Mørk plet på Neptun set med MUSE ved VLT
Animationen viser planeten Neptun observeret med instrumentet MUSE på ESOs Very Large Telescope (VLT). På hver af de pixler, som dækker billedet af Neptun splitter MUSE det indfangede lys op i de forskellige farver eller bølgelængder. Det svarer til at kunne optage billeder i tusindvis af forskellige bølgelængder samtidig, og det giver en mængde værdifuld information til astronomerne.
Det første billede i animationen kombinerer alle de farver, som MUSE har registreret til et "naturligt" billede af Neptun, hvor man ser en mørk plet øverst til højre. Dernæst ser vi billeder ved udvalgte bølgelængder: 551 nanometer (blå), 831nm (grøn) og 848 nm (rød). Bemærk, at farverne kun er antydninger for illustrationens skyld.
Den mørke plet er tydeligst i kortere (mere blå) bølgelængder. Lige ved siden af denne mørke plet har MUSE også fundet en lille klar, og den er her kun synlig i det midterste billede ved 831 nm. Den befinder sig dybt nede i atmosfæren. Der er aldrig før set denne slags dybe lyse pletter på denne planet. Billedet viser også flere andre lyse pletter, som ikke er så klare, i det nederste venstre afsnit af Neptun, set i længere bølgelængder.
Det har kun været muligt at tage billeder af Neptuns mørke plet fra jordoverfladen takket være VLTs adaptive optik, som korrigerer for den lufturo, som strømninger i jordens atmosfære forårsager. Det gør det muligt for MUSE at tage knivskarpe billeder. De svage mørke og lyse detaljer på planeten er gjort tydeligere af astronomerne med billedbehandling af data fra MUSE.
Kilde:ESO/P. Irwin et al.