Hvordan finder MUSE et sort hul?

Animationen her forklarer den metode, som et hold astronomer har brugt for at opdage et sort hul udenfor vores egen galakse - og det er første gang, det er lykkedes. Opdagelsen er gjort i stjernehoben NGC 1850, og det er den, vi ser i starten af animationen.

Forskerholdet brugte instrumentet Multi Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) ved ESOs Very Large Telescope i Chile til at analysere spektrene for tusindvis af stjerner i hoben på samme tid. Spektrer (som i videoen vises som farvestrålende søjler) viser hvordan lyset fra stjernerne fordeles i de forskellige bølgelængder, og de indeholder informationer om stjernernes kemiske sammensætning, temperatur og hastighedsforhold.

Derefter fokuserer animationen på eet af disse spektrer, nemlig et fra en stjerne, som er fem gange tungere end Solen. De mørke linier i spektret - som skyldes de forkellige grundstoffer - flytter sig frem og tilbage henholdsvis imod den blå og røde ende af spektret. Det betyder, at stjernen regelmæssigt bevæger sig imod os og væk fra os. Det er den effekt, som har gjort det muligt for astronomerne at afgøre, at der findes et sort hul, elleve gange tungere end Solen, som påvirker stjernens bane med sin kraftige tyngdekraft.

Kilde:

ESO/L. Calçada, NASA/ESA/M. Romaniello. Acknowledgement: J.C. Muñoz-Mateos

Om videoen

Id:eso2116c
Sprog:da
Udgivelsesdato:11. november 2021 13:00
Relaterede pressemeddelelser:eso2116
Spilletid:28 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Navn:MUSE, NGC 1850
Type:Local Universe : Star : Evolutionary Stage : Black Hole
Unspecified : Technology

Ultra HD (info)


HD


Mellem

Video podcast
6,3 MB

For Broadcasters