Tiedote

Vuoden 2017 "Oivaltava tähtivalokuvaaja"-kilpailu alkaa

ESO yhdessä Greenwichin kuninkaallisen observatorion kanssa

22. helmikuuta 2017

Greenwichin kuninkaallinen observatorio yhdessä "Insight Investment"-yhtiön ja "BBC Sky at Night Magazine"-lehden kanssa ovat ilmoittaneet vuoden 2017 "Oivaltava tähtivalokuvaaja"-kilpailun päivämäärät. Vuosittain järjestetyssä koko maailman käsittävässä kilpailussa etsitään kaikkein kauniimpia ja upeimpia kuvia kosmoksesta. Nämä voivat olla näyttäviä kuvia miljoonien valovuosien etäisyyksillä olevista valtavista galakseista tai dramaattisia kuvia paljon lähempänä olevasta yötaivaasta.

ESO tukee vuoden 2017 kilpailua antamalla kilpailuun tuomarin "education and Public Outreach Department (ePOD)"-yksiköstä.

Tämä hyvin suosittu 9. kerran järjestettävä kilpailu alkaa maanantaina 27. helmikuuta tällä kertaa suuremmilla palkintojen summilla. Kilpailun lopullinen voittaja saa 10000 punnan palkinnon. Kilpailijoilla on aikaa perjantaihin 7. huhtikuuta saakka liittää mukaan maksimissaan kymmenen kuvaa kilpailun eri luokkiin www.rmg.co.uk/astrophoto-sivuston kautta.

Vuoden 2017 kilpailussa on 9 pääkategoriaa:

  • Taivasnäkymät: Maisema- tai kaupunkinäkymiä ilta- tai yötaivaasta, sekä kuvat Linnunradasta, tähtijäljistä, meteorikuuroista, komeetoista, konjunktioista, tähdistöjen nousuista, tai maanpäälisistä kohteista sisältäen halot ja valaisevat yöpilvet.
  • Revontulet: Valokuvat, missä näkyy revontulia.
  • Ihmiset ja avaruus: Yötaivaan kuvia, missä mukana on ihmisiä tai ihmisen toimintaan liittyviä elementtejä.
  • Aurinko: Kuvat Auringosta sisältäen auringonpimennykset ja ylikulut.
  • Kuu: Kuvat Kuusta sisältäen kuunpimennykset ja planeettojen okkultaatiot.
  • Planeetat, komeetat ja asteroidit: Kaikki muut kohteet Aurinkokunnassa sisältäen planeetat ja niiden kuut, komeetat, asteroidit ja muut eläinradan tason kappaleet.
  • Tähdet ja sumut: Linnunradan syvän taivaan kohteet sisältäen tähdet, tähtijouokot, supernovajäännökset, sumut ja muut Linnunradan kohteet.
  • Galaksit: Linnunradan ulkopuolella olevat syvän taivaan kohteet sisältäen galaksit, galaksijoukot, sekä tähtiassosiaatiot.
  • Vuoden nuori tähtivalokuvaaja: Alle 16-vuotiaan aloittelevan tähtitieteilijän ottamat kuvat.

Näiden lisäksi mukana on kaksi erityistä palkintoa: "Sir Patrick Moore"-palkinto myönnetään parhaalle tulokkaalle, kenen on oltava amatööri tähtivalokuvaaja ja aloittanut harrastuksen viime vuonna, sekä ei ole osallistunut kilpailuun aikaisemmin. Toinen palkinto on "Robotic Scope"-palkinto, mikä myönnetään parhaalle tietokone-ohjatulla teleskoopilla otetulle kuvalle. Näiden lukumäärä lisääntyy jatkuvasti ja nämä sijaitsevat usein maailman parhailla havaintopaikoilla ja niitä pääsee käyttämään tavallinen yleisö internetin kautta.

Kilpailuun lähetettävät kuvat tulee toimittaa 7.4.2017 mennessä ja voittajat ilmoitetaan 14.9.2017 Kuninkaallisessa observatoriossa järjestettävässä seremoniassa. Voittajakuvat ovat esillä tähtitiedekeskuksessa 16.9.2017 alkaen. Sisäänpääsy näyttelyyn on ilmainen.

Kilpailuun tulevat kuvat voi lähettää verkkosivulla www.rmg.co.uk/astrophoto ja jokainen kilpailija voi lähettää maksimissaan kymmenen kuvaa.

Lisätietoja

Koko kilpailun voittaja saa palkintona £10,000. Jokaisen eri kategoirian voittaja, sisältäen nuoren tähtivalokuvaajan, saa palkinnoksi £1,500. Näiden lisäksi palkinnot muihin sijoihin ovat £500 ja £250. Erityisten palkintojen voittajat saavat £750.  Kaikki voittajat saavat lisäksi "BBC Sky at Night Magazine"-lehden vuosikerran.  Valokuvaussäännöt löytyvät osoitteista http://www.rmg.co.uk/discover/astronomy-photographer-competition/adult-rules ja http://www.rmg.co.uk/discover/astronomy-photographer-competition/young-rules.

Linkit

Yhteystiedot

Rhianon Davies
Royal Observatory Greenwich Press Office
Puh.: +44 20 8312 6545
Matkapuhelin: +44 7983 512841
S-posti: rdavies@rmg.co.uk

Peter Grimley
ESO Assistant Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6383
S-posti: pgrimley@partner.eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann17007

Kuvat

Insight Astronomy Photographer of the Year logo
Insight Astronomy Photographer of the Year logo
Englanniksi