarhoista ja jatkuu kouluihin, yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin. Säätiö taistelee uusien tieteellisen tiedon siirtomenetelmien puolesta ja tukee tieteen tulosten sekä kehittämistä että ymmärrettävää julkistamista. ESO Supernova on KTS:n lahjoitus ja ESO vastaa sen toiminnasta.
HITS
Fyysikko ja yksi SAP:n perustajista Klaus Tschira (1940–2015) sekä Klaus Tschira -säätiö perustivat yksityisen ja voittoa tavoittelemattoman tutkimuslaitoksen Heidelberger Institut für Theoretische Studien (HITS gGmbH) vuonna 2010. HITS tekee luonnontieteiden, matematiikan ja tietojenkäsittelytieteiden perustutkimusta keskittyen suurten tietomäärien käsittelyyn, luokitteluun ja analysointiin. Tutkimusalueet ulottuvat molekyylibiologiasta astrofysiikkaan. HITS:n osakkaat ovat Klaus Tschira -säätiön alainen HITS-säätiö, Heidelbergin yliopisto ja Karlsruhen teknologinen korkeakoulu. HITS tekee myös yhteistyötä muiden yliopistojen ja tutkimuslaitosten sekä teollisuuskumppanien kanssa. HITS:n perusrahoitus tulee HITS-säätiöltä, jota rahoittaa Klaus Tschira -säätiö. Pääasialliset ulkoiset rahoitustahot ovat Saksan opetus- ja tutkimusministeriö, Saksan tutkimussäätiö ja Euroopan unioni.
ESO
ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja ylivoimaisesti maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta, joiden lisäksi Chile toimii laitteistojen sijoitusmaana ja Australia strategisena kumppanina. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla VLT-teleskooppi (Very Large Telescope) ja siihen liittyvä, maailmanlaajuisesti johtava VLTI-interferometri, sekä kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja VST-teleskooppi näkyvän valon aallonpituuksilla. ESO on myös merkittävä kumppani kahdessa Chajnantorin laitteistossa, APEX-teleskoopissa ja ALMA-teleskoopissa, joka on maailman suurin tähtitieteellinen projekti. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT-teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
- Ohjelma heinäkuusta syyskuuhun
- ESO Supernovan WWW-sivut
- ESO Supernovan ohjelma
- ESO Supernovan tietoarkki (PDF)
- Tue ESO Supernovaa
Yhteystiedot
Rami Rekola
ESO:n tiedeviestintäverkoston Suomen edustaja
Tuorlan observatorio
Sähköposti: rareko@utu.fi
Tania Johnston
ESO Supernova Coordinator
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 320 061 30
Matkapuhelin: +49 170 867 5293
Sähköposti: tjohnsto@eso.org
Oana Sandu
Community Coordinator & Strategy Officer
ePOD
Puh.: +49 89 320 069 65
Sähköposti: osandu@partner.eso.org
Tiedotteesta
Tunnistus: | ann18055 |