Animation af HD 45166, den kraftigste magnetiske stjerne som nogensinde er fundet

Videoen viser en illustrators animation af HD 45166 - en tung stjerne, som for nyligt har vist sig at have et kraftigt magnetfelt på 43 000 gauss. Det er det kraftigste magnetfelt, som til dato er fundet ved en tung stjerne. Der slynges kraftige vinde af partikler ud fra stjernen, og de fanges af magnetfeltet, så stjernen indhylles i en gassky, som det ses her.

Opdagelsen giver spor af, hvordan magnetarerne opstår. De er tætte døde stjerner, som har magnetfelter mindst en milliard gange kraftigere end det, som man finder ved HD 45166. Astronomerne mener, at denne stjerne kommer til at slutte sit liv som magnetar. Den vil skrumpe ind på grund af sin egen tyngdekraft, og imens vil magnetfeltet forstærkes. Til slut bliver stjernen meget lille og kompakt med et magnetfelt på omkring 100 billioner gauss - det kraftigste kendte magnetfelt i Universet.

HD 45166 er en stjerne i et dobbeltstjernesystem. Dens ledsager kan skimtes i baggrunden, og det er en normal blå stjerne, som har vist sig at kredse i en bane langt fjernere end man før har set.

Kilde:

ESO/L. Calçada

Om videoen

Id:eso2313b
Sprog:da
Udgivelsesdato:17. august 2023 20:00
Relaterede pressemeddelelser:eso2313
Spilletid:19 s
Frame rate:25 fps

Om objektet


Ultra HD (info)


HD


Mellem

Video podcast
5,1 MB

For Broadcasters